Carl Barksin Aku palomiehenä -sarjan nerokkuutta ei kai oikeasti tarvitse perustella. Koska olimme suunnitelleet naputtavamme hyvät selvitykset jokaisen toimituksen Barks-suosikkina julkaistavaan klassikkoon, täytän velvollisuuteni muutamin vastaansanomattomin argumentein.


Carl Barksin Aku palomiehenä -sarjan nerokkuutta ei kai oikeasti tarvitse perustella. Koska olimme suunnitelleet naputtavamme hyvät selvitykset jokaisen toimituksen Barks-suosikkina julkaistavaan klassikkoon, täytän velvollisuuteni muutamin vastaansanomattomin argumentein.

1. Tarina on äärimmäisen yksinkertainen. Koko sarjassa ei poistuta Akun talosta  kuin muutamaksi hetkeksi, ja kaikki olennainen toiminta tapahtuu Ankkain kotona. Samoin hahmojen määrä on minimissä. Aku, pojat ja palomestari. Siinä tarinan kannalta oikeasti olennaiset ja toimintaa eteenpäin vievät tyypit.

2. Tarinan opetus on ikiaikainen. Ylpeys käy lankeemuksen edellä. Pyyteettömät palkitaan. Vaikka Aku onkin poikia kohtaan tarinan alussa kopea eikä laskeutuessaan askel kerrallaan kohti paloaseman hierarkian pohjaa osoita oppineensa mitään, pojat silti yrittävät auttaa setäänsä ja tukevat häntä murheen hetkellä pienen nuotionsa avulla.

3. Tarinan kolmas sivu on neron työtä. Yhdellä sivulla kuvataan hosumisen tehokkuus. Peittäkää sivun oikea puoli ja sitten vasen puoli. Käytännössä sama ruutu, muutokset minimaalisia. Ehkä sivun huumori juuri siksi uppoaa niin hyvin.

Maailmassa on todella harvoja sarjoja, jotka jaksavat naurattaa ihan joka kerta!

Kommentit (10)

AkeMake
Liittynyt18.6.2012

Aku palomiehenä on tarina, jota en koskaan ole osannut arvostaa sen ansaitsemalla suuruudella. Johtuneeko sitten siitä, että tarina on tullut vastaan vähän joka nurkan takaa ja olen siihen jo tympääntynyt vai siitä, että se on alusta asti tuntunut jotenkin hmm.. tapahtumaköyhältä ja ennalta-arvattavalta. Jotten aivan täysin lyttää tarinaa, koska se ei silti ole niin huono, että täyden tyrmäyksen ansaitsisi, niin myönnettäköön, että löysin Akun palomiestarinasta tällä lukukerralla jotain itselle ihan uutta ja jännittävää. Akin mainitsema tarinan kolmas sivu on todellakin "neron työtä". Tätä sivun kahtiajakoa ja muutosten minimaalisuutta, mutta silti hosumisen tehokkuutta täydellisesti kuvaavaa sivua en aikaisemmin ollut huomannut, mutta nyt kun sen kunnolla huomasi.. Loistavaa! :)

aweymaj
Liittynyt18.6.2012

Olen lukenut sarjan monesti ja joka kerta kun luen barkin sarjakuva kuin syntyy uudelleen ja saa minut innostumaan.

Sohvis
Liittynyt2.7.2009

Olen lukenut kyseisen tarinan joskus pienempänä Disneyn satukirjasta ja oli hauskaa lukea tarina nyt sarjakuvana..olen kyllä kai lukenut tämän tarinan sarjakuvana joskus aiemminkin...Mutta joka tapauksessa mahtava tarina on kyseessä.

Vierailija

Itselläni on vähän AkeMaken tapainen suhtautuminen tarinaan. Kun luin sarjan ensi kertaa, olin kuullut joiltain ystäviltäni (ja nähnyt mainoksia, ym.) että sarja olisi niin uskomattoman hyvä, ja kun luin sen ensi kerran, ei se IHAN niin täyttänyt odotuksiani, mutta lähes kaikkien Barksin sarjojen tapaan, se oli kuitenkin aivan loistava:)

Paapoja
Liittynyt17.12.2009

Luinkin kyseisen sarjan tässä hiljattain. Se todella on mahtava sarja. Aku leveilee pojille, että minäpä olen palomies, mutta te ette. Sitten Aku toheloi toheloimistaan ja sytyttää kotinsakin tuleen. Pojat hälyttävät palokunnan ja sammuttavat palon. Heidät otetaan tikasauton ruiskumiehiksi, mutta hepä eivät turhia leveile, toisin kuin Aku. Ankanpojat ovat tarinassa jotenkin vaan niin vilpittömiä ja auttavaisia, kun he yrittävät nostattaa Akun itsetuntoa antamalla Akun yrittää sammuttaa pikku nuotiota.

Save me from the dark.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat