Disneyn klassisesta 101 dalmatialaista -animaatiosta ilmestyi DVD:llä vähän aikaa sitten kaksilevyinen juhlajulkaisu.

Disneyn klassisesta 101 dalmatialaista -animaatiosta ilmestyi DVD:llä vähän aikaa sitten kaksilevyinen juhlajulkaisu. Harva elokuva on paremmin ansainnut digitaalisesti restauroidun, muhkein ekstroin varustetun laitoksen kuin tämä Disneyn täydellinen napakymppi.

Vuonna 1961 valmistunut elokuva on loistava esimerkki siitä, miten tekniikka ja tarina tukevat toisiaan. Studioiden tekninen velho Ub Iwerks kehitti menetelmän, jolla animaattorien puhtaaksi piirretyt kuvat voitiin kopioida animaatiokalvolle sen sijaan, että ne jäljennettiin kalvolle työläästi käsin. Tämä uudistus teki prosessista selvästi joutuisamman ja edullisemman. Nyt animaattorien viivan saattoi nähdä valkokankaalla kaikessa herkkyydessään ja taidokkuudessaan. Tämä myös vaikutti elokuvan aivan uudenlaiseen ja moderniin graafiseen asuun.

Elokuva perustuu brittiläisen kirjailijan Dodie Smithin teokseen, ja siitä muokkasi erittäin sujuvan ja hauskan käsikirjoituksen yksi Disneyn pitkän linjan tarinataitureista, Bill Peet. Filmin tapahtumat sijoittuvat Englantiin, jonka Lontoo-näkymiä ja maaseudun maisemia hyödynnetään komeasti. Juonen voi tiivistää vaikka näin: herttaisen pariskunnan dalmatialaiset saavat pentuja, mutta julma Cruella de Vil kaappaa pennut tehdäkseen niistä itselleen turkin. Koirat lähtevät vaiheikkaalle pelastusretkelle, ja samalla ne vapauttavat Cruellan kynsistä kokonaista 99 pentua. Elokuva on todella jännittävä ja hauska koko perheen seikkailu. Marc Davisin mahtavasti animoima Cruella on yksi Disneyn huikeimmista konnista, ja animaatio on kautta linjan mestarillista.

101 dalmatialaista on hyvästä syystä rakastetuimpia Disney-animaatioita, upea saavutus, joka tuntuu vain paranevan vuosien mittaan.

Kommentit (0)

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat