John Carter ja Dejah Thoris ovat varsinainen taistelupari.
John Carter ja Dejah Thoris ovat varsinainen taistelupari.

Disneyn leffauutuus on ehtaa avaruusoopperaa.

Tarzan-kirjojen tekijä Edgar Rice Burroughs kirjoitti myös sarjan kirjoja Yhdysvaltain etelävaltioiden konfederaation kapteenin John Carterin ihmeellisistä seikkailuista Mars-planeetalla. Ensimmäinen niistä, Marsin prinsessa, ilmestyi sata vuotta sitten 1912, ja Burroughs kirjoitti Mars-kirjoja kaikkiaan 11 kappaletta. Muistan, että nuorena ahmimisikäisenä lukijana pidin Mars-kirjoista enemmän kuin Tarzaneista.

Ohjaaja Andrew Stanton on kertomansa mukaan kova Mars-fani, jonka pitkäaikainen haave oli päästä ohjaamaan kirjoihin perustuva elokuva. Stanton tunnetaan parhaiten Pixar-animaatioiden Nemoa etsimässä ja WALL-E ohjaajana.

Nykyinen elokuvien liikkeenkaappaustekniikka, jossa tavallaan animoidaan näyttelijän roolisuorituksen päälle, on viimein mahdollistanut Mars-tarinoiden tuomisen valkokankaalle uskottavalla tavalla. Nyt perjantaina 9.3. saa ensi-iltansa Disneyn tuottama ja Stantonin ohjaama John Carter -elokuva.

Elokuvassa salaperäinen amuletti siirtää John Carterin (Taylor Kitch) Marsin pinnalle, jossa hänellä on yli-inhimilliset voimat. Hän huomaa jaksavansa loikata kymmenien metrien matkoja ja liikuttaa valtavia kivenmurikoita. Ensimmäiset hänen kohtaamansa marsilaiset ovat tharkeja, nelikätisiä, kolmemetrisiä, vihreitä olentoja. Alkukantainen tharkien heimo vaeltaa autiomaassa päällikkönään Tars Tarkas (Willem Dafoe), jonka kanssa Carter ystävystyy. Tharkit seuraavat sivusta, kun Heliumin ja Zodangan kaupunkien punaihoisilta ihmisiltä näyttävät asukkaat käyvät keskenään sotaa, jota on jatkunut tuhat vuotta. Sodan harmaina eminensseinä esiintyvät yliluonnollisia voimia käyttävät thernit, jotka ovat niin salaperäisiä, että heidän olemassaolonsakaan ei ole heliumilaisten tiedossa. Heidän johtajansa on julma ja kylmäverinen Matai Shang (Mark Strong).

Carter pelastaa sattumoisin Heliumin prinsessan Dejah Thorisin (Lynn Collins) ja romanssin syttyessä Carter joutuu vastentahtoisesti valitsemaan puolensa ja puuttumaan sodan kulkuun samalla kun hän yrittää epätoivoisesti löytää keinon palata takaisin Maahan.

Kuten edellä kuvatusta käy ilmi, John Carter on ehtaa avaruusoopperaa, ja Burroughsin kirjat ovatkin kaikkien avaruusoopperoiden isoisä. Niistä ovat aikojen kuluessa ammentaneet  aineksia lukemattomat populaarikulttuurin tuotokset, sarjakuvat Flash Gordonista Teräsmieheen ja elokuvat Star Warsista Avatariin.

Elokuvan haasteena onkin, kuinka moneen otteeseen käytetyt elementit pystytään tuomaan valkokankaalle tuoreella ja ennen näkemättömällä tavalla. John Carterin oivallus on tehdä Marsin (tai paikallisten kielessä Barsoomin) näkymistä retrohenkistä scifiä. Oudot lentolaitteet, eksoottiset puvut ja mahtipontiset kaupungit kuvastavat sitä, millaisia vuosisadan takaisen tieteiskirjallisuuden kuvitelmat Marsin sivilisaatiosta olivat. Burroughs olisi varmasti tunnistanut ne omikseen.

Teknisesti elokuva on upeaa työtä, ja katsoja tosiaan tuntee siirtyvänsä toiselle planeetalle. Osa kohtauksista on kuvattu Utahin karuissa autiomaissa, ja tietokoneanimaatiolla luodut olennot ja maisemat istuvat niihin saumattomasti. Erinomaiset näyttelijät tekevät varmaa työtä, ja animoidut olennot ovat uskottavia nekin, olivatpa kyseessä kammottavat valkoiset apinat tai koiran tapainen, hellyttävän ruma Woola-olento.

Muinaisten roomalaisten mytologiassa Mars oli sodan jumala, ja varsin sotaisia ovat tämän mukaan Marsin asukkaatkin. Meno on paikoin niin rajua, että elokuva on saanut ikärajakseen 12 vuotta (täysi-ikäisen seurassa 9), joten ihan pienimmille katsojille sitä ei ole tarkoitettu. Muut voivat nauttia suuren luokan tieteisseikkailusta.

PS. Yksi irrallinen hupifakta vielä: suomalaisen elokuvaohjaaja Aarne Tarkas (alun perin Saastamoinen) otti nimensä Mars-kirjojen Tars Tarkasilta.

 

Kommentit (3)

cxv
Liittynyt18.6.2012

Pitääpä muuten jossain välissä tuokin leffa katsoa. Itseltäpä löytyy nimittäin ensimmäinen Marsin Sankari -kirja... jota en koskaan lukenut loppuun saakka. :)

Foorumin tylsin mies.

McAnkka
Liittynyt18.12.2011

Hieno bloki Jukka! Sä et muuten taidakkaan enää olla Akkarin päätoimittaja. Mä en tosin hirveesti kattele ton tyylisiä leffoja.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat