Tässä blogissa keskitytään vaihtelun vuoksi minun lempiaiheeseeni, tämänviikkoisen lehden syväanalyyttiseen arviointiin.

Tässä näkyy nyt parin viimeisimmän blogin aiheena olleen Akkareiden ja muiden Ankka-kamojen keräileminen. Jotta saisimme vaihtelua (ja ennen kaikkea siksi että minulla ei ole mitään käsitystä keräilystä, ja irtonaiset Taskari-kanteni satunnaisissa lehtikoreissa eivät varmasti saisi kauheasti arvostusta arvo-Akkareita notkuvien kirjahyllyjen rinnalla…), minä tyydyn lempiaiheeseeni, eli tämänviikkoisen lehden syväanalyyttiseen arviointiin.

Nyt keskiviikkona ilmestyneen lehden suurinta antia oli tietysti upouusi Juniori-liite, jonka alkupuheessa mainittiin idean synnyinsijaksi Hollanti. Liite oli tarkoitettu lukemista vasta aloitteleville lapsille, mutta ennalta julkaisemattoman sarjakuvamateriaalin ollessa kyseessä, se tuli ilman muuta selattua läpi näin vähän vanhempanakin Akkari-fanina. Niin kuin toimituksen alkusanoissa kerrottiin, on Aku Ankka -lehti tärkeä osa monen lapsen prosessissa lukemaan opettelussa. Liite oli oiva keino lisätä vielä tätä innostusta, mutta minua jäi kyllä vähän ihmetyttämään sinne valikoidut sarjat. Ainakin minä nimittäin pienempänä tuskastelin sitä, että jokaisesta lehdestä löytyi kyllä tusinoittain aikuisten ankkojen ja hiirten murheita ja ongelmia, mutta seikkailut koulumaailmassa, nappulaliigassa tai partioleirillä olivat (ja ovat yhä) harvassa. Ja hei! Kuinka monta empivää tyttöankistia voisi tempaista mukaan muutamalla Leenulla, Liinulla ja Tiinulla? Tästä kaikesta voisin siis johtaa kysymyksen teille lukijoille: mitkä olivat teidän mielestänne parhaita lapsuusajan Ankka-sarjoja? Vetosiko hellyttävä Pepi, kiipeleihin joutuvat veljenpojat vai ehkä kummallisilla keksinnöillään innostava Pelle? Millaiset tarinat olisivat siis hyvää luettavaa uusille Akkari-sukupolville?

Mitä kuitenkin lehden varsinaisiin tarinoihin tulee, jollain tapaa vallitsevana aiheena tuntui ainakin kahdessa ensimmäisessä sarjassa olevan loma. Nyt juuri koulutyön ollessa ankarimmillaan siitä on turha edes haaveilla, joten lomailut saavat jäädä Akkarin sivuille. Ensimmäinen näistä tarinoista oli Loma Sumusalmessa, joka johdatteli lukijan ankkaperheen seurassa ei-niin-idylliselle Sumusalmelle vielä vähemmän houkuttelevaan vuokra-asuntovaunuun. Sarjakuvassa kiehtovinta oli ehdottomasti minulle entuudestaan tuntemattoman Maximinon piirrosjälki, johon rakastuin heti ensisilmäyksellä. Välillä ruudut pursusivat yksityiskohtia, kun taas toiste ne olivat tyylitellyn yksinkertaisia. Yleensä minä en kauheasti välitä piirtäjästä (tietämättömyyteni jouduin paljastamaan jo edellisessä kirjoituksessani), mutta Maximino oli jollain tapaa viehättävän uudenlainen. No, minun makuuni ainakin. Toinenkin lomatarina, Täydellinen teltanpaikka, omasi myös omalaatuisen kynänjäljen, mutta tällä kertaa ehkä vähän tutummalta tekijältä eli William van Hornilta. Kuten koko lehden sisältöä yleensä, sarjaa olisi voinut kuvailla ehkä sanoilla tavallinen tai normaali. Erityisen sykähdyttäviä, nauruhermoja hykerryttäviä tai muuten vain erilaisia tarinoita ei lehdessä ollut, vaan anti oli tällä kertaa tasaisen varmaa. Viimeviikkoiseen Barksin ja Don Rosan erikoisnumeroon verrattuna tämä oli ihan mukava paluu tavalliseen Ankkalinnaan – ja tavallisiin ankkatarinoihin.

Ja vaikka tiedän, että asiat olisi parempi esittää ytimekkäästi ja lyhyesti, joudun pitkittämään vielä vähän tätä blogia, sillä haluan ehdottomasti mainita yhdestä lapsuuden suurimmasta sarjakuvasankaristani eli Pikku Hiawathasta, joka yhdessä toisen lempparini, Pikku Puuman, kanssa pääsi seikkailemaan Onnenkilpi-nimisessä tarinassa. Myönnettäköön, että sarjan idea oli vähän väkinäinen, mutta intiaaniseikkailu tempaa silti joka kerta yhä tänä päivänä mukaansa. Vai mitä mieltä te olette?

Kommentit (6)

Vierailija

Lheti oli kyllä vuoden huonoimpia... Ainoa kunnon tarina oli Van Hornin sekin, ja Hiawathaon surkeiden huippu, joka ei Akkariin kuulu. Pitäkää se siellä Ekstrassa!!! Juniori liite oli täysin turha, hyödytön ja tylsä, sekä tyhmä. :D Arvosteluni voi hetken päästä lukea taas Uusin AA-lehti -topicista...

AkeMake
Liittynyt18.6.2012

Ohoh.. Kylläpä One Piece antoi suoraa kritiikkiä viime akkarista. Mutta parempi kai se on sanoa mielipiteet suoraan kuin kierrellen. Mielestäni lehti oli tällä kertaa keskinkertaisen välttävä (tai hiukan huonompi). Hiawathasta ja Superhessusta en ole koskaan erityisemmin pitänyt ja nyt Superhessu -tarina oli erityisen huono sekä piirrosjäljeltään että käsikirjoitukseltaan (esim. missä oli kaikki taustat). Lehden aloittava Loma sumusalmessa pelasti aika paljon ettei lehdestä ihan pohjanoteerausta tullut. Maximinon piirrosjälki oli hyvää. Näyttää paljolti samalta kuin aikoinaan 2000-luvun alun nettisakki tarinoissa. Vai muistankohan nettisakin piirrosjäljen ihan väärin. Ne olivat kuitenkin aikoinaan hyviä tarinoita, vaikka moni väittääkin muuta. Vähän poikkesi nyt itse aiheesta. :)

Vierailija

Aika sukka lehti oli kyllä. Superhessu-tarina oli ainoa lukemisen arvoinen juttu, muttei sekään mitään onnistunut pelastamaan.

Vierailija

Mielestäni Superhessu-sarjakuva oli kaikista hölmöin johtuen sen kahjosta käsikirjoituksesta. Hiawathaa vastaan minulla ei ollut mitään, sillä onhan Hiawatha esiintynyt vanhoissa Aku Ankoissa, joita olen tutkinut etsiessäni joitain klassikoiksi nousseita sarjakuvia, mutta Van Hornin sarjakuva oli minunkin mielestäni ainoa hyvä, joka löytyi lehdestä. Johtosarja olisi voinut olla vähän hauskempi. Jos lehdelle antaisi arvosanan elokuvien tyyliin tähtimerkeillä esim. 3 tähteä, 5 tähteä jne. niin tämä lehti saisi minulta 2 tähteä. Toinen tähti tulee Van Hornin sarjakuvasta.

Kroope
Liittynyt18.6.2012

Monesta syystä johtuen en ole kerennyt lukemaan kuin vasta ensimmäisen jutun tämän viikon lehdestä, mutta olen kuitenkin vilkaissut muitakin tarinoita päällisin puolin. Ensimmäinen juttu vaikutti ihan keskinkertaiselta jutulta, mutta muut vähän kyllä sitä huonommilta. Oli tosiaankin vuoden huonoimpia numeroita.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija

Muistan tuon lehden todella hyvin, en pitänyt sitä mitenkään kovin hyvänä.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat