Kyllä Suomessa osataan! Viime joulun alla elokuvateattereissa jumpsutti Röllin sydän, tämän loppuvuoden kotimainen animaatiotapaus on Niko – lentäjän poika, joka sai ensi-iltansa viime perjantaina.

niko

Kyllä Suomessa osataan! Viime joulun alla elokuvateattereissa jumpsutti Röllin sydän, tämän loppuvuoden kotimainen animaatiotapaus on Niko ? lentäjän poika, joka sai ensi-iltansa viime perjantaina. Tietokoneanimaationa toteutettu raina on kallein suomalainen elokuva, sen budjetti oli runsaat kuusi miljoonaa euroa. Osa rahoituksesta on tullut myös muualta Euroopasta. Suuressa maailmassa animaatioita toki tehdään monin verroin suuremmilla summilla, mutta Nikosta on saatu tuolla rahalla täysin kansainvälistä tasoa oleva elokuva.

Hannu Tuomaisen ja Marteinn Thorissonin käsikirjoittama ja Kari Juusosen ja Michael Hegnerin ohjaama elokuva kertoo Niko-nimisestä poronvasasta, joka elää yhdessä äitinsä kanssa muun porotokan joukossa. Nikon isä kuuluu joulupukin rekeä vetäviin lentojoukkoihin, eikä Niko ole koskaan tavannut häntä. Poropoika haaveilee itsekin lentämisestä, ja saatettuaan tokan huolimattomuuttaan vaaratilanteeseen susien armoille hän päättää karata Korvatunturille tapaamaan isänsä ja opettelemaan hänen kaltaisekseen lentoporoksi. Matkalle mukaan lähtee hänen ystävänsä ja oppi-isänsä liito-orava Julius. Joukkoon liittyy myös nokkela lumikko Wilma.

Pahiksina tarinassa ovat sudet, joiden johtajasta Mustasta sudesta on tehty todella pelottava olento. Lehtien palstoilla on jo pelätty elokuvan lietsovan susikauhua, mutta on syytä muistuttaa, ettei kyseessä ole dokumenttielokuva. Pahiksen hirvittävyyttä on kuvattu liioitellen parhaiden perinteiden mukaisesti, ajatelkaapa vaikka Dumbon Monstro-valasta tai Viidakkokirjan Shere Khan -tiikeriä. Ikäraja K-7 on ihan paikallaan hurjimpia kohtauksia ajatellen.

Sen sijaan elokuvan hauskimpia hahmoja ovat susilauman keskuuteen eksynyt pinkki kaupunkilaispuudeli Essi ja kasvissyöntiin taipuvainen susi Rimppa. Heidän epätodennäköinen romanssinsa on tavattoman hellyttävä.
Nikon tarina kulkee aika tavalla ennen nähtyjä latuja pitkin ilman suuria yllätyksiä, mutta se, mikä erottaa sen maailman muista pitkistä animaatioista, on tapahtumapaikka Lappi. Lapin eksoottiset eläimet on suunniteltu hauskasti ja upeat talvimaisemat ovat lumoavan kauniita. Lumi ja jää eri olomuodoissaan on tehty hienosti.

Muuten oivallisessa suomenkielisessä ääniversiossa häiritsivät ajoittain puhutulle suomelle vieraat loppukiekaisut kysymyslauseissa, vaikka niihin on jo joutunut tottumaan amerikkalaisten animaatioiden dubbauksissa.
Mutta pikku rutinat sikseen: Niko on sympaattinen elokuva ja hieno saavutus, jolle toivoo kaikkea menestystä. Ja tietysti mielessä jo väikähtää kysymys, mitä saamme nähdä jatkossa samoilta tekijöiltä.

Kommentit (14)

Vierailija

"Dumbon Monstro-valasta"?! Siis ilmeisesti Pinocchion Monstro-valasta? Kiinnostais kyllä nähä toi elokuva.

Vierailija

Niko- lentäjän poika animaation aidon mennä katsomaan ehdottomasti elokuviin. Olen nimittäin oikea animaatioiden ystävä ja kyseinen animaatio kuulostaa upealta. Ja vielä itse suomalaisten käsialaa!

Vierailija

Ei kiinnosta koko leffa. Vaikka se on kotimainen, en halua katsoa sitä. Jotenkin nimi, eivätkä mainokset elokuvasta houkuttele. Käyn katsomassa WALL-E: n.

djlordi
Liittynyt18.6.2012

Kallein Suomessa tehty elokuva, saanut hyvät arvostelut. Saa nähdä tuleeko siitä monessa maassa suosittu elokuva.

Vierailija

en ole käynyt katsomassa,mutta en ehkä menekkään....en katso elokuvia elokuvateatterissa usein..tai edes kotona =P

Vierailija

Erikoinen elokuva! Hyvä, kannattaa katsoa. Julius - liito-orava uskoi että Niko voi lentää ja niin tapahtuikin elokuvan loppuosassa. Hyvin on koko muu elokuva keksitty ja Vilmakin oli ihan jees hahmo.

Vierailija

En katso.Wall-e on jo katsottu tänä vuonna ja Myrsky joten en välttämättä mene enää tänä vuonna leffaan (ellei sitten joku maksa) Ja djlordi toi Niko leffa on Suomen toisiksi kallein Kallein oli vissiin Tuntematon sotilas tai Mannerheim?

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat