Uusi blogisti esittäytyy: suomen kielen tutkimuksen Aku Ankka

Kävelen myrtyneenä pitkin katua. Harmittaa. Yksi homma loppui juuri,eikä uutta ole tiedossa. Veljenpojille en viitsisi kertoa, eikä töiden loppuminen totta vie kukkaron krooniseen tyhjyyteenkään auta. Sedältä en silti kehtaa rahaa pyytää lainaan. Enkä saisikaan.

Vaan paistaa se päivä risukasaankin! Siinä maleksiessa ja maahan tuijotellessa törmään Aku Ankka -lehden toimituspäällikköön. Mies pyllähtää istualleen niin, että akkarit vain lentelevät. Hän kerää nopeasti lehtensä, tyrkkää ne minulle kouraan ja alkaa touhottaa: ”Siinäpä mies, jota tarvitsemme. Meillä olisi sinulle työtä! Tarvitsisimme Aku Ankan nettisivuille jonkun kirjoittamaan suomen kielestä.”

No joo. Ei se ehkä ihan noin mennyt. Mutta lopputulos on sama: lupauduin kirjoittamaan Aku Ankkaa ja suomen kieltä sivuavia blogikirjoituksia muutaman viikon välein. Tästä päivästä lähtien, tarkemmin määrittelemättömään tulevaisuuteen asti.

Ja kuka on tämä ääni minä-pronominin takana? Nimeni on Lari Kotilainen, liikaniminä suomensuojelija ja aggressiivitohtori. Olen ammatiltani suomen kielen tutkija; suomen kielen tutkimuksen Aku Ankka siitä syystä, että pätkätöiden määrässä kilpailen varmasti tasaväkisesti Akun kanssa. Juuri tällä hetkellä työskentelen Helsingin yliopistossa aidon akuankkamaisesti professorin sijaisen sijaisena. Olen itse tutkinut lähinnä lauseoppia ja merkityksiä, mutta olen myös kirjoitellut yhtä ja toista yleisempää kuten esimerkiksi kirjan Suomensuojelija ja Annukka Vartevan kanssa kirjan Mummonsuomi laajakaistalla. Illan tullen viihdytän lapsia ja lapsenmielisiä Jytäjyrsijät-yhtyeen solistina.

Entä sitten alkava blogi? Blogin sisällöistä minulla ei ole vielä aivan tarkkaa kuvaa. Tarkoitukseni on sekä tähytä tähtiä taivaalta että analysoida pienimpiä kielen hiekanjyväsiä. Teilläkin on mahdollisuus vaikuttaa tuleviin aiheisiin. Onko sinua askarruttanut jokin Akun kieleen liittyvä laaja tai aivan pikkuruinen kysymys? Jaa se kanssani joko tämän blogin kommenteissa tai lähetä suoraan s-postia. Uppoudun kirjojen, arkistojen ja salaisten tietolähteitteni pariin, ja ehkä seuraavassa blogissa pohditaan juuri sinua askarruttanutta kysymystä.

Seuraavan kirjoituksen aihe on joka tapauksessa sana  kääk:  sanaluokka ”taipumattomat sanat”, alaluokka ”partikkelit”, tarkennus ”interjektiot”. Mainio esimerkki Aku Ankan vaikutuksesta suomen kieleen.

Kommentit (7)

Vierailija

Se on hyvä se, että blogiin tullaan jatkossa kirjoittelemaan enemän! Mukavaa luettavaa kunhan tulee vain! (:

OP kuittaa.

Vierailija

Joo olisi mukavaa jos tulisi useammin näitä blogeja yhteen aikaan koko juttu seisoi ihan paikallaan siis ei tullut mitään uusia blogeja.

Lillen-Ei ankkaa ilman aku ankkaa-

djlordi
Liittynyt18.6.2012

Onhan se mukavaa kun blogikirjouituksia tulee enemmän, kuin ennen, mutta toivottavasti kaikki liittyvät kuitenkin jollain tapaa Aku Ankkaan.

Ankkafani315
Liittynyt18.6.2012

Samaa kuin edelliset, eli akkariin liittyvää asiaa; hiena kun tulee lisää luettavaa. Ainakin kuukausi sitten täällä oltiin kaikkea muuta kuin aktiivisia. :s

Vierailija

Voi hyvä luoja, minkä toimitus keksikään. Mahtavaa että blogeja tulee enemmän, niitä on mukava lukea ja kommentoida :)

Seuraa 

Sivusilmällä Ankkalinnaa katselevat huolella Ankka-taiteilijoiden, -kääntäjien ja -fanien joukosta käsin poimitut yksilöt. Aina tilaisuuden tullen pyydämme myös toimituksessa vierailevia ulkomaanihmeitä avaamaan ajatuksiaan lukijoille.