Japanilaisen mestariohjaajan Hayao Miyazakin läpilyöntielokuva Tuulen laakson Nausicaä vuodelta 1984 saa suomen-ensi-iltansa tänään perjantaina.

nausicaa

Japanilaisen mestariohjaajan Hayao Miyazakin läpilyöntielokuva Tuulen laakson Nausicaä vuodelta 1984 saa suomen-ensi-iltansa tänään perjantaina. Se perustuu Miyazakin omaan sarjakuvaan, jonka ensimmäinen osa on juuri ilmestynyt suomeksi sekin.
Nausicaä-elokuva oli huikea menestys Japanissa, ja sen ansiosta Miyazaki ja hänen kollegansa Isao Takahata saattoivat perustaa Ghibli-animaatiostudion. Loppu onkin animaation historiaa.

Elokuva sijoittuu noin tuhat vuotta tulevaisuuteen, ja se kertoo Tuulen laakson nuoresta prinsessasta Nausicaästa, jolla on ihmeellinen yhteys eläimiin ja luontoon. Ihmisen toimien takia osa planeetasta on muuttunut myrkylliseksi Saastemereksi, jota vartioivat salaperäiset, jättimäiset ohmu-olennot. Keskenään sotivat kansakunnat pyrkivät kaikki tuhoamaan Saastemeren, mutta vain Nausicaä ymmärtää Saastemeren todellisen luonteen. Tuhotoimet koituisivat vain ihmiskunnan kohtaloksi.

Ekologisilta teemoiltaan Nausicaä voidaan hyvin rinnastaa toiseen tänä syksynä Suomessa nähtyyn elokuvaan Wall-E. Pixarin taiteilijat ovatkin monesti tunnustaneet ihailunsa Miyazakin elokuvia kohtaan. Nausicaän huikeat tulevaisuuden näkymät ja jännittävät hahmot ovat mielikuvituksen juhlaa. Mukana on myös Miyazakin tavaramerkiksi muodostuneita huimia lentokohtauksia. Välillä varsin hurjaa elokuvaa ei perheen pienimpien taaperoiden ehkä kannata katsoa (ikäraja 11 v), muille se on lähestulkoon pakollinen, jos on lainkaan kiinnostunut animaatiosta.
Japanissa tuli ensi-iltaan Miyazakin uusin animaatio Ponyo rantakalliolla. Sitä on luonnehdittu Totoron henkiseksi, joten se lienee oivallista katsottavaa koko perheelle. Ponyo rantakalliolla saadaan Suomeen ensi vuonna.

nausicaa

Kommentit (13)

Vierailija

En ole kuullut mitään elokuvasta, mutta näyttää hauskalta. En taida kumminkaan mennä katsomaan sitä koska en ole kauheasti kiinnostunut japanielokuvista.

Vierailija

Noh, onhan se tietysti hienoa mutta vain silloin tänne liittyvää jos Disney-yhtiö on sen tekemisessä mukana. Ei järin kiinnosta.

Vierailija

Hayao Miyazakin ohjaama anime-elokuva Henkien kätkemä oli älyttömän hyvä, siksi ehkä tämänkin aion katsoa.

Vierailija

todella hyvin tehty artikkeli, en ole ennen pitänyt mistään kiina/japani animaatioista sun muista hömpötyksistä, mutta teit tästä todella hienon esittelyn, sillä nyt haluaisin nähdä tämän elokuvan! Onnitelut hyvästä artikkelista Jukka! :)

djlordi
Liittynyt18.6.2012

Adz, mäkin olen katsonut sen Henkien kätkemä elokuvan, ja se oli tosi hyvä. Tuota en kuitenkaan taida katsoa, ei tarpeeksi kiinnostava.

Vierailija

En usko että menen tuota katsomaan, olen kyllä lukenut Miyzakin mangoja, blööh, en pitänyt...

A.A93
Liittynyt24.9.2008

Juu, en ole minäkään ole kauhean innostunut tuosta elokuvasta, vaikka muut Miyazakin leffat ovatkin hyviä. Varsinkin Henkien Kätkemä. PS: Oli kyllä hyvä artikkeli tällä kertaa!

Vierailija

En ole koskaan mennyt katsomaan näitä japanilaisia leffoja, mutta en ole koskaan oikein innostunut niistä. Tämä arvostelu kyllä kolahti, ja olisi kiva mennä katsomaan, koska olen varsinainen ekoihminen! Siis ei itsekehulla, ihan kerroin vaan.

Vierailija

Ei kyllä minua pahemmin kiinnosta, joten en aio katsoa sitä. Tosin tuo "Kummeli-Alivuokralainen" kiinnostaa paljon enemmän...

Vierailija

Tämä elokuva on aivan samanlainen kuin myöhemmin ilmestynyt Prinsessa Mononoke, tylsempi vain. Miyazakin "tavaramerkit" ovat rasittavia, sillä ne ovat pikemminkin maneereja.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat