Huhtikuussa Ankkalinna-toimituksessa rasahteli ja poksahteli, kun Ankka-julkaisujen tuorein tulokas vihdoin kuoriutui: kuukausittain ilmestyvä, kotiin tilattava Aku Ankka Juniori oli nyt valmis lentämään pesästä! Sen parissa on vanhakin sarjistoimittaja nuortunut, niin paljon uutta julkaisu on tuonut tullessaan.

Juniorin idea on opettaa lapset lukemaan sarjakuvaa – ja siinä sivussa opettaa heille niin suomen kieltä, matematiikkaa kuin sosiaalisia taitojakin ankkamaisen vinksahtaneeseen tapaan. Toimittajaa Juniori on opettanut perinteisten printtilehtileikkien lisäksi pyörimään aivan uudenlaisessa digitaalisessa ympäristössä.

Juniorin idea on lähtöisin Hollannista, jossa Donald Duck Junior -niminen lehti on ilmestynyt jo vuodesta 2008. Suomeen haluttiin kuitenkin tuoda kyseistä lehteä tuhdimpi ja täyteläisempi versio. Niinpä syntyi Aku Ankka Juniori, jota on hauduteltu toimituksessa jo parin vuoden ajan. Toden teolla lehden kehitys kuitenkin käynnistyi vuosi sitten, ja uutta siinä oli printtijulkaisuun liittyvä digitaalinen palvelu. Mukana kehitystyössä oli niin Sanoman omaa väkeä kuin ulkopuolisia koodareitakin.

Kotiin tupsahtava Junnu on oikeastaan vain jäävuorenhuippu koko tilauksesta, koko komeus näet kätkeytyy nätisti nettiselaimen taakse! 36-sivuinen lehti tehdään samalla hartaudella kuin viikko-Akkari, ja siinä nähdään Akkarista tuttujen tekijöiden Ankka-sarjoja ja niissä esiintyvien rakastettujen hahmojen lisäksi tavataan myös koko joukko muita Disney-hahmoja, niin omissa sarjakuvissaan kuin puuhatehtävissäkin – ja koko konkkaronkka esittäytyy myös Juniorin digipalvelussa.

Osoitteeseen www.juniori.akuankka.fi on lehden ensimmäisten kuukausien aikana kertynyt kunnioitettava määrä sarjakuvaa sekä puuhatehtäviä. Yksi hauskimmista asioista Juniorin toimittamisessa liittyy digipalvelun sarjistarjontaan: lehden kaikkien numeroiden kaikki sarjat löytyvät palvelun Lehtilaarista ääneenluettuna! Toimitus on saanut olla mukana äänityksissä, missä riemua on riittänyt, kun ammattinäyttelijät ovat eläytyneet milloin minkin sarjishahmon rooliin. Lopputulos on nyt tilaajien kuultavissa, ja lisää jupinaa, ilakointia, rähinää ja riemunpitoa asetetaan tarjolle joka kuukausi.

Perheen pienimmille Juniori sopii siksi, että sen sarjat ovat verrattain lyhyitä, pisimmillään kuusisivuisia, eikä niissä ole päällekkäisiä juonikulkuja, kuten Akkarin tarinoissa toisinaan. Kieli sen sijaan on haluttu pitää yhtä rikkaana kuin viikkolehdessäkin. Helppolukuisia lehden sarjat silti ovat monellakin tapaa: yhdessä esiopetuksen ammattilaisten kanssa on esimerkiksi päätetty, että lehdessä ilmestyy säännöllisesti mm. tavutettua sarjakuvaa – ja ovathan kaikki sarjat siis kuunneltavissa palvelussa. Lapsi voi seurata näytöllä sarjaa ruutu ruudulta ja kuulla samalla kyseisen ruudun tekstit hauskasti ääneen luettuna. Ammattilaisten kanssa on myös mietitty, millaiset puuhatehtävät edistäisivät parhaiten junnujen lukemisen, kirjoittamisen ja laskemisen oppimista – ja innostaisivat pohtimaan sosiaalisissa tilanteissa tärkeitä asioita. Juniorin digipalvelu on viihteellisen oppimisen aarreaitta, Juniori-lehti taas kynän käyttöön houkutteleva lukupaketti.

Kaikki digi-Juniorin puuhatehtävät tehdään Suomessa ”käsityönä”. Niitä ideoivat toimituksen lisäksi pitkäaikaiset kääntäjäavustajamme sekä esiopetuksen ammattilaiset. Puuhasivujen ulkoasun ovat loihtineet Sanoman graafikot, ja uutta sisältöä lisätään palveluun kahdesti viikossa: keskiviikko on sarjispäivä ja perjantai puuhapäivä. Puuhapäivitysten yhteydessä toimitus tarkistaa, että käyttäjät saavat ansaitsemansa palkinnon palvelussa ahkeroinnista: joka ikisestä puuhasta on mahdollista ansaita mitali omaan palkintokaappiin ja kerryttää sitä myöten omaa pistetiliä. Aina tietyn pistemäärän saavutettuaan lapsi (tai aikuinen!) pääsee uudelle tasolle ja saa uuden ankkamaisen arvonimen.

Ensimmäiset kuukaudet Juniorin parissa ovat olleet yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista: Ai niin! Lehden kuplatekstejä ei voi muuttaa enää sen jälkeen kun sarjat on äänitetty! Miten äänet ja ruudut taas synkronointiinkaan keskenään… Eih! Puuhatehtävästä puuttuu oikea vastaus! No nyt palvelun etusivulla on pelkkä tyhjä laatikko! Päivittelyä on tullut päiviteltyä, mutta miten hienoa onkaan kun kaikki lopulta toimii.

Juniorista on kiva päästää irti, kun se taapertaa jo varsin tukevasti omilla jaloillaan. Ottakaa tulokas ilolla vastaan!

Kommentit (0)

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat