Viikon Akkarissa 8/2013 Aku ja pojat ovat curlingin pyörteissä. Lajin nimi osoittautui oikeinkirjoituksen osalta kimurantiksi, ja sitä pähkäillessään toimituksen jäsenet saivat lähes aivonsa solmuun.

Viikon 8 Akkarin sarjassa Kilkkakiven kuningas curling rantautuu viimein Ankkalinnaan Roope-sedän järjestämän urheilukilpailun myötä. Muun maailman tietoisuudessa laji on toki ollut jo useita vuosia, sillä sen juuret ulottuvat kauas 1800-luvulle. Koko kansan tietoisuuteen peli kuitenkin nousi oikeastaan vasta vuonna 1998, jolloin siitä tuli virallinen olympialaji.

Toimitus joutui pohdiskelemaan ankarasti, mitä nimitystä kivien heittelystä tarinassa käytettäisiin. Nimensä curling on saanut englannin kielen verbistä curl, kiertyä, joka kuvaa osuvasti pelivälineiden eli kivien liikettä jääkentällä. Suomalaisissa tietosanakirjoissa laji on ollut mukana vuodesta 1910 alkaen, jolloin se tunnettiin nimellä luutapallo, vaikka jäällä ei nähdä palloja lainkaan! Vuonna 2006, kun Suomi niitti menestystä curlingissa Torinon olympialaisissa, sanalle alettiin kaivata uutta suomennosta jopa sanomalehtien mielipidepalstoilla. Ehdotuksia sateli runsaasti. Liukukivi kuvastaa hyvin lajin keskeisten pelivälineiden liikkumista jäällä; kilkkakivi taas pohjaa kivien törmäyksestä kuuluvaan ääneen. Jääkivikin selittyy peliympäristöllä. Curl-sanan merkitystä vastaava kierrekivi sen sijaan ei saanut suurtakaan suosiota. Kaikki hyviä ja varteenotettavia vaihtoehtoja, vaikka myös curling on jo suomalaiseen suuhun sopeutunut.

Vai onko sittenkään? Toimitusta askarrutti myös, onko curling sopeutunut suomen kieleen jo niin hyvin, että sitä voidaan käyttää yhdyssanan osana ilman yhdysmerkkiä: siis curlingjoukkue vai curling-joukkue? Päädyimme siihen lopputulokseen, että luontevimmalta nimi näyttää yhteenkirjoitettuna. Lisäksi lehteen päätyi Akkarin parhaiden perinteiden mukaisesti myös melkoinen kavalkadi lajin erilaisia nimityksiä.

PS. Tarinassa Aku saa Iinekseltä lahjaksi erityiset curlingkengät. Tiesitkö, että toinen niistä on liukuvapohjainen ja toinen kumipohjainen? Kumipohja pitää jäällä hyvin ja mahdollistaa vauhdin potkuttelun samalla, kun liukuvapohjaisen kengän avulla liu'utaan pitkin jäätä samalla työntäen kivelle vauhtia.

Erilaisten kengänpohjien yhdistäminen ei ole kokemattomalle curlingpelaajalle helppoa – kenkiä kokeilleena nimittäin tiedän, että niillä on hirvittävän helppo kadottaa tasapaino ja muksahtaa ikävästi kovaan jäähän.

Kommentit (0)

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat