Akkarin juhlavuoden kirjasadon korjuu on alkanut.

Kuten tämän blogin lukijat varmasti hyvin tietävät, nyt vietetään Aku Ankka -lehden juhlavuotta. Lehden toimituksen lisäksi myös me ankkasarjakuvakirjojen toimittajat kannamme kortemme kekoon. Akkarin merkkivuotta juhlistetaan peräti kolmella kirjalla, joista ensimmäinen on painotuore kokoelma Yhtä juhlaa.

Valitsimme kirjaan tarinoita kaikilta Aku Ankan kuudelta vuosikymmeneltä. Sarjakuvissa on uudet, hehkuvat värit, mutta päätimme jättää kuplatekstit koskematta – yhtään lausetta, sanaa tai edes pilkun paikkaa ei ole muutettu – kunnianosoituksena edeltäjiemme työlle. Kirjaa lukiessa onkin hauska tarkkailla, miten ankkakieli on vuosien saatossa pikku hiljaa muuttunut. Yhtä hauskaa on bongailla muitakin ajan merkkejä. Ainakin 1950-luvun tikkukirjaimet näyttävät nykylukijan silmiin aika lystikkäiltä.

Ajankuva näkyy myös kirjassa olevista listoista, joihin on kerätty eri vuosikymmenten lehdistä mm. nimiväännöksiä ja muita hauskoja yksityiskohtia. 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa ihailtiin Poli Änkkää, 2000-luvulla Baby Gigaa. 1950-luvun Ankkalinnan kauhistuttavimpia kelmejä oli Kovakoura-Konsta, 1990-luvun pahiksista pahimpia taas PC-Perttu. Iik ja huu!

Paljastettakoon vielä oma suosikkini Yhtä juhlaa -kirjan tarinoista. Se ei löydy lapsuuteni kultaiselta 1980-luvulta, vaikka niilläkin tarinoilla on toki pysyvä paikka sydämessäni. Läheltä kuitenkin liippaa: huvittavuuden huippu on minusta Aku Ankasta 25/1991 poimittu Vicarin Kylmäveriset vaihtolämpöiset. Kaupungin valtaavien krokotiilien armeijassa on vastustamatonta komiikkaa, joka saa kollegani täällä toimituksessa kerran toisensa jälkeen ihmettelemään, mitä oikein itsekseni hihittelen. Mitä tämäkin paljastus sitten kertoo huumorintajustani...

Kertokaa ihmeessä, mikä on teidän lempitarinanne! Miksi juuri se?

P.S. Ankkahistoriasta kiinnostuneiden kannattaa muuten ehdottomasti käydä katsomassa Päivälehden museossa Helsingissä juuri avattu Räpylänjälkiä-näyttely, jos vain liikutte täällä pääkaupungissa! Museoon on vapaa pääsy, ja näyttely on auki syyskuulle saakka.

Kommentit (3)

Vierailija

Tosi hyvä blogi, täyttä asiaa = )! Muuten tiedoksi, että Yhtä juhlaa-kovakantinen tuli tänään minun postiini, kun tilasin sern joku puolitoista viikkoa sitten : D.

Vierailija

Ai niin, unohdin kertoa, että paras tarina tuossa kirjassa oli Kari Korhosen "Alavilla mailla hallan vaara" :D

Vierailija

Jaa, että ihan kolmella kirjalla... Mitäs ne kaksi muuta ovat, kun ei mitään paljastettu? Tuli muuten mieleen, että olihan Carl Barksin parhaatkin Akkarin juhlahumun kirja, joten neljähän niitä oikeastaan olisi loppujen lopuksi. Itse en Yhtä juhlaa:ta ole vielä hankkinut.

Seuraa 

Toimituksen turinat on Aku Ankka -tuotteiden toimitusten yhteinen blogi, jota päivitetään ankkamaiseen tapaan sopivan säännöllisen epäsäännöllisesti. Blogia lukemalla pysyt ajan tasalla Aku Ankan ja ankkamaailman tapahtumista.

Blogiarkisto

Kategoriat