Toimituksen Barks-suosikki tämän viikon Aku Ankassa on jälleen päätoimittajan valinta, tällä kertaa Suurpään kansallispuistoon sijoittuva Kallioveistos.

Carl Barksin kymmensivuisessa hupailussa Kallioveistos Aku kertoo Iinekselle epäonnisesta pestistään, jossa hän ja pojat joutuvat puhdistamaan kallioon hakattua jättimäistä senaattori Lempiön kivipäätä. Puuhakkaat Ankat saavat aikaan silkkaa tuhoa, ja kömmähdysten paikkailuyritykset johtavat totta kai yhä suurempiin katastrofeihin.

 Tarinan innoittajana on aivan ilmeisesti toiminut yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista ja epätavallisimmista nähtävyyksistä, Etelä-Dakotan Rushmore-vuoren kylkeen veistetty jättimäinen monumentti, joka esittää neljän Yhdysvaltain presidentin kasvoja. Kunnian tulla ikuistetuksi vuorenseinämän graniittiin ovat saaneet George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ja Abraham Lincoln.

Massivinen urakka aloitettiin kuvanveistäjä Gutzon Borglumin johdolla vuonna 1927. Viimeinen presidentin kasvokuva paljastettiin 1939. Monumenttia on käytetty useankin elokuvan tapahtumapaikkana. Näistä kuuluisin on Alfred Hitchcockin ohjaama Vaarallinen romanssi (1959), jonka loppuhuipennuksessa keikutaan hengenvaarallisesti presidenttien naamatauluilla.

Carl Barksin kymmensivuinen hupailu ilmestyi alun perin 1957 ja Suomessa ensi kertaa numerossa 7/1959. Itse luin sen Aku Ankasta 17/1976, ja muistan vieläkin, miten hillittömän nauruhepulin se aiheutti. Tämän Ankan numeron vedosten lukeminen sai aikaan jälleen samanlaisen reaktion. Jäin miettimään, mikä jutussa minua naurattaa.

Barks oli melko konservatiivinen ihminen eikä millään muotoa kuvainraastaja, mutta tämän tarinan huumori on vallan ilkikurista, irvailevaa, suorastaan anarkistista. Suuri satiirikko saattaa naurunalaiseksi kaikkinaiset monumentit, pönötyksen ja mahtipontisuuden. Niille olisikin terveellistä nauraa aina toisinaan.

Kommentit (9)

Vierailija

Kallioveistos on omia suosikkejani Barksin lyhyemmistä seikkailuista. Huumori on tosissaan hauskaa. Tämänpäiväinen lehtikin oli muuten todella hyvä, mutta Milla Magia -tarina oli karsea (kuten yleensäkin). Liitteestäkään en pitänyt (pienemmillehän tuo tarkoitettu varmaan olikin), ainoa hyvä puoli siinä on tuo kilpailu, johon tästä menenkin vastaamaan...

Veli Huilu
Liittynyt4.1.2010

kyllä, kallioveistos on todella hyvä tarina josta ainakin itse pidän. Se on lähes paras 10-sivuinen hupisarja BArksilta. Muistan vieläkin kuinka nauroin kun senaattori lopussa näytti apinalta!

Paapoja
Liittynyt17.12.2009

Kyllä se tosiaan on mahtava tarina. Hienosti Ankat saavat vain pahaa aikaan, vaikka kuinka yrittävätkin oikein toimia. Kyseinen tarina on myös yksi suosikeistani.

Save me from the dark.

Vierailija

oon lukenut tarinan.Se oli yhes uudes akkarissa,ja sitte missä lie muussa Barksin kovakantisissa.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat