Aku Ankan kääntäjät ja toimittajat ovat omalta osaltaan vastuussa siitä, miten mikäkin Ankkalinnan hahmo puhuu. Valittu linja pyritään pitämään johdonmukaisena. Tavallisesti kaikki repliikit ovat huoliteltua yleiskieltä, mutta

Aku Ankan kääntäjät ja toimittajat ovat omalta osaltaan vastuussa siitä, miten mikäkin Ankkalinnan hahmo puhuu. Valittu linja pyritään pitämään johdonmukaisena. Tavallisesti kaikki repliikit ovat huoliteltua yleiskieltä, mutta esimerkiksi Hessu haastelee muita puhekielisemmin ja käyttää mä- ja sä-muotoja kirjakielisten pronominien sijaan. Roope-setä sen sijaan puhuu hyvinkin korrektisti ja monesti teitittelee puhekumppaneitaan – onhan kyseessä usein joku liiketuttava, jolta Roope kalastelee rahakasta sopimusta.

Sarjassa vierailevan rap-tähden lausahduksiin saattaa pujahtaa slangisanojakin, vaikka normaalisti slangi ei kuulukaan ankkalinnalaisten sanavarastoon. Kunkin hahmon ominaispiirteet pyritään huomioimaan repliikkejä laadittaessa, ja jokaisella hahmolla on omat suosikkifraasinsa. Kun tapahtuu jotain yllättävää tai hirvittävää, Aku huudahtaa "Kääk!", Mummo parahtaa "Herttinen!" ja Roope älähtää "Voi mammona!". Eikö vain olisikin hassua, jos vaikkapa Hupu päivittelisi, että "Herttinen sentään"?

Kommentit (40)

Vierailija

(olen ensimmäinen kommentoija) No hyvä kun sitä Scarpaa päästiin taas lukemaan! Veikkaan että siellä saatta olla välissä kuukauden klassikko...

Vierailija

Loistavaa että Scarpaakin nähdään lehdessä, ja että oikein jatkiksena! Bernadosta en pahemmin välitä. Miksi hänet laitettiin tekemään johtasarjaa?

Vierailija

Eikä! Bernadon tekemä johtosarja! No, onneksi Romano Scarpa on tullut pelastamaan tämän viikon Akkarin. Toivottavasti ne kaksi muuta tarinaakin on hyviä.

Ankkarock
Liittynyt14.5.2008

On kyllä tulossa hyvä akkari! Taiteilijat Bernado ja Scarpa ovat hyviä piirtäjiä. Roope-Jatkis on kyllä kiva yllätys+Bernadon Johtosarja! Ja nuo Hessun Mä ja Sä tyyppiset jutut sopivat hänelle tosi hyvin!

_wonderlust_
Liittynyt18.6.2012

Rikas suomen kielen käyttö on yksi sellaisista asioista, jotka tekevät Akkarista aivan erityisen kiinnostavaa luettavaa. Esimerkiksi yllä olevista lausahduksista kuulee kyllä heti, kuka on äänessä. Seuraavasta Akkarista vielä: olen ehkäpä vain konservatiivinen ja kaavoihin kangistunut, mutta Bernandon jälki on silmääni turhan modernin näköistä. Scarpan jatkis kuulostaa hyvältä, toivon mukaan kaksi muutakin sarjaa (todennäköisesti kyllä) ansaitsevat kiitosta.

Vierailija

Miten niin "Eikä!" kun tulee Bernadoa johtosarjaksi? Hänhän on yksi taitavimmista ilmeikkäimmistä kuvittajista mitä Akkarin sivuilla näkyy. Hänen pidempiä sarjojaan saisi olla enemmänkin. Scarpaa oltiinkin jo lupailtu ja hyvä, että vihdoin tulee. Saattaa olla kerrankin HYVÄ jatkis tiedossa. Miksei sitä aiemmissa osioissa meinitsemaani 18-sivuista Scarpan Mikki jatksista tullut suomen lehteen? Muissa maissa se julkaistiin aikaviikkoja sitten... Kyllä Mies on sellainen mestari, että hänen sarjojaan on saatava Aku Ankkaan mahdollisimman paljon. Toivottavasti kuitenkin näemme tarinan pikakkoin suomessakin. :-)

Vierailija

Mitä väliä piirtäjällä on? Ankkahistoria on täynnä osaavia ja muutama osaamatonkin piirtäjä. Nykyaikana piirtäjät ovat parempia, joten mitä väliä heillä on? Bernado saattaa olla nykyajan surkein ankkapiirtäjä ja harva ymmärtää hänen tyyliään. Heppu piirteli aikanaan Marvel-sarjakuvaakin ja ilmeisesti sai lopputilin johtuen persoonallisesta tyylistään. Mutta kuka välittää piirtäjistä? Piirtäjällä ei ole osaa eikä arpaa tarinan laadussa. Moni kakku päältä kaunis ja ulkonäkö ei ratkaise vain sisin. Olkoon sitten se "sisin" vaikka piirtäjän piirustuksista välittyvä tunne taikka käsikirjoittajan tarinaan ujutettu tunnelma ja sielu. Joka ei osaa nähdä ulkokuoren läpi, ei voi pitää mielipidettään arvossa vaikka se oma olisikin. Piirtäjillä ei ole väliä siksi, koska he ovat "ulkokuorta". Niistä ei myöskään valita, sillä jokaisella piirtäjällä on oma tyylinsä ja niissä on aivan erilainen tunnelma. Siispä huonoa piirtäjää ei olekaan nykyaikana ankkasarjayhtiöiden riveissä. Ei ole piirtäjän vika, jos lukija ei ymmärrä niiden hyvyyttä. Itse en pidä Bernadosta, mutta en välitä vaikka hän piirtääkin yhä paljon. Käsikirjoittajat kiinnostavat minua enemmän ja heitä on nykyaikana helpompi vertailla kuin piirtäjiä. Hyviä käsikirjoittajia ei ole nykyään paljoa missään, mutta piirtäjät ovat yhä vahvoilla. Siispä en välitä piirtäjistä vaan olen enemmän huolissani käsikirjoittajista. Hyvä, että tulee Scarpaa. Hyvä lehti lienee tulossa. Piirtäjien perusteella ei kannata arvioida lehteä, mutta Scarpa on toivon mukaan myös käsikirjoittanut jatkosarjatarinan. (kommentti pähkinänkuoressa: puolustin Bernadoa, voivottelin nykyajan käsikirjoitustasoa ja, harvinaista kyllä, ylistin piirtäjiä). Artikkeli oli ihan kiva vaikka suomennuksiin olen kiinnittänytkin aina huomiota. Plussat siitä, että suomennokset vastaavat nykyaikana yhä enemmän tarinan käsikirjoitusta (pari omaperäistä vuosien takaista suomennosoivallusta: Touho väitti kinkkua omenapiirakaksi vuonna 2005 ja Sepe nakkeja puuroksi n. 20 vuotta sitten), mutta miinukset siitä, että mitään repäiseviä repliikkejä ei ole näkynyt pitkään aikaan. Suomennokset ovat nykyaikana melko tylsiä eikä niiden perusteella voi erottaa kuin muutaman käsikirjoittajan. Martinan omaperäinen ja vähäsanainen käsikirjoitustyylikin on nykyään tylsää luettavaa nykyaikaisten suomennosten takia. Pat & Carol McRealin tarinoita on ärsyttävää lukea, kun suomentajat ovat tehneet pitkistä ja itsestään selvistä repliikeistä liiankin oivaltavia. Piirtäjien piirustuksista kyllä erottaa hahmojen olotilat sekä muut tapahtumat, mutta minkäs sille voi, jos käsikirjoittaja haluaa selittää kaiken mahdollisen, mitä hahmot ajattelevat. Ja suomentajat tekevät parastaan vaikka repliikkien perusidean saisi tiivistettyäkin. Vuosia sitten suomennokset olivat hauskoja, koska ne olivat lyhyitä, mutta ytimekkäitä. Nykyään kieli on liian kiemuraista vaikkakin sivistävämpää kuin vuosia takaperin.

Vierailija

Aku Ankka on tosiaan kielellisesti omaa luokkaansa ja toivottavasti tulee pysymäänkin samalla linjalla. :)

Vierailija

Bernadon johtosarja on yllättävä...odotan innolla! Roope jatkis...jihuu! Ja yritän pitää puhekielen silmällä.

Vierailija

Vaikken pidäkään Bernadon tyylistä, johtotarina on mielenkiintoinen. Ihanaa kun vihdoin tulee Scarpaa, vanhemmat tarinat ovat usein hyviä.

Vierailija

Pakko huomauttaa, MikkoM, että aina kun puhut McGrealeista kirjoitat heidän nimensä McReal ;) Itse en olisi niin innoissani tämän kertaisesta akkarista. Bernado ja Scarpa eivät kuulu suosikkeihini, vaikka Scarpa tavallista parempi kuitenkin on. Teen sitten taas arvostelun, kun oon lukenut.

Vierailija

On hyvä juttu, etteivät kaikki Ankkalinnalaiset puhu samaa kieltä. Tällä hetkellä kuulostaisi luonnottomalta, jos esim. Hessu puhuisi kirjakieltä.

Vierailija

Hyvä akkari oli tällä viikolla. En malta odottaa seuraavaa, että saa tietää miten jatkuu Scarpan jatkis...

Vierailija

Kas vain, en ollut ennen huomannut, että se kirjoitetaan McGreal. Vuosien varrella olen siis joka kerta lukenut heidän nimensä väärin. Noh, tällaista on sattunut aiemminkin. Taitaa jo vanhuus iskeä. Hyvä, että asiasta huomautettiin. Olisin koko loppuelämäni sanonut heidän nimensä väärin. Toivottavasti nyt muistan kirjoittaa sen oikein. Minua mietityttää yhä se, että miksi Rudy Salvagninin nimi kirjoitettiin taskarissa aiemmin Rudy Salvaghini. Sekin jäänee mysteeriksi. Tämän päiväistä lehteä olen silmäillyt ja vaikuttaa keskitason lehdeltä. Rawson on ihan hyvä käsikirjoittaja ja Petrucha on parempi versio Kinneystä, mutta sekavampi versio Pihlistä. Rawson kuuluu muuten samaan joukkoon. Välissä olevat tarinat vaikuttavat puuduttavilta täytetarinoilta. Menenkin lukemaan lehden. Arvostelun laitan seuraavaan artikkeeliin.

Vierailija

Kun sain kehden kouraani ja avasin ensimmäisen sivun ja näin Bernadón töherrykset ja olin valmis puristamaan nyrkkiä ja sanoin mielessäni "Minä pystyn siihen!" No kun Bernadón tarinan luin niin arvosana oli... Loistava! Tarina oli todella hyvä. Kiitos Petruchalle! Heymansinkin sarjan oli verran mainio! Lehden vielä kruunasivat Scarpan ja Gattinon sarjat. Loistava lehti täytyy myöntää. Kaikki tarinat olivat 1-5 asteikolla 4 sarjoja eli todella hyviä. Tämä on harvinaista minulta, mutta sanon, että Bernadón sarja oli paras!

Vierailija

Kiva oli se Scarpan Roope-jatkiksen ensimmäinen osa. Toinen osa on varmaan yhtä jännittävä. On hyvä että jokaisella hahmolla on oma puhetyylinsä.

Salwer1st/
Liittynyt6.5.2008

Akkari on jälleen syynätty viimeistä viivaa ja puhekuplaa myöten ja arvostelu tulee sinne minne ennenkin (viimeaikojen poikkeuksia lukuunottamatta) seuraavaana blogiin.

Vierailija

Hyvä lehti oli, mutta loppui liian aikaisin kesken... Johtosarja oli hyvä, vaikka sen olikin piirtänyt Bernado. Tarkoitukseni ei ollut solvata Bernadoa, pidän vain Vicarin piirrostyylistä niin paljon, että haluaisin nähdä sitä jokaisessa lehden johtosarjassa. Bernadokin oli kyllä hyvä, kelpuutin. Välitarinat olivat tarinoita, eli ne luki, mutta niistä ei vaikuttunut mitenkään. Scarpan jatkosarja vaikutti mielenkiintoiselta, mutta arvatenkin se tyssää heti seuraavaan osaan. Tarkoitan tällä sitä, että Akkarissa ei ole ollut pitkään aikaan kolmeosaisia jatkiksia. Niitä kaipaisin. Kaksiosaiset kun loppuvat yleensä hieman "tyssähtämällä", eli niissä ei juoni ole aivan kunnolllinen. Lehti oli taas kerran viihdyttävä.

Akuhullu97
Liittynyt18.6.2012

Kun sain lehden, menin kiireesti lukemaan sitä sohvalle(kun oli jäänyt jo edellinenkin lehti ja kaksi sarjisekstraa lukematrta matkan takia). Kuten Mac Ducky jo sanoikin, Bernandon tarina oli loistava, paljon keskivertoa parempi. Mau Heymansin tarina nyt menetteli, annan sille 1-5 asteikolla 4-. Viimeinen sarja ei olisi ollut niin hyvä ilman Romano Scarpaa. Häneltä melko lennokkaat piirrokset sarjaan, muuten tarina olisi voinut olla melko tylsä. Mutta hyvä niin! Joten, enemmän Scarpaa akkariin. No, akkarille annan pisteitä 4 pistettä.

Vierailija

Aku oli ihan hyvä vaikka vasta tänään sen sainkin lukea koska olin matkoilla. Bernandon piirrostyyli oli kyllä minusta huomattavasti normaalia parempaa vaikka välillä siellä lipsahteli hassun näköisiä hahmoja... tarinakin oli ihan hyvä vaikka oliki aika peruskamaa: että pojat estää pankkiryöstön. olisi minusta ollut parempi ilman pankkiryöstöä siis niin että tupu hupu ja lupu olisi vaan joutunu keksimään tekemistä siellä leirillä... mutta ihan ok tarina. mutta niinku jokun jo kommentoi niin jatkosarjoissa kylä yleensä juoni tyssähtää. minusta niin kävi myös mikin ja hessun etanatarinassa, mutta akun numeroksi antaisin asteikolta 1-10 numeron 7

Vierailija

Miksi kaikki täällä ovat Bernadoa vastaan???Toivoisin että hän tulisi visiitille Suomeen,saisin varmaan yksin jutustella hänen kanssaan,kun täällä ei kukaan näytä pitävän hänestä... Suomentajat ovat ihan huippuja!Välillä nauraa räkätän puolikin tuntia jollekin hyvälle jutulle,minkä Aku (tai joku muu) suustaan päästää :D

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat