Usein on päähäni pälkähtänyt ajatus siitä, että entäpä jos Walt Disney ei olisikaan luonut Aku Ankkaa Richard "Dick" Lundyn tai Mikki Hiirtä Ub Iwerksin kanssa työskennellessään. Olisiko joku muu heidät sitten iloksemme kehittänyt? Enpä usko. Sen verran ainutlaatuisia olivat niin luomukset kuin heidän keksijänsäkin. Onneksi Disney ja Lundy saivat aikaan Akun. Maailmassa saattaisi olla jokin muu otus tuon Ankan sijasta, muttei se vetäisi tuittupäiselle Akulle vertoja. Disneyn ja Iwerksin Mikki oli hieno saavutus jo kuusi vuotta ennen Akua. Mikinkin tilalla voisi olla jotain muuta, muttei se pallokorvaista ystäväämme korvaisi. Onneksi nämä miehet siis olivat olemassa.

Mutta puhuin kuitenkin viidestä miehestä. Keitä kaksi muuta sitten olivat? Arvaatte varmaan jo, kyseessähän ovat Carl Barks ja Floyd Gottfredson. Voisi sanoa, että Walt ja kumppanit loivat Akulle ja Mikille ruumiit, mutta Barks ja Gottfredson taas sielut. Rakkaat sarjakuvahahmomme olisivat varmasti jääneet melko laimeiksi ilman Barksin ja Gottfredsonin suurta työtä. Barks kehitti Akua ja Ankkalinnaa siihen malliin, ettei keskiviikkoinen aviisimme Aku Ankka olisi lainkaan oma itsensä ilman hänen työtään. Lienisikö tuota silloin edes olemassa? Gottfredson on jäänyt vähälle huomiolle, mutta hän on yhtä lailla isä Mikille kuin Barks on isä Akulle. Jos Gottfredsonia ei olisi ollut olemassa, Mikkikään ei olisi Mikki. Ties vaikka hän yhä vain seilailisi höyrylaiva Villellään. Aku taas saattaisi onkia rauhassa asuntolaivastaan.

Barks ja Gottfredson ovat tärkeitä myös sen suhteen, että suuri osa käsikirjoittajista ja piirtäjistä on pitänyt ja pitää edelleen heitä esikuvinaan. Barksin tunnetuimpia manttelinperijöitä lienevät Don Rosa sekä Daan Jippes, joita taas monet tekijät ovat seuranneet. Gottfredsonin kuuluisimpia seuraajia ovat taasen varmasti mm. Paul Murry ja Romano Scarpa. Scarpa on myös kertonut, että on ihaillut niin Barksia kuin Gottfredsoniakin, mistä syystä hän varmaan myös itsekin käsikirjoitti ja piirsi sekä Akua että Mikkiä.

Tässä pieni katsaus viiteen ihailemaani mieheen. On meidän kaikkien onnemme, että he kaikki olivat olemassa. Ja ovat tietenkin edelleen, nimittäin muistoissamme. Levätkää kaikki rauhassa.

Kommentit (11)

Kroope
Liittynyt18.6.2012

Oli erittäin hieno blogi One Pieceltä. Kiitos siitä. Huomaa selvästi, että sinulla on kirjallisia taitoja.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija

Mun mielestä Mikistä ei ois tarvinnu tehä kaikkitietävää salapoliisia, joka ratkaisee kaikki jutut ihan leikiten. Mikki on just sen takii ärsyttävä. Pidän enemmän vanhasta Mikistä, se on jopa kivemman näköinen. :D Hyvä blogi, OP. :)

Vierailija

Blogi tuntui pitkältä mutta luin sen alle minuutissa, eli kiinnostava blogi!Hyvät kuvatkin kaiken lisäksi!

Vierailija

onni, olen itsekin huomannut, että blogini ovat selkeästi pidempiä kuin muiden. Tuttu juttu itselleni. Kiitokset myös Vikelle!

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011