Moni varmaan muistaa Ankalliskirjasto-sarjan, jossa julkaistaan Carl Barksin sarjakuvia kovakantisina kirjoina? Sarjan ilmeeseen kuuluu myös se, että kunkin osan sarjat on valittu jonkin teeman ympärille ja jokaisella osalla on johonkin klassiseen kirjaan tai elokuvaan viittaava nimi.

Moni varmaan muistaa Ankalliskirjasto-sarjan, jossa julkaistaan Carl Barksin sarjakuvia kovakantisina kirjoina? Sarjan ilmeeseen kuuluu myös se, että kunkin osan sarjat on valittu jonkin teeman ympärille ja jokaisella osalla on johonkin klassiseen kirjaan tai elokuvaan viittaava nimi. Hauskin nimioivallus on mielestäni Barksin eläinaiheisia tarinoita sisältävä neljäs osa nimeltään Aku-setä, kissa ja koira. Nimi viittaa tietysti venäläisen lastenkirjailijan Eduard Uspenskin klassikkokirjaan Fedja-setä, kissa ja koira vuodelta 1973. Muita Uspenskin tunnettuja lastenkirjahahmoja ovat krokotiili Gena ja Muksis.

Syyskuussa Helsingissä vieraillut Uspenski on nyt ajankohtainen kahdestakin syystä. Häneltä on juuri ilmestynyt uusi lastenkirjasuomennos Fedja-setä ja kummitus. Lisäksi kirjailija Hannu Mäkelä on kirjoittanut hänestä elämäkerran.

Fedja-setä ja kummitus -kirjassa tapaamme jälleen tutun Prostokvashinon kylän väen. Fedja-setä haluaa perustaa lasten huvittelukeskuksen käytyään Suomessa tutustumassa Muumimuseoon ja Puuhamaahan. Kissa Matroskin puolestaan puuhaa strutsifarmia. Kirjan nimen mukaisesti ollaan myös kummitusjahdissa.

uspenski

Sekä lapsia että aikuisia naurattava Fedja-setä ja kummitus on yhtä hauska ja oivaltava kuin aiemmatkin osat. Vappu Orlovin mainio suomennos tavoittaa Uspenskin lempeällä satiirilla silatun huumorin täydellisesti. Salla Savolaisen hieno kuvitus kumartaa Gennadi Kalinovskin klassisille Fedja-setä-kuvituksille, mutta se on kuitenkin erehtymättömästi omanlaisensa.

Varttuneempia lukijoita voi kiinnostaa Hannu Mäkelän kirjoittama elämäkerta ystävästään Eduard Uspenskista. Hannu Mäkelä tunnetaan lastenkirjailijana parhaiten Herra Huu -kirjoistaan. Eetu, Matkoja Eduard Uspenskin maailmaan kertoo kirjailijoiden pitkäaikaisesta ystävyydestä ja valottaa Uspenskin henkilökuvaa ja kirjailijanlaatua. Samalla hän kuvaa Uspenskin vaikeuksia entisessä Neuvostoliitossa, jossa vallanpitäjät eivät katsoneet hyvällä satiirikkoja, vaikka kyse olisi ollut lastenkirjailijoista. Havainnot laajenevat myös yleensä venäläisiin ja venäläisyyteen. Omakohtaisuus antaa kirjalle erityistä painoarvoa, ja Mäkelä vaihtelee taitavasti kuvakulmaa yksityisestä yleiseen ja takaisin.

Kommentit (6)

Vierailija

Toimitus on saanut näpättyä hyvät kuvat Uspenskista, jonka vierailusta en tiennyt mitään. Kirjastakaan minulla ei ollut mitään hajua, mutta se saattaisi olla hyväkin! Jos se on kouluun tulevassa kirjastoautossa seuraavalla kerralla lainaluvalla, niin minä nappaan sen heti. Kiinnostaa lukea, jos siitä on näin kova puhe. Syksyisiä säitä, Toimitus!

Vierailija

Olen lukenut tuon Fedjan, joten tiedän mikä kirjailija Uspenski on miehiään. Oikein naurettavaa luettavaa. Suosittelen lämpimästi kaikille!

Vierailija

Ihan kiva tietää, ketä Suomessa oikeinvierailee;). Joskus ala-asteella käytiin koulun kanssa katsomassa Fedja-setä teatterissa, taisi olla juuri tuo kissa ja koira, mutta muuten en olekaan näihin kirjoihin tutustunutkaan.

Vierailija

No voi Urk!, että Uspenskin vierailu on mennyt aivan tietämättäni ohitse (jos on ollut jokin julkinen tilaisuus, olisin varmasti ollut paikalla). Aivan hämmästyin että Uspenski on tehnyt nämä lapsuuden myyttiset kertomukset vasta 70-luvulla, ja on vielä tänäpäivänä tekemässä lisää kirjoja. Takuumiehet rulaa!

Vierailija

Oi, anteeksi kamalasti tuo minun viestini, löysin vain tämän artikkelin niin kuin keskusteluna..Ääk, mitä tapahtuu!

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat