Kuten kaikissa suurissa kaupungeissa, myös Ankkalinnassa kaivataan joskus etevää etsivää. Tavallisesti varjostajan viitan vetää ylleen Mikki Hiiri. Moniko sen sijaan tietää, että myös Mummo Ankasta kuoriutuu tarvittaessa varsin kipakka salapoliisi?

Kyllä vain – maatilan lempeänä emäntänä useimmiten häärivä Mummo on esiintynyt myös lukijan harmaita aivosoluja kutittelevien salapoliisikertomusten päätähtenä. Vastailmestyneestä Kari Korhosen Ankan siivellä -juhlakirjasta voi lukea Nälkäisen varkaan tapauksen, jossa Mummo saa kylällä liikuskelevan murtovarkaan kiikkiin yhtä määrätietoisesti kuin maailmankuulu neiti Marple konsanaan. Eikä ihme, sillä kamarille on rikoksesta syytettynä kuljetettu Mummon oma renkipoika Hansu! Lähistön taloista kun katoaa arvoesineiden lisäksi piirakoita, ja paikkakunnalla sattumoisin oleskeleva dekkarikirjailija Arjaleena Oliivi on terävästi pannut merkille Mummon apulaisen terveen ruokahalun. Kaiken kukkuraksi ladon ylisiltä löytyy saaliskätkö. Mikä Hansu Hanheen on mennyt?

Mummo sai aikoinaan alkaa käyttää piileviä kykyjään uudenlaisissa sarjoissa, kun Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä keksi, miten paljon rakastettava rouva tosiaan muistuttaa Agatha Christien neiti Marplea. Syntyi idea Mummon mysteereistä, ja sarjan sai piirrettäväkseen kotimainen ankkamaestro Kari Korhonen.

Kolme ensimmäistä osaa eli Nälkäisen varkaan tapaus, Jalokiviä avomerellä ja Kultainen jumalatar ilmestyivät Aku Ankassa vuonna 2010. Nyt salapoliisikertomusten ystävät voivat taas hilata nojatuolinsa takkatulen ääreen, sillä neljäs Mummon mysteeri ilmestyy ensi viikolla Aku Ankan numerossa 43 (joka sattuu paitsi olemaan kaikkien aikojen 3000. Akkari, myös muuten hitusen erityinen numero) ja kaksi muuta on julkaisuvalmiina.

Maestro Korhonen kertoo kirjassaan olevansa itsekin vannoutunut dekkarien ystävä, joten huolellisesti naamioituja viittauksia alan helmiin on lupa odottaa. Ainakin jo julkaistut tarinat ovat täynnä perinteisten salapoliisikertomusten viehkeimpiä aineksia: kadonneita arvoesineitä, salakähmäisiä naamiointitemppuja ja illallispöytiä, jonka ääressä istujista joku on syyllinen. Agatha Christien lukijat taas löytänevät Arjaleena Oliivin hahmosta yhtymäkohtia erääseen Hercule Poirotin ystävään, tunnettuun dekkarikirjailijaan, jonka kirjoissa seikkailee suomalainen salapoliisi Sven Hjerson.

Vaan miten käy vankityrmään sysätyn Hansu-polon? Ei hullummin, tuumaa Hansu, sellisapuskoissa kun ei ole moittimista. Mummo ei kuitenkaan luovuta, ennen kuin tapaus on selvitetty perin pohjin. Ja mikä parasta, lukija saa itse pähkäillä ratkaisua ennen kuin Kääkkylän kylän veitsenterävä etsivä ottaa tilanteen haltuun.

Syksyn pimeät illat ovat kuin luotuja vaivihkaiselle varjostukselle ja pikkutarkalle rikospaikka-analyysille. Siispä takin kaulukset pystyyn ja suurennuslasi käteen! Tärkein varuste salapoliisille ovat kuitenkin tarkat silmät – sen tietävät neiti Marple, Sherlock Holmes ja Mummo Ankka.

PS. Mummon mysteerit löytyvät tietenkin myös Akkarin Lataamosta.

Kommentit (4)

Hulluna Akuun
Liittynyt7.11.2013

[quote author="Hulluna Akuun" time="07.11.2013 klo 16:43"]

jee   

Oon hulluna kaikkiin aku ankka hahmoihi niinkuin tekin <3

 

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat