Onko ankkojen aika uudistua vai houkutteleeko juuri tuttu ja turvallinen lukemaan?

Siitäpä onkin jo aikaa, kun olen itse viimeksi blogia kirjoitellut. Silloin – kesäloman alussa – ei edes muistanut, että koulun harmaaseen arkeen olisi taas joskus palattava. No, nyt on sekin aika koittanut ja samalla jouheva paluu myös Akkarin nettisaitille on paikoillaan.

Tämän viikon lehdessä ankanpojat pääsivät päänäyttämölle kahdessakin eri sarjassa – Carl Barksin hahmottelemina ilmestyneessä Suihkumoottorit vuodelta 1946 ja lähempänä nykypäivää Carlos Motan kädenjälkeä seuraten. Vaikka sarjojen alkuperäisilmestymisen välissä olikin kulunut yksi jos toinenkin vuosikymmen, saattoi lukija silti huomata kolmikon siirtäneen oman nokkelan ja eläväisen luonteenpiirteensä vielä tämänkin vuosituhannen sarjakuvasivuille. Siinä missä 40-luvulla kekseliäät ankanpojat huolehtivat suihkumoottoreineen Aku-sedän turvaan vuorenhuipulta, tänä päivänä ikinuorilta sujui nuotion viritys ja kalannappaus yhtä kaikki.
Toisaalta, jos ovat Tupu, Hupu ja Lupu säilyttäneet aikojen saatossa profiilinsa, ei ainakaan edellä mainittujen sarjojen perusteella voi olla sanomatta samaa myös Aku-sedästä. Tekevätpä veljenpojat mitä tahansa, on Akun suhtautuminen heidän suunnitelmiinsa nihkeä ja vaikeuksien kautta Aku tuntuu joutuvan aina vain suurempiin vaikeuksiin.

Tämä herättääkin kysymyksen, jota muistaakseni olen jossain aiemmassa kirjoituksessa jo pohtinut: onko ankkojen aika uudistua vai houkutteleeko juuri tuttu ja turvallinen lukemaan? Samantyyppiset sarjakuvat ja iäisesti samankaltaisina pysyvät hahmot ovat jo vuosien ajan tehneet esimerkiksi juuri täällä Suomessa Akkarista yhden luetuimmista lehdistä, mutta toisaalta hyviä sarjoja tuntuu olevan aina vain vähemmän ja vähemmän, ja usein bloginkin kommenteissa nimenomaan vanhat sarjat nostetaan kunniaan. Siispä kysynkin teiltä: kuuluuko ankanpoikien näppäryydellään lyödä Aku laudalta kerta toisensa jälkeen vai pitäisikö joskus käydä toisinpäin? Mikä teidät saa pysymään Akkarin parissa, vaikka yleisesti aiheet alkavat olla jo hieman loppuun kuluneita?

Lehden viimeiseltä sivulta löytyy tuttuun tapaan kuva seuraavan lehden kansikuvasta. Ainakin sen perusteella veljenpojat löytynevät myös senviikkoisesta lehdestä. Jokohan siinä tarinassa on käännetty roolit päälaelleen vai alkaako totuttuun tapaan Akun alamäki jo ensiruuduista lähtien?

Kommentit (9)

Vierailija

Jos asia on näin niin... _EI_ missään nimessä! Ankkojen pitäisi olla sellaisia, kuten ne ovat nyt.

-LH8-

Gabi47
Liittynyt2.6.2010

Ei, ankat pysyvät ankkoina.Klassikot ovat hyviä, mutta akkareista menisi maku jos julkaistaisiin vain klassikoita.30 Vuoden päästä tämän viikon AA lehden tarinoista Leirielämää on takuulla toivottu.

Vanhat sarjat saattavat olla hyviä, mutta uudet ovat aina toivottuja.Jos AA uudistetaan lakkaan lukemasta.

Vierailija

Ankat pysyköön ankkoina, ei mitään uudistuksia, kuten nykyaikaisia vempeleitä (kännykät ja tietokoneet), ankkojen seikkailujen täyty siis olla ajattomia, kuten Barksin tarinat ovat. Ne sopivat mille tahansa vuosituhannelle.

Ja muutenkaan ei uudistuksia, mitä normaalimpi ja samankaltainen Aku ja kumppanit ovat, sitä mukavampi heidän seikkailujaan on lukekin. Mitä vähemmän uudishömpötystä, sitä enemmän myyntiä, luulen ma.

Vierailija

Mielestäni Ankka ON uudistunut! Taskareissa varsinkin.. On teema taskareita ja Taikaviitalla oma lehti. Perusakkarilehti on pysynyt samanlaisena ja siinä tarinat käsittelevät aiheita laidasta laitaan.. Nykyaikaisiakin vempaimia välillä ihmetellen. Julisteita, keräilykuvia, hahmoesittelyitä, piirtäjä esittelyitä saisi olla enemmän. Akkarissa ei netissä. Aku Ankka on lehti, ja ainakin mitä luen sen lehtenä. Nettisivuilla onnistuu palautteen anto ja tiettyjen tarinoiden etsintä. Ei tehdä tästä liian monimutkaista! (Kaikki sellaiset ihme jatkosarjat pois taskareista; itse en ainakaan pysty ostamaan jokaista taskaria niin ärsyttää kun tarina jää puolitiehen!)

Vierailija

Ei Akun tarvitse muuttua! Ja onhan se vain hauskaa lukea tuttu ja turvallinen seikkailu, mikä kummiskin loppuu tuttuun tapaan! Siihen me olemme tottuneet ja sen me jatkossakin haluamme! Ja edelliset ovat oikeassa! Ankkalinna on ajattomassa paikassa!

artsi 98
Liittynyt9.10.2008

Ei akujen pidä uudistua, minusta ne saa olla juuri sellaisia kuin ovat olleetkin.

On mukava lukea niitä tuttuja ja turvallisia tarinoita kuin on ollutkin. Ja niin kuin monet ovat jo sanoneet, on Ankkalinna ajaton paikka.

karvisfani97
Liittynyt27.11.2008

Voisihan siinä käydä toisin päinkin. En tarkoita pysyvää muutosta, vaan yhden lehden muutoksesta. Tarkoitan sitä, että yhdessä lehdessä julkaistaisiin sarja, missä Aku onnistuu tekemään pojille samalla tavalla kuin he. Voisihan sitä talon hajoamista tarinan lopussa käyttää (niin kuin joissakin tarnoissa). Mitä mieltä olette? Kommentoikaa (myös Toimitus: lehdessä, netissä tai molemmissa)!

Vierailija

Ei ankkojen tarvitse uudistua. Lopettaisin ehkä jopa tilaamisen jos näin kävisi.

Kroope
Liittynyt18.6.2012

Lehtihän on jo jonkun verran uudistunut, mutta ainakaan tarinoiden uudistuminen ei mielestäni ole kovin hyväksi jutuille. Aku Ankka -tarinat perustuvat niille perusasioille, jotka Carl Barks aikoinaan kehitti. Vaikka tarinat ovat lähes kaikki erilaisia kuin aivan alkuaikoina, ne kuitenkin perustuvat samalle mallille. Pieniä epäolennaisia muutoksia toki saa ja pitääkin aikojen saatossa tulla, mutta kunhan siitä ei kärsi stereotypinen Ankka-maailman malli.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat