Ensimmäisessä lukijablogissa haluan päättää työni loppuun.

Muutama vuosi sitten, kun varasin lukijablogivuoron, oli tarkoitus kirjoittaa kolme blogia. Kaksi sain jotenkuten väsättyä ja kolmanteen oli aihe valmiina. Kuitenkin pidin kirjoituksiani enemmänkin tuherruksina ja hukuin itsesääliin. Nyt on siis aika kirjoittaa kolmas lukijablogini.

Roope Ankka on rahallisesti mitattuna maailman rikkain asukas. Hän on ansainnut omaisuutensa olemalla koviksia kovempi ja älykköjä älykkäämpi, ja joka lantin hän on tienannut rehellisesti. Sanotaan, ettei raha tuo onnea, ja useimmissa tapauksissa tämä pätee. Roopen raha saa kumminkin onnelliseksi. Rakastaako Roope eniten kylmää käteistä, onnistuneita kauppoja vai kolikoiden tuomia muistoja, se on käsikirjoittajan ja sinun itsesi päätettävissä. Rikas hän kuitenkin on.

Hannu Hanhi on maailman onnekkain asukas. Hän voittaa kaikki kilpailut joihin osallistuu ja saa aina kaiken haluamansa. Mainittavimpana esimerkkinä on kerta, kun Hannu sai Roopen rahat (Erään Ankan nousu ja tuho). Hannu on niin rikas kuin hän haluaa olla, mutta onko hän henkisesti rikas? Hänen ei ole koskaan tarvinnut tehdä töitä elämässään eikä hänen rakkauselämänsä liiemmin kukoista. Toisin sanoin hän on onnekas, rikas ja vastuuntunnoton, mitkä tekevät hänestä Aku Ankan vastakohdan.

Epäonnekas, köyhä ja vastuuntuntoinen. Aku Ankalla ei ole rahaa. Hänellä on enemmän velkoja kuin seteleitä ja häntä kalvaa paha epäonni. Hänellä on kuitenkin kolme sisarenpoikaa, joista hän vastuullisesti huolehtii. Onko hän köyhä? Tarkoitan, jos ei puhuta rahasta, vaan elämästä. Voiko elämä olla köyhä, tyhjä, jos löytyy tyttöystävä ja kolme huollettavaa. Aku hoitaa Roopen rästitöitä ja valvoo öisin Taikaviittana. Kuulostaa aika värikkäältä elämältä minusta.

Mielikuvituskin voi olla rikas. Ja kenellä on rikkaampi mielikuvitus kuin Touho Ankalla? Hänellä on lapsenomainen ja vilkas mielikuvitus sekä hän viihtyy hyvin kaikkien kanssa. Hän ei loukkaannu sukulaisten nälvinnästä eikä hän koskaan vaivu epätoivoon. Seuraavaksi kysynkin, mitä henkinen rikkaus on? Yksi osa siitä mielestäni on toivoa.

Materialistisen rikkauden kaikki pystyvät päättelemään, mutta onko hengellinen rikkaus subjektiivista? Riippuuko hengellinen rikkauskin katsojasta, kuten kauneus? Minulle hengellisen rikkauden voi selittää sanoin ”Tee mitä rakastat ja rakasta mitä teet.” Kun minä ja kuka tahansa muu saa tehdä sitä mitä rakastaa, on hän mielestäni rikas.

Edellä mainitut Ankkalinnan asukkaat (+ esimerkiksi Pelle Peloton ja Kaino-Vieno Ankka) saavat tehdä mitä rakastavat. Rikkaus vain näyttäytyy heille eri valossa. Roopella on maallista mammonaa kuten myös Hannulla, Akulla on rikas elämä, Touholla taasen on rikas mielikuvitus. Pellellä ja Kaino-Vienolla on rakas harrastus. Kuka heistä on rikkain? Se riippuu siitä, miten haluat mitata rikkauden.

Lopuksi liitän pätkän, joka erottaa materialistisen rikkauden ja henkisen rikkauden. Siinä on vähän mietittävää.

”Rahalla voit ostaa talon mutta et kotia.
Rahalla voit ostaa sängyn mutta et unta.
Rahalla voit ostaa lääkettä mutta et terveyttä.
Rahalla voit ostaa verta mutta et elämää.
Rahalla voit ostaa rakastajan mutta et rakkautta.
Rahalla voit ostaa viihdykettä mutta et onnellisuutta.
Rahalla voit ostaa kirjoja mutta et viisautta.
Rahalla voit ostaa kellon mutta et aikaa.
Rahalla voit ostaa seuraa mutta et oikeita ystäviä.
Rahalla voit ostaa ruokaa mutta et ruokahalua.
Rahalla voit ostaa sormuksen mutta et avioliittoa.”

Kommentit (10)

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Oli kyllä hyvä, ja ihan totta jokainen sana! Todellinen rikkaus on sitä, että on perhe ja ystäviä, eikä vain rahaa.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Poppi
Liittynyt28.4.2009

Hieno blogi, ja älä nyt vaan lopeta blogien tekoa, toivon ainakin että sulta vielä näitä ilmestyisi. :)

Lubu7
Liittynyt26.10.2011

Vau! Tämä on oikeasti paras lukijablogi mitä oon koskaan lukenu! Ja lopussa tossa jutussa on kaikki oikeesti totta. Vaikka hyvähän sitä vähän rahaakin on olla. :)

Hiidenkirnu
Liittynyt18.6.2012

Hyvä blogi, ei löytynyt silmiinpistäviä virheitä tästä. Kerronta oli sujuvaa ja blogi eteni ihan mukavasti alusta loppuun kerraten juuri ankkauniversumin päähenkilöiden rikkaudet.

Mikaelin blogissa sanoin tuosta ettei oma mielipide tullut kunnolla esille. Tässä se tuotiin omassa kappaleessaan esille ja välittyi ihan hyvin mielipide. Kysynpä silti näin blogiin liittyen, kenenkä paikalle DR1 asettuisi Ankkalinnan asukkaista. :)

Hienon aiheen keksit joka tapauksessa blogiin. Aihe, jota voi jokainen miettiä omalla kohdallaankin, mikä tekee minut onnelliseksi ja miksi. Raha ei tuo onnea, mutta se voi olla onnen apupoikana ja hyödyttää onnellisuuden saavuttamisessa. Rahalla voi ostaa asioita, mutta se ei yksinään tee onnelliseksi, kuten lopun lainauksesta käy hyvin ilmi.

Mikä on ankanpoikien onnellisuus? Poikien vanhemmat ovat hylänneet heidät ja he ovat enonsa huostassa. Monelle varmasti aika pahalta kuulostava tilanne, mutta pojat eivät välitä, vaikka he eivät ilmaise onnellisuuttaan tarinoissa pahemmin niin varmasti he ovat kuitenkin onnellisia omasta kodista ja siitä, että heillä on joku joka huolehtii parhaansa mukaan! Tämä rikkaus on sellainen, mihinkä voi ainakin melkein jokainen suomalainen lapsi samaistua.

Juurikin tämä rikkauksien esiin tuominen on Don Rosan tarinoissa hienoa, hänen tarinoissaan näkyy se välittäminen toisesta! Jopa juurikin vain rahasta yleensä piittava Roope on lopulta sympaattinen hahmo, joka todellisuudessa kaipaa nuoruuden aikaa ja ikävöi vanhempiaan (Kirje kotoa on muuten lopusta todella herkkä tarina).

Arki on usein tavalliselle kadun tallaajalle karua, mutta pienistäkin asioista voi tulla tyytyväiseksi ja saada syytä olla onnellinen. :)

Kiitos DR1 tästä bloggauksesta, nyt on saatu monet ajattelemaan aihetta ja sinäkin voit lopettaa itsesäälin kolmannen blogin ollessa valmis. :D Kieltämättä tuolloin blogivuorosi aikana mietin, miksi kirjoittaminen jäi kahteen bloggaukseen, mutta parempi se on näin myöhään kuin ei milloinkaan! Niin, unohdin blogien uudistuksien yhteydessä muuten sanoa, että iso käsi kuuluu myös sinulle tästä muutoksesta, sinähän se asiaa alunperin ehdotit! Uutta blogia vain, kunhan taas inspis iskee!

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Don Rosa1
Liittynyt11.2.2011

Noh, kyllä mä varmaan joku ankanpojista olisin. Kuitenkin tulevaisuus edessä :D

Ja tarkoitukseni oli juurikin saada ihmiset ajattelemaan ja rohkeimmat kommentoimaan omia ajatuksiaan, kuten Hirnu edellä teki :)  Voin vielä kertoa, että seuraava blogi on jo hienosäätöä vailla valmis, mutta odottelen viikon tai pari, koska niitä blogeja on varmasti kivempi lukea tasaisessa tahdissa, enkä mitenkään saa aikaiseksi muutamaa blogia per viikko :D Aihe on Suomessa ja maailmalla paljon puhuttu ja tarkoitus olisi taas saada ihmisiä huomaamaan asioita, joita ei välttämättä huomaa. Kuitenkaan yhtä syvällistä tekstiä ei ole tulossa ;--)

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011