Elokuvateattereissa pyörii parhaillaan japanilaisen mestarianimaattorin Hayao Miyazakin filmi Laputa - linna taivaalla.

Elokuvateattereissa pyörii parhaillaan japanilaisen mestarianimaattorin Hayao Miyazakin filmi Laputa - linna taivaalla. Leffa valmistui vuonna 1986, Tuulten laakson Nausicaän ja Naapurini Totoron välissä.

Nausicaän menestys mahdollisti Studio Ghiblin perustamisen, ja Laputa on Miyazakin ensimmäinen oman studion nimissä tehty pitkä animaatio. Sekä teknisesti että taiteellisesti se on aivan erinomaista laatua.

Elokuva on yksi vauhdikkaimmista ja seikkailullisimmista Miyazakeista. Kaivosmiehen apupoika Pazu pelastaa Sheeta-tytön, joka putoaa alas ilmalaivasta, mutta jonka kaulassa oleva salaperäinen koru kumoaa painovoiman. Käy ilmi, että Sheeta on muinaisen, taivaalla leijuvan Laputa-linnan kruununperillinen. Pian parivaljakon kannoilla ovat sekä mainion isoäiti Dolan rosvojoukko että hyytävät valtion agentit, joista yhdellä on aivan omat suunnitelmat Sheetan ja leijukiven varalle. Elokuvan hahmoista suurimman vaikutuksen tekevät yhtä aikaa pelottavat ja hellyttävät Laputan suojelurobotit.

Laputan linna edustaa teknisesti ylivertaista mutta lähes unohdettua muinaista kulttuuria, jonka tuhon siemen on ollut siinä itsessään. Miyazaki varoittaa unohtamasta tekniseen kehitykseen liittyvää moraalista vastuuta.
Elokuvan järisyttävä loppukahakka on ilmeisen selvästi inspiroinut Disneyn Atlantis-elokuvan tekijöitä.

Kommentit (25)

djlordi
Liittynyt18.6.2012

En ole katsonut tuota elokuvaa, mutta on varmasti ihan hyvä. Miyazakin elokuvista olen katsonut vain sen yhden, jonka nimeä en nyt muista ja se oli kyllä hyvä. Outoja nimiä muuten noilla elokuvilla on.

Vierailija

Hayao Miyazakin leffat ovat toinen toistaan ihan kiinnostavia.Elokuva Henkien kätkemä on tähän asti vaikuttavin, mutta ehkä tuonkin katselisi.Noilla arvosteluilla! Kiitos Jukka, ja oli kiva nähdä, myös Hollantilaiset Mestarit!

djlordi
Liittynyt18.6.2012

Niin joo, se oli Henkien kätkemä, jonka olen Miyazakilta nähnyt. Joskus viisi vuotta sitten muistaakseni.

Vierailija

Ennen ajattelin tällästä leffoista että ne on täyttäää ******, mutta kun näin oliskio ollut kissojen valtakunta niin käsitys näistä leffoista muuttui!Mutta en silti aio käydä kasomassa leffaa!

Vierailija

En ole mikään tämäntyyppisten elokuvien ystävä, mutta mistä sitä tietää, jos olisi hyväkin.

Vierailija

Vai manga... Minä en ymmärrä, mikä siinä joitain kiehtoo, se ei aukaise kansiaan minulle. Siis jää tuo katsomatta -- Sami-96

Vierailija

Niinpä niin...En ole oikein minäkään tuollaisten leffojen fanittaja.ja ainoat lukemani Mangat olivat taskarin teemanumerossa 11 BANZAI! Että enpä taida katsoa.

Vierailija

Mangaan en ole katsettani luonut. On siis erittäin todennäköistä, että tuokin elokuva jää katsomatta.

Vierailija

Kummallista kuin monta ennakkoluuloista henkilöä täällä onkaan, kun suurin osa kommenteista tyrmää elokuvan vain siksi, koska se on MANGAA. Kaiken lisäksi tuo ei edes ole mangaa, sillä mangahan tarkoittaa sarjakuvaa ja ANIME on sitten tätä japanilaista animaatiota. Miyazakin ja Studio Ghiblin elokuvat voittavat Disneyn animaatiot helposti syvällisyydessä. Hauskojakin ne ovat, mutta usein eri tavalla. Ehdottomasti parasta animaatiota tarinansa puolesta, jota on tarjolla, mutta eihän se siihen jää, sillä animointi on upeaa katsottavaa. Mielettömiä maisemia ja todellista euforista fantasian kauneutta. Tämä Laputa on mielestäni yksi Miyazakin parhaista elokuvista, ellei se kaikkein paras. Todella mielikuvitusrikas elokuva, kuten tietysti kaikki muutkin Studio Ghiblin tekeleet, eikä siitä jännitystä tai huumoria puutu. Tarina on kaikessa myyttisyydessään ja syvällisyydessään kiehtova. Ehdottomasti suosittelen kaikkia katsomaan Laputan, sillä se muuttaa ennakkoluuloiset käsitykset varmasti. Itsellenihän ensimmäinen anime-elokuva oli Studio Ghiblin kenties kuuluisin elokuva, Totoro ja se oli todella taianomainen elämys. Loppujen lopuksi ei ole niin väliä mistä tutustumisen Miyazakin maailmaan aloittaa, mutta voin vannoa, ettei Laputa taatusti ole sieltä heikoimmasta päästä!

Tapsa99
Liittynyt7.9.2008

Varmaan aika hyvä leffa olisi. Mutta tuokin elokuva jää kyllä katsomatta, koska en ole kamala Animen fanittaja.

Vierailija

Olen samaa mieltä Sir Decadencen kanssa. Elokuvaa en ole käynyt katsomassa, mutta olen nähnyt paljon Studio Ghiblin elokuvia. Parhaita ovat (tähän mennessä) Princess Mononoke ja Maameren tarinat. Animesta ja mangasta en ole muuten kiinnostunut, mutta Miyazakin elokuvat rules :3

Vierailija

En pidä ollenkaan mangasta(nätisti sanottuna). Aku Ankka on paljon parempaa viihdettä ja vielä sivistävääkin. Varsinkin televisiosta lauantai-aamuisin tulevat pokemonit ym. ovat mielestäni kamalaa roskaa! Olen nähnyt liikkuvan linnan, oli todella outo, kukaan luokastamme ei tajunnut mitään, ei edes opettaja.

Vierailija

Hämäyksen Hurrikaani, minäkin olen nähnyt Liikkuvan Linnan, ja minä tajusin sen. Toistan tässä nyt sitä Sir Mikälietä, eli kaikki tyrmäävät heti sen elokuvan, koska se on animea, se ei siis todellakaan ole mangaa, manga on paperilla, ei telkkarissa tai valkokankaalla. Itse katsoin tuon elokuvan, ja hyvä se oli. Minusta kaikki tähän mennessä katsomani Miyazakin elokuvat ovat huippuhyviä. Olen katsonut Liikkuvan Linnan, Naapurini Totoron ja sitten tämän Laputan.

Vierailija

Ennen kyllä kiinnosti, mutta nyt ei enään, sillä kasvoin tuosta mangasta jo ulos. Myin kaikki mangat koska kiinnostus alkoi jostain syystä latistua eikä niitten lukeminen enään ollutkaan niin hauskaa.

Vierailija

Joo tosi hyvä leffa!! Naapurini totoro me katottiin koulussa. Tuulten laakson Nausicaän oon nähny telkasta! Huomenna muuten alkaa loma!

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat