Carl Barksin tarinat ovat sarjakuvatoimittajan työn suola, sokeri, eksoottiset lisämausteet ja kirsikka kakussa! Tämän viikon keskiviikkona ilmestyneen Akkarin helmenä hohtaa Barksin talvinen kalastusralli ”Avantopyynnin asiantuntija”.

Kerrankin pääsin iskemään kiinni sarjaan, jota en muista lapsuudestani. Syykin on ilmeinen; ennen tätä viikkoa se on julkaistu Aku Ankka -lehdessä ainoastaan vuonna 1958. Asetelma tarinassa on sitäkin tutumpi: ankanpojat innostuvat jostakin, johon myös Aku pian paneutuu itsevarmuutta uhkuen – kunhan on ensin latistanut lapsiparkojen ilon tyrannimaisin kielloin ja rajoituksin. Tällä kertaa kaikkien alojen ekspertti A. Ankka ryhtyy harrastamaan avantopyyntiä eli suomalaisittain tutummin pilkkimistä.

Sarja edustaa Barksin tuotannossa melko varhaista kautta, ja siitä huokuu animaatiomainen vauhti ja hulvaton anarkia. Katsokaa vaikka sivun 29 ensimmäisten ruutujen juoksevaa Akua, jonka räpylät tuskin koskettavat maata! Lisää lyömättömän lennokasta menoa löytyy esimerkiksi sivun 30 kolmannesta ruudusta.

Panitteko merkille, miten näppärästi Aku sivun 24 kolmannessa ruudussa pyöräyttää siistin ja sileäreunaisen aukon jäähän pelkällä tuiki tavallisella sahalla? Uskomaton suoritus! Muistikuvani mukaan piskuisenkin avannon tekemiseen uppoaa hikikarpaloita säästämättä ikuisuus, yrittipä sitä sitten saada aikaan kairalla, kirveellä runtaten tai rautakangella hakkaamalla. Eikä lopputulos koskaan näytä noin uljaalta...

Lisää ihmetyksen aiheita: Aku joutuu hyisen veden varaan ja on pariinkin otteeseen hukkumaisillaan – veden lämpötila ei kuitenkaan menoa hillitse eikä hypotermia sankariamme uhkaa. Tästä voimme päätellä, että Akulla täytyy olla hyvin kylmää eristävä höyhenpuku.

Sivun 26 viimeisessä ruudussa kalastuksenvalvoja sakottaa Akua ”kynttilänvalossa tuulastamisesta”. Jouduin kääntymään Kielitoimiston nettisanakirjan puoleen verbin tarkkaa merkitystä etsiessäni. ”Tuulastaa: pyydystää kaloja atraimella aik. tervasoihdun, nyk. lyhdyn tm. valaisimen valossa pimeän aikana”. Että nytpäs senkin opimme!

Kommentit (1)

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Vielä yksi ihmetyksen aihe: Aku sanoo olevansa hukkumaisillaan veden alla ollessaan. Kohta sanoo onkin aika erikoinen juttu. Ei ihme että hän on hukkumaisillaan kun puhuu veden alla.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat