Olemme Aku Ankka -lehden juhlavuoden kunniaksi julkaisseet tänä vuonna erityisen paljon Carl Barksin sarjoja, ja suuri osa niistä on ollut toimituksen omia suosikkeja.

Tämän viikon Aku Ankassa ilmestyi toinen minun suosikeistani, hirvenmetsästyskauden alkua enteilevä Kiisselikivääri.


Lapsuudesta minulle on jäänyt mieleen kasa ihan muita lempisarjoja (joista yhden näette lehdessä vielä tänä vuonna), mutta Kiisselikivääri kuuluu uudempiin ihastuksiini. Sarja oli jo aiemmin julkaistu moneen kertaan (nimellä Jäätelökivääri) – Aku Ankoissa 3A/1957 ja 43/1975 sekä Aku Ankan parhaat 19 -albumissa (1984) ja Parhaat palat 1957 -kirjassa (2006) – mutta minä luin sen ensi kertaa vasta toimittaessani Carl Barksin kootut -kirjasarjaa vuonna 2007. Tarinan absurdi lähtökohta – se, että Aku on pyytänyt Pelle Pelotonta keksimään aseen, jolla voi metsästää eläimiä haavoittamatta niitä – aiheutti heti kontrolloimattomia naurunpyrskähdyksiä. Juttu muuttuu aina vain hulvattomammaksi, kun Aku ryhtyy tulittamaan luontokappaleita hytkyvillä kiisseliammuksilla ja päätyy lopulta jahtaamaan hirveä, koska pojat arvelevat isoon sarvipäähän osumisen olevan helpointa.

Kiisselikivääri-sarjassa erityisen vangisevaa on se, mitten tarina etenee tilanteesta toiseen jouhevasti ja sitä kuljettavat hahmojen paljonpuhuvat asennot ja kasvojen ilmeet yhtä tehokkaasti kuin naseva replikointi. Olen aina ollut sitä mieltä, että Barksin sarjat ovat ylivoimaisen hauskoja ihan sellaisenaan – ne eivät kaipaa kuplateksteihin ylimääräisiä vitsejä tai kieli-ilottelua. Vai mitä sanotte?

Kommentit (8)

tupu,hupu,lupu ja rupu
Liittynyt8.2.2011

Harmi muuten kun katoin tuota lehteä, niin huomasin että César Ferioli sekä Leena Lehtolainen jakavat nimmareita tuolla Hesassa. Vois joskus jakaa joku Ankka-piirtäjä myös nimmareita täällä Jyväskylässä kun kerran tämä Jyskä on Keski-Suomen pääkaupunki! Itse ainakin tulisin heti niihin!

Vierailija

Kiisselikivääri on oiva tarina Barksilta. Barks ja Rosa alkavat vanhemmalla väellä tulla jo korvistakin ulos, mutta ihan kivahan noita silti on lukea, Barksia varsinkin. Muuten tämän viikon lehti oli parempi kuin monet edelliset, hienoa!

Deekymppi
Liittynyt24.9.2010

Ihan kiva tarina, sitä tavallista kunnon Barksia! Tätä tarinaa en ollutkaan ennen lukenut. Oli hieman huvittavaa lukea, kun Aku ampui kiisseliä eläinten silmien väliin. Parhain kohta oli kuitenkin, kun Aku jäi kiinni hirven sarviin, ja toinen hirvi aikoi rynnistää kohti.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Vierailija

"Aku on pyytänyt Pelle Pelotonta keksimään aseen, jolla voi metsästää eläimiä haavoittamatta niitä" Mitäköhän Aku meinaa seuraavaksi tehdä, kun eläimet on sokaistu kiisselillä. Kutittaa kuoliaaksi? Tappaahan ne joutuu joka tapauksessa, jos sen elukan meinaa syödä.

Vierailija

Niin, 'melkein Iines' – sehän se sarjan lähtökohdissa juuri onkin niin absurdia. Tarinassa kun ei koskaan päästä siihen asti, mitä sitten tehtäisiin, kun eläin olisi saatu avuttomaan tilaan ja köytetyksi. Juhla-ateriasta tosin haaveillaan...

Hiidenkirnu
Liittynyt18.6.2012

Hyvä tarina oli. Katilla tainnut mennä vain hieman vuodet sekaisin tätä blogia kirjoittaessa, sillä ensimmäisen kerranhan tämä tarina ilmestyi Akkarin numerossa 3A/1957 eikä suinkaan vuonna 1953. Samoin tuo löytyy Parhaat palat 1957 kirjasta eikä 1953 kuten blogissa lukee. Pieni virhe, mutta ajattelin huomauttaa. :)

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Vierailija

Kiitos huomautuksesta, Hidis... Olet aivan oikeassa! Mikä lie katkos päässä... Korjaan vuosiluvut heti! Kati

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat