Painomusteen tuoksussa on hyvä olla – se näet tarkoittaa, että ”oma kirja” on vihdoin maailmalla.

Painomusteen tuoksussa on hyvä olla – se näet tarkoittaa, että ”oma kirja” on vihdoin maailmalla.Alkusyksy hujahti minun osaltani paitsi hyttysiä myös kolmea Ankkalinna-kirjaa huiskiessa: kontollani oli Ankkain suvun juhlakirja, Iines-pokkari 6 ja Jumbo 19. Kunkin kirjan vastuutoimittaja saa paitsi osallistua teoksen sarjakuvien valintaan myös huolehtia siitä, että teksti soljuu kauniisti kuplasta toiseen ja valmiit kirjat päätyvät ajoissa lukijoiden käsiin. Nyt ainoastaan Jumbo viipyilee vielä painossa, ja kaksi muuta kirjaa on jo kauppojen hyllyillä, joten toimittajalla on hyvää aikaa kertoa niiden synnystä.

Ankkain suvun juhlakirja on kookas ”kahvipöytäkirja”, jonka pääosassa ovat harvinaisuudet vuosien takaa. Nyt ilmestyneen teoksen kantavana teemana ovat Ankkain suvun kantaäitinä jo 70 vuotta vaikuttaneen Mummo Ankan ympärillä pyörivät tarinat. Mummon ja perheteeman kunniaksi mukaan valittiin myös sarjoja, joissa esiin pääsevät harvoin nähdyt mutta aina yhtä värikkäät Akun sukulaiset. Olin itse vielä kotiäitinä, kun kirjan sisältö viime keväänä lyötiin lukkoon, joten pääsin nauttimaan kollegani Kati Vallin ja muun toimituksen kokoamasta paketista ja työstämään kirjaan päässeiden mainioiden sarjojen kieliasua. Olen jostain syystä viehättynyt Al Hubbardin Touhoon, ja ilokseni kirjassa oli sarja Kaikkien aikojen karateka, jossa hienolla viivalla hahmoteltu Akun tohelo serkkupoika toilailee tuttuun tapaansa. Kirjassa on esillä muitakin nykylukijoille ehkä tuntemattomampia piirtäjiä, mutta tällainen 1970-luvun lapsi löysi sisällöstä paljon kotoisalta tuntuvaa jälkeä. Mukana on myös mestarillisten Vicarin ja Carl Barksin sarjoja, mutta siitä huolimatta minuun teki suurimman vaikutuksen Dick Mooresin piirtämä isohkopäinen Roope-setä sarjassa Roopen toinen lapsuus.

Kiinnostavin anti sarjakuvakirjatoimittajan työssä on keskenään erilaisten julkaisujen parissa häärääminen, ja kuplatekstien viilaamisen ohella hauskinta on eittämättä lukemattomien ja taas lukemattomien vieraskielisten sarjakuvien selaaminen kirjojen sisältöä suunniteltaessa. Tätä metsästystä pääsin taas tekemään Iines-pokkari 6:n ja Jumbo 19:n parissa. Kirjoille piti löytää myös sopivat kannet ja keksiä napakat nimet. Moni Iines-pokkari 6:een päätyneistä sarjoista pyöri ruuanlaiton ympärillä, joten Giorgio Cavazzano piirsi kirjaan kokkausaiheisen kannen – ja sen perusteella nimesimme opuksen iloisen ironisesti Mestarikokiksi. Kirjaan poimimistani sarjoista haluan mainita Romano Scarpan piirtämän, Suomessa ennen julkaisemattoman Poppi-tarinan Virhejahti. On aina ilo nähdä ankanpoikien vauhdikasta serkkutyttöä!


J

umbo 19:n sivuille pääsivät niin sympaattinen Pikku Hukka kuin Mainio Matami Mimmi – sekä tietysti tutummat kasvot aina Akusta ja Roopesta Musta Pekkaan ja Mustakaapuun. Kirjan tarinoista ehdoton suosikkini on pitkä italosarja Hessu Kolumbus. Näitä loistavia Hessu suurmiehenä -sarjoja julkaistiin 1970-luvun lopulla omana albumisarjanaan, mutta viime vuosina Jumbonkin lukijat ovat saaneet ihmetellä Hessun esi-isien hersyvän hauskaa kohellusta kaukana menneisyydessä.

Nyt nämä kirjapienokaiset – tai miten sen nyt ottaa, onhan niissä lukemista yhteensä noin 800 sivua! – ovat siis maailmalla, ja minä hengähdän Aku Ankan taskukirjan tarinoiden toimitustyön parissa – mitä nyt ensikeväisen Teemataskari 25:n (joka muuten on täynnä hyytävää kauhua ja nimeltään Munaajan veljenpoika) kokoamiselta kerkeän. Ai niin, ja ilmestyyhän ensi vuonna myös muutama muukin kirja… Ehkä on siis syytä palata sorvin ääreen eli toimituksen sohvalle sarjakuvia selailemaan. Lopuksi haluan kuitenkin vielä toivottaa kaikille hauskaa luettavaa ja toimivia lukuvaloja pimeneviin iltoihin!

Kommentit (7)

AkeMake
Liittynyt18.6.2012

Kiitoksia tästä kirjainfopaketista. :) Nämäkös ne ovat toimitusta viime aikoina työllistäneet, kun siellä suunnalla on tuntunut olevan hirmu kiirettä? Nyt varmaan helpottaa ja voi hiukan keskittyä näihin nettisivuihinkin? Blogi oli (jälleen kerran) mukava tekstipläjäys, jonka luin mielenkiinnolla. Vielä kun korjaatte hiukan tuota hessu-kuvaa alemmas pois Poppi-tekstin päältä. ;)

Vierailija

Maanmainio blogiteksti! Juhlakirjat ovat vain sen verran tyyriitä etten osta noin vain - lahjaksi korkeintaan tai jos lahjakorttia löytyy. Maksavat ihan liikaa yhdeksi kirjaksi. Iineksen ostin jo, en vain ole vielä lukenut. Selauksen perusteella surke aosa, mitä nyt Scarpan klassikko lämmittää mieltä.

Kiitoksia kun kerroitte seuraavan teemankin numeron! 24:n uin jo, ja olin tyytyväinen. Seuraavaksi siis luvassa hyytävää kauhua, kiitos, hyvää tulossa! :D

Vierailija

Onko tuo 25:ses jatkoa tuolle oudolle Munaaja sarjalle teemoissa? Itse en ole lukenut mitään osaa niistä ja harmittaa, jos näin on ja jatkuvat siitä, mitä edellisessä tapahtui.

Vierailija

Ehkäpä pitäisi tarkistaa oma rahatilanteeni. Nyt alkoivat nimittäin niin kovasti kiinnostaa ne kirjat. Täytyykin lähteä joku päivä kaupoille!

___Aku Ankka___
Liittynyt17.6.2008

Kiitos näistä arvosteluista! Täytyy varmaankin kaivaa kuvettaa kun rupesi tuo Jumbo kiinnostamaan, kun siinä kerran nähdään Matami Mimmi ja Pikku Hukka. Toivottavasti näitä arvosteluja tulee vielä paljon lisää, silloin kun tulee lisää Ankkajulkaisuja.

Tämmöinen vanha sivujen käyttäjä joka täällä käy piipahtamassa silloin tällöin!

Vierailija

Taitaapi minulla tulla mukavan kova kirjapaketti kummitädeiltä joululahjaksi......Ja mitä tulee tuohon Teemataskariin, niin kyllä taidan senkin ostaa kun niistä teemoista pidän.

oli taas Hyvä blogi.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat