Aku Ankka ystävineen on jättänyt jälkensä suomalaisten kielenkäyttöön. Onnekasta henkilö nimitetään Hannu Hanheksi – tai pienellä ja yhteen hannuhanheksi. Rikas taas saa helposti liikanimen Roope Ankka: ”sähän oot ihan roopeankka”.

Aku Ankka ystävineen on jättänyt jälkensä suomalaisten kielenkäyttöön. Onnekasta henkilö nimitetään Hannu Hanheksi – tai pienellä ja yhteen hannuhanheksi. Rikas taas saa helposti liikanimen Roope Ankka: ”sähän oot ihan roopeankka”.

Kaikki Aku Ankan vaikutukset kielenkäyttöön eivät kuitenkaan ole yhtä tunnettuja ja laajalle levinneitä. Kiinnostavia ja osin vähemmän tunnettuja esimerkkejä tarjoaa esimerkiksi internetin ”slangisanakirja” Urbaani sanakirja (urbaanisanakirja.com).

Sanakirjan mukaan Aku Ankka -nimitystä käytetään myös naurettavasta tai tyhmäksi arvioidusta henkilöstä: ”No huh huh, mikä akuankka!” Myös laivaston varusmiestä kutsutaan Aku Ankaksi. Mummo Ankka taas tarkoittaa hieman yllättäen rumaa ihmistä. Roope on rikkaan lisäksi tietenkin äärimmäisen saita.

Ankkalinnalaisen nimi voi tarkoittaa muutakin kuin henkilöä. Esimerkiksi roopeankka termillä tarkoitetaan myös Roopen jalasta tuttuja säärystimiä. Sanakirjan esimerkki on ”noi roopeankat tekee susta oikeen herrasmiehen näkösen”. Akuankkakierto tarkoittaa musiikkislangissa tietynlaista sointukiertoa. Hannun nimi on laajentunut tarkoittamaan paitsi onnekasta ihmistä, myös onnea sinänsä. Esimerkki löytyy tämän jutun otsikosta.

Oma joukkonsa ovat ”lintuslangiin” eli lintubongareiden kielenkäyttöön vakiintuneet nimitykset. Aku Ankka tai pelkkä Aku tarkoittaa jouhisorsaa, Repe Sorsa harmaasorsaa. Sanakirjassa mainitaan myös ”Repe Ankan” tarkoittavan harmaasorsaa. Enpä ennustaisi kovin menestyksekästä lintubongarin uraa sille, joka pitää Repeä ankkana.

Kiinnostavin merkityksenmuutos ei liity ankkalinnalaisten ominaisuuksiin, vaan tilanteeseen, jossa meistä moni lukee Akuja: vessaan. Sanakirja kertoo, että ”lukea Aku Ankkaa” on kiertoilmaus pöntöllä istumiselle. ”Kysymys: Mikset vastannu puhelimeen? Vastaus: Olin lukemassa aku ankkaa.” Saman logiikan mukaan vessa on tietenkin Ankkalinna.

On muuten syytä mainita, että Urbaania sanakirjaa koskevat samat ongelmat kuin monia muitakin wiki-pohjalta toimivia sivustoja: kaikki tieto ei ole luotettavaa. Kommentoikaa surutta, jos joku sana tai sanonta on mielestänne mahdoton tai väärin tulkittu. Ja jos käytössänne on muita Aku-sanontoja, kertokaa ihmeessä!

P.S. Urbaani sanakirja on juuri ilmestynyt myös kirjana. Sen ovat koonneet sivustoakin ylläpitävät Mats Söderlund ja Niklas Wahrman. Suosittelen!

Kommentit (11)

Magia00
Liittynyt23.2.2012

Hyvä blogi! Jotkut kirjoittaa vaalilippuihin akuankka jos ei haluu äänestää, tehä vaan kiusaa. Aku Ankka on siis levinnyt vaaleihin asti! Mitäköhän kävis jos seuraavan kerran kun valittas uutta pressaa Aku Ankka sais enemmän ääniä ku oikeet ehdokkaat? =)

Turha
Liittynyt27.1.2013

Juu, täytyy sanoa että tälläistä olen itsekin toistellut. Roopeankkaa, hannuhanhea, jne. Mistäkähän tälläinen jutska sai alkunsa? Aku on suomen suosituin lehti - Vaan tuleeko sitä suositumpi?

-Turhia topiceja jo vuodesta 2013!

AkeMake
Liittynyt18.6.2012

Johan oli mielenkiintoista tekstiä. Luulenpa, että Aku Ankan lukeminen vessassa on yllättävänkin yleistä. Siitähän voisi joku kiinnostunut tehdä vaikka tutkimuksen. ;) Minulla ei nykyään tunnu aika riittävän Akun lukemiseen, joten on sanomattakin selvää, että vessa on se ensisijainen paikka akkarin lukemiseen. Ankkalinna ilmaus oli minulle kuitenkin jotain aivan uutta.

Näitä blogeja voisi kyllä ilmestyä useammin kuin pari kertaa kuussa. Nykyään vuorottelette blogeissa niin, että yksi henkilö kirjoittaa keskim. kerran 1,5 kuukaudessa. (Laskin pikaisesti paristakymmmenestä viime blogista) Pieni bloggaamistiheyden tiivistäminen (tai useampi bloggaaja) tuskin on ylivoimainen tehtävä. :)

Vierailija

Olen samaa mieltä AkeMaken kanssa, että jos rupeaisitte toimituksessa bloggaamaan useammin, niin se olisi aika huippu juttu :) Itse tykkäisin, jos kirjoituksia olisi enemmän.

Mutta taas kerran mielenkiintoinen artikkeli. Itsekin huomaan välillä, että rikasta henkilöä todellakin kutsun "roopeankaksi" ja onnekasta "hannuhanheksi", mutta "akuankka" nimikettä tulee käytettyä vähemmän, ehkä siksi, koska se viittaa niin suoraan Akuun.

Vierailija

En tiedä onko tämä hirveän yleinen sanonta, mutta ainakin meidän perheessä käytetty: Kun menee Ankkalinnaan, menee nukkumaan. Myös jos herätessä näyttää vielä vähän uniselta, sanotaan ihmisellä olevan Mikki Hiiren kuva poskessa :D Nämä ovat mielestäni todella hauskoja ilmaisuja ja tuovat kieleen uusia ulottuvuuksia, nämä Anklismit ;)

Vierailija

Ihan mukava blogi. Harrastan salbandya. Kun olen maalissa jossain ottelussa, ja pelaaja vetää mahaan, niin minua sanotaan hannuhanheksi :D

Vierailija

Tästä puuttui se, että mikäli kolme henkilöä muistuttaa toisiaan tai sanoo samaa, heitä kutsutaan usein Tupuksi, Hupuksi ja Lupuksi. Ja tietysti se, miten jäyhä jököttäjä pääsi Suomen kielen sanaksi.

Seuraa 

Sivusilmällä Ankkalinnaa katselevat huolella Ankka-taiteilijoiden, -kääntäjien ja -fanien joukosta käsin poimitut yksilöt. Aina tilaisuuden tullen pyydämme myös toimituksessa vierailevia ulkomaanihmeitä avaamaan ajatuksiaan lukijoille.