Aku Ankka -lehdellä on – syystäkin – sanottu olevan tärkeä osa suomalaisten lasten lukemaan oppimisessa.

Aku Ankka -lehdellä on – syystäkin – sanottu olevan tärkeä osa suomalaisten lasten lukemaan oppimisessa. Yhä uudet sukupolvet ovat tavanneet Akkareita esikouluiässä ja koulutaipaleen ensimmäisinä vuosina. Ensin katsottiin vain kuvia, sitten luettiin myös lyhyet puhekuplat ja lopulta jaksettiin lukea ne pidemmätkin Mikin selitykset. Silloin moni tuttu tarina sai aivan uusia ulottuvuuksia: ”Ai tuosta tässä jutussa onkin kyse!”

Useimmilla Aku Ankan lukeminen ei lopu tuossa vaiheessa, vaan viikottainen annos luetaan heti keskiviikko-iltana, kun uusi lehti kolahtaa postiluukusta. Tästä suomalaisten lukuinnosta huolimatta opettajat ja tutkijat ovat jo pitkään olleet huolissaan koululaisten heikentyneistä äidinkielen taidoista. Todisteena on yhä heikkenevä menestys ylioppilaskokeen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeessa.

Mutta mitä jos vika onkin itse ylioppilaskokeessa? Siinähän oli nyt maanantainakin tehtäviä ihan erilaisista teksteistä kuin mitä suomalaiset lukevat. Tai siis ei tehtäviä Aku Ankasta. Ehdotankin, että keksitään ylioppilastutkintolautakunnalle ensi vuodeksi pelkkiä Aku-tehtäviä. Varmasti ampaisevat tulokset nousuun.

Aineistoksi sopii vaikka viime viikon Akkari (10/2010). Otetaan siitä kuitenkin vain kaksi ensimmäistä juttua (Roope-tarina Ihmelaaksossa ja Karhukopla-tarina Karhunkultaa), ettei aika lopu kokelailla kesken.

Tässä malliksi muutama tehtävä. Saa keksiä lisää – tai kirjoittaa vaikka esseen eli aineen.

 1. Roope-tarina Ihmelaaksossa pohjaa Lewis Carrollin kirjaan Liisan seikkailut ihmemaassa. Kirjoita Roopen ja Akun kirjallisista seikkailuista otsikolla ”Roope ja Aku – maailmankirjallisuuden moniottelijat”.
 2. Erittele Roopen ihmelaaksosta löytämien ehtymättömien rahavarojen vaikutusta devalvaatioon, inflaatioon tai hyperventilaatioon. Otsikoi itse.
 3. Pohdi Roope- ja Karhukopla-tarinan elämänviisauksia jollakin seuraavista otsikoita:
  1. Karhujoukossa tyhmyys tiivistyy
  2. Raha kasvaa vain Ihmelaakson puissa
  3. Toisia raha ei tee onnelliseksi
  4. Rikos ei kannata – karhua
 4. Miten yksinäinen elämä pienessä, ahtaassa lampussa vaikuttaa lampun hengen henkiseen terveyteen ja perhesuhteisiin? Pohdi kysymystä Karhukopla-tarinan Karhunkultaa pohjalta.
 5. Miten laiska elämä vaikuttaa luonnontilasta erotettuihin karhuihin? Käytä Karhukoplaa esimerkkitapauksena. Otsikoi itse.

Ja tietenkin loppuun klassinen bonuskysymys 1970-luvun henkeen:

BONUS. Kirjoita kunnon vaatetuksen tärkeydestä kolealla ilmalla. Pohdi erityistapauksena Ankkalinnan ankkojen syysvaatetusta. Otsikko ”Housut jalkaan, Aku”.

Kommentit (8)

Vierailija

Hehheh! Tuommoiset kun saisi ylioppilaskokeeseen, niin voisivat koetulokset kyllä parantua. : )

Vierailija

Varmasti tulokset parantuvat yo-kokeissa, jos laitettaisiin kysymyksiin ankkaisaa menoa. Hauska blogi, jatkakaa samaan malliin! (=

OP kuittaa.

AkeMake
Liittynyt18.6.2012

En näkisi tätä ehdotusta mitenkään hauskana vitsinä (sitäkö tällä haettiin) vaan todellakin realistisena vaihtoehtona. Ei siis tietenkään niin, että kaikki kysymykset pohjautuisivat Aku Ankkaan, mutta ainakin osa. Aku Ankansta saisi varmasti jos jonkinlaista esseetä aikaiseksi ja näin niiden laatu kasvaisi kyllä kohisten. Miksemme voisi ehdottaa tällaisia lisäyksiä yo-kokeisiin jo ensi syksyksi? Ehdotuksesi oli niin hyvä että älä vain jätä Lari Kotilainen tätä pelkäksi yhdeksi blogiksi. Tässä vaiheessa joudunkin sitten harmittelemaan sitä, kun omat kirjoitukseni ovat menneet jo pari vuotta sitten enkä näitä kysymyksiä saanut silloin eteeni. Tällaisiin kysymyksiin olisin voinut vastata suurella antaumuksella ja huolella. : )

Vierailija

Okei, kirjoitan pienimuotoisen esseen bonus-kysymyksestä:

Housut jalkaan, Aku

Aku Fauntleroy Ankalla on lähes krooninen tapa vieroksua housuja ja käyttää tämän vuoksi vain merimiespaitaa. Silti Akun mennessä uimaan, hänellä on uimahousut. Akun saattaa joskus nähdä alastomana, mutta silloin se nähdään nolona tilanteena ja Aku joutuu yleensä tämän vuoksi vankilaan. Ottaen huomioon nämä asiat, voi vain ihmetellä, miksi Akulla on traumaattisia kokemuksia aiheesta. Voi myös ihmetellä, miksi Akua ei ole vielä sensuroitu housuttomuutensa takia. Pahempi esimerkki vaatettomuudesta ovat muumit. Joten kenties nämä kaksi suomalaisten rakastamaa sarjakuvaa pitäisi boikotoida. Jos näin kuitenkin kävisi, puhkeaisi vallankumous ja hallitus syöstäisiin vallasta. Ehkä on parempi vain tyytyä tähän housuttomuuteen ja unohtaa koko juttu.

Vince
Liittynyt18.6.2012

Hehe! Noilla ehdoilla se koenumero varmasti nousee. ;) Ja todella hyvä blogi, oli ilo lukea sitä. :)

Seuraa 

Sivusilmällä Ankkalinnaa katselevat huolella Ankka-taiteilijoiden, -kääntäjien ja -fanien joukosta käsin poimitut yksilöt. Aina tilaisuuden tullen pyydämme myös toimituksessa vierailevia ulkomaanihmeitä avaamaan ajatuksiaan lukijoille.