Helsingin Sanomat innoitti minut kirjoittamaan Ankkalinnan yhteiskuntaluokista.

Helsingin Sanomat päivitti Suomen yhteiskuntaluokat nykyaikaisiksi. Enää ei ole työväenluokkaa tai yläluokkaa. Nykyään on eliitti, asiantuntijat, kipuajat, duunarit, leipätyöläiset ja vähäosaiset. Tämä päivitys innoitti minut kirjoittamaan Ankkalinnan yhteiskuntaluokista. Käytin kuitenkin vanhoja yhteiskuntaluokkia, sillä on vaikeaa asettaa kapitalistista Ankkalinnaa Suomen luokkien mukaan.

Yläluokka erottuu selvästi muusta porukasta. Limusiineilla kulkevat ja sikaria tupruttavat kärsäpäät eivät alennu maan matosten ja tavallisten kansalaisten tasolle. Maailman rikkain ankka kuuluu osittain tähän ryhmään.

Ankkalinna on kulttuurinen idylli. Siellä on jättipalkkoja tienaavia maailmanluokan urheilijoita, mutta myös maailmankuuluja tieteen ja taiteen rakennuksia. Ankkalinnan kansallismuseossa, oopperatalossa ja yliopistossa käy monia ulkomaankin vierailijoita. Urheilijat, professorit ja tohtorit ovat ns. ylempää keskiluokkaa, kuten arvostettu Taavi Ankka.

Kaino-Vieno Ankka on hyvä esimerkki niistä, jotka tienaavat elantonsa maanviljelyllä. Maanviljelijät elävät Ankkalinnan reunoilla. He ovat myös tärkeässä roolissa Ankkalinnan yhteisössä, sillä Aku Ankan kaltaiset raskaan työn raatajat ostavat tuoreita elintarvikkeita toreilta.

Aku Ankka edustaa Ankkalinnan yleisintä luokkaa eli työväenluokkaa. Heillä on tavallisia autoja, heidän talonsa ovat aika samanlaisia, eikä heidän vaatetuksensa eroa toisistaan.

Ankkalinnassa ilmenee, kuten muissakin suurissa kaupungeissa ja valtioissa, epätasa-arvoa. Se on hyvin rikas kaupunki, ja se elääkin miljardöörien verovaroilla. Ankkalinnassa onkin niin rikasta väkeä, että sieltä löytyy Miljardööriklubi. Siellä kokoontuu crème de la crème palvelijoineen, jotka sikari suussa keskustelevat onnistuneista kaupoista ja pohtivat tulevaisuuden siirtoja. He omistavat suuren osan Ankkalinnan kiinteistöistä ja yrityksistä. Samaan aikaan köyhin osa Ankkalinnasta kärsii nälästä. Tyhjälässä ihmisillä ei ole ruokaa tai vaatteita, eikä lapsilla ole leluja millä leikkiä. Työtilanne Ankkalinnassa on kuitenkin hyvä, koska Akulle löytyy aina töitä jostain.

Helsingin Sanomat päivitti myös kulttuuriset luokat. Tämän takia Roope Ankka kuuluu eliittiin vain osin. Hänen palkkatasonsa ja ammattinsa kuuluvat selvästi eliittiin, mutta kulttuurisesti Roope Ankka kuuluisi vähäosaisiin. Hän ei harrasta kulturelleja asioita, kuten teatteria tai elokuvia, hän ei kuuntele musiiikkia eikä seuraa urheilua.

Elämme poliittisessa yhteiskunnassa, joissa on aina tyytymättömiä ihmisiä. He osoittavat mieltään lakoilla, protesteilla ja mellakoilla. On olemassa satiirisia (yhteiskuntakritiikki) elokuvia, televisiosarjoja ja kirjoja. Itse pidän aina Aku Ankka -tarinoista, joissa on joku yhteiskuntaan liittyvä asia. Oli se sitten Karhukopla keräämässä veroja, tai Aku Ankka pormestarina, tarina on hauska. Näitä tarinoita haluaisin lukea lisää!

Kommentit (3)

Taikkis1
Liittynyt3.7.2012

Miksi minä en voi lukea blogeja, kun tulee joku virhe. Siinä vaan lukee: Teemme huoltotöitä aku ankan sivustolla :c

Seuraa 

Myös lukijat pääsevät bloggaamaan Aku Ankan saitilla. On aina mielenkiintoista lukea toisten suosikkipiirtäjistä ja -tarinoista ja suhtautumisesta Aku Ankkaan muutenkin. Jos haluat mukaan lukijablogiin, kirjoita oma blogiteksti ja lähetä se osoitteeseen aku.ankka @sanoma.com. Toimitus julkaisee blogit saapumisjärjestyksessä.

Blogiarkisto

2011