Tällä kertaa toimitus ei turinoikaan Aku Ankan seikkailuista, vaan eräästä toisesta sarjakuvaklassikosta, jonka valkokangasversion Suomen-ensi-ilta on tänään 4.11.

 

Kyseessä on tietenkin Steven Spielbergin ohjaama ja Peter Jacksonin tuottama 3D-elokuva Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus.

Kertoman mukaan Spielberg tutustui sarjakuvasankari Tinttiin ensi kertaa lukiessaan elokuvansa Kadonneen aarteen metsästäjät ranskankielisiä arvosteluja. Hän ihmetteli, mitä tarkoittaa sana ”Tintin”, joka arvosteluissa usein esiintyi. Elokuvakriitikot olivat huomanneet, että Indiana Jones -elokuvat ja Tintin seikkailut ovat tyylillisesti lähellä toisiaan. Spielberg ja Tintin luoja Hergé keskustelivat Tintti-elokuvan tekemisestä 1980-luvun alussa, mutta Hergén poismeno 1983 kariutti suunnitelmat. Hergé ehti kuitenkin ilmoittaa mielipiteenään, että juuri Spielberg olisi ainoa oikea ohjaaja Tintin seikkailuille.

Nyt monen vuosikymmenen jälkeen aika oli kypsä Tintti-elokuvalle. Se on toteutettu liikkeenkaappaustekniikalla, jossa hahmo animoidaan oikean näyttelijän roolisuorituksen päälle. Samaa tekniikkaa on käytetty mm. Avatar-elokuvan sinisten na’vi-hahmojen luomisessa, ja nyt se on kehitetty tarpeeksi hyväksi uskottavien ihmishahmojen animoimiseksi. Spielberg on totta kai saanut hahmoja esittämään huippuluokan näyttelijöitä (Daniel Craig, Andy Serkis, Jamie Bell), ja lopputulos on onnistunut. Varsinkin Tintistä itsestään on saatu hyvin sympaattinen kaveri, ja kapteeni Haddock osuu suorituksena nappiin, vaikka hänestä on tehty aika ruma körmy.

Tintti-sarjakuvat olivat minulle rakkaita ja tärkeitä nuorempana ja ovat sitä vieläkin. Siksi odotin elokuvaa pelonsekaisella jännityksellä. Onneksi ei tarvinnut pettyä: Yksisarvisen salaisuus tavoittaa Tintti-sarjakuvan hengen erinomaisesti, ja siinä on suuren seikkailun tuntua niin kuin pitääkin.

Juoni perustuu kahden albumin mittaiseen seikkailuun Yksisarvisen salaisuus ja Rakham Punaisen aarre painottuen edelliseen osaan. Lisäksi Kultasaksinen rapu -albumista on otettu mukaan Tintin ja Haddockin ensikohtaaminen. Tarinaa on tietysti muokattu elokuvakerrontaan sopivaksi ja mukaan on lisätty kohtauksia, joita albumeista ei löydy. Nekin istuvat tyyliin oivallisesti. Huima takaa-ajo läpi marokkolaisen kaupungin on Spielbergin bravuuri, joka olisi ollut mahdoton toteuttaa perinteisen elokuvan keinoin. Sataman nostureiden kaksintaistelu toi kyllä hakematta mieleen kohtauksen eräästä Carl Barksin Aku Ankka -joulutarinasta...

Vakiosivuhahmoista ovat mukana toheltavat poliisit Dupond ja Dupont, lyhyen cameoroolin tekevä Milanon satakieli Bianca Castafiore ja tietysti mahtava Milou-koira, jolla on annettu kiitettävän paljon tilaa. Professori Tuhatkaunon tapaamme toivottavasti seuraavassa elokuvassa.

Sekä Tintti-sarjakuvien että Spielbergin elokuvien ystävät löytävät paljon hauskoja viittauksia ja yksityiskohtia, jotka maustavat mukavasti vauhdikasta meininkiä. Elokuvan alkupuolella vilahtaa itse Hergékin pienessä roolissa.

Tintti-elokuvan seikkailuun voi heittäytyä lähestulkoon yhtä suurella ilolla kuin Tintti-albumeihin joskus vuosikymmeniä sitten.

Kommentit (5)

Vierailija

Ei kun katsomaan vai mitä? En nyt ole ihan varma oliko tämä arvostelu vai ei, mutta jos oli, mitä elokuva saisi tähdissä? Neljä vai viisi tähteä?

Vince
Liittynyt18.6.2012

Tuli itsekin käytyä katsomassa Tintti ja oli kyllä hieno. Näin sen 3D minkä onkin ihan mukava juttu, mutta ne lasit vaan tummentavat kuvaa.

Vierailija

Tämä oli tulkintani mukaan arvostelu, vaikkei sitä suoraan sanottukaan! Uskon kirjoittajan antaneen neljä tai neljä ja puoli tähteä. (En tiedä)!

sepittäjä
Liittynyt14.6.2010

Ihan kiva leffa oli. aika aidon näkösii noi tyypit. Eiks hérge ollu alussa se tyyppi joka maalas tintistä kuvan. piiretyissä se oli ainakin siellä torilla ehkä valokuvaamassa.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat