karhukopla

Seuraa 
Liittynyt3.1.2009

mitkä on karhukoplan paidoissa olevat numerot?

Kommentit (7)

Vierailija

Aku Ankassa nähdään yleensä kolme kelmiä ja heidän numeronsa ovat 176-167, 176-671 ja 176-761.

Muitten karhukarhukelmien numeroita ovat ainakin 176-176, 176-617 ja 176-716.

Vierailija

Jotta saataisiin kunnon keskustelua (mitä otsikkokin sanoo), laitan omaan viestiini hieman alustusta keskustelulle.

Karhukopla on yksi tunnetuimmista rikollisista. Siksi heistä tehdäänkin todella paljon tarinoita. Se ei välttämättä ole hyvä asia. Karhukoplasta kertovia tarinoita on nimittäin todella paljon, ja kaikki niistä eivät ole hyviä. Sen takia Karhukoplaan on helppo kyllästyä. Jos luet Karhukopla-tarinoista muutaman huonon, pidät koko koplaa huonona. Edellämainittu on valitettava käsitys. Koplasta kertovia tarinoita on paljon, mutta niistä huonoja on vain muutama prosentti. Siis on todella huonoa tuuria, jos luet monta huonoa peräkkäin. Jokaisella on toki oma mielipiteensä.

Seuraava kappaleeni on hieman ristiriidassa edellisen lopun kanssa. Karhukoplasta kertovia tarinoita on tullut koko ajan lisää, joten huonojakin tarinoita on tullut lisää. Kuitenkin huonojen tarinoiden osuus (prosentteina) on kasvanut. Se johtuu siitä, että tarinoita vain on niin paljon. Useimpien piirtäjien, käsikirjoittajien ja lukijoiden mielestä kaikki ideat on jo käytetty. Siispä joudutaan käyttämään kuluneita ideoita.

Karhukoplasta kertovat asiat vaihtelevat paljon. Karhukoplalla on vaihteleva määrä jäseniä ja joskus perhe. Perheeseen kuuluu ainakin Karhunpojat, Konnamuori ja Karhuvaari, joskus muitakin henkilöitä. Itse karhukoplalaisia on kolmesta seitsemään, joskus heitä on miljoonia, joskin eri puolilla maailmaa. Karhukoplan menestys (ja samalla arvostus ja asema) vaihtelee paljon. Karhukoplan majan sijainti vaihtelee paljon. Karhukoplan rikosmäärä vaihtelee paljon. Juuri tämä vaihtelevuus pitää paljolti yllä Karhukopla-tarinoiden mielenkiintoisuutta. Kukaan ei jaksa lukea tekstiä, josta 25%:ssa kerrotaan sama asia. Karhukoplan "menestymistä" (=tarinoiden kiinnostavuutta) paljolti ylläpitää vaihtelevuus. Karhukoplan jäsenissä on todella paljon erilaisuutta. Eri piirtäjät luovat erilaisuuksia, jotka ovat ko. piirtäjän tarinoissa aina. Toisaalta useat piirtäjät tekevät omiin tarinoihinsakin todella paljon erilaisuuksia. Vaihtelevuus, jota kovasti painotin muutama lause sitten, toteutuu tässäkin. Se pitää mielenkiintoa yllä!

Karhukoplasta on helppo tehdä tarinoita. Siksi Karhukoplasta onkin niin paljon tarinoita. Toinen syy sille on suosio. Kun tarinoita on paljon, hahmojen suosio kasvaa. Kun suosio on korkea, kysyntä kasvaa. Kun kysyntä kasvaa, tarinoiden määrä kasvaa. Lopulta joskus Karhukoplaan kyllästytään ja kaikki edellämainitut asiat romahtavat. Kuten olen jo maininnut useasti, noita kaikkia ylläpitää vaihtelevuus, monipuolisuus ja erilaisuus. Jos yksikin edellämainituista loppuu, niin loppuvat muutkin. Noidankehä on syntynyt.

Käsikirjoittajille Karhukoplan monimuotoisuus on kuin lottovoitto, koska enää ei ole niin mielikuvituksellisia käsikirjoittaja/piirtäjiä, kuin Don Rosa. Käsikirjoittajat eivät käytä mielikuvitusta, ja Karhukoplasta on helppo saada tarinoita, Karhukopla on siksi niin käytetty.

Karhukopla tuo tarinoihin erilaisia asioita (vaihtelevuus, monipuolisuus!). Siksi niitä on hankala käsitellä. Kovin moni ei osaisi vastata, jos kysyttäisiin, mitä Karhukopla tuo sarjakuviin. Itseni mielestä vastaus on helppo. Rikollisuuden lisäksi kopla tuo sarjakuviin jonkun, joka ryöstää Roopen rahoja tai yrittää ryöstää (olisi epärealistista, jos niitä ei yritettäisi ryöstää), inhimillisyyttä, kokemusta, näkökulman alamaailmasta ja puhdasta viihdettä unohtamatta kuitenkaan niitä tärkeimpiä. Vaihtelevuutta, monipuolisuutta, erilaisuutta, tarinoita ja vielä tarinoita. Nuo olen maininnut jo useasti. Ne ovat niin tärkeitä.

Paras Karhukoplaa piirtävä henkilö on omasta mielestäni ehdottomasti suosikkini Don Rosa. Hän tuo erilaisuutta vielä lisää eikä tee toistoa. Hänen sarjoissaan Karhukopla on aidompi kuin muissa. Kopla tekee sitä mitä voisin kuvitella rikollisten tekevän. Rosa piirtää myös oivallisesti (sitä en kuitenkaan käsittele tässä topicissa) ja hänen tarinansa yksityiskohdat sekä juoni eivät toistu koskaan. Ne ovat erilaisia kaikissa tarinoissa.

Karhukoplasta voisin kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta haluaisin avata keskustelua. Karhukopla on kuitenkin aihe, josta saa keskusteltua paljon. Seuraavat kysymykset eivät ole tarkoitettu vastattaviksi, vaan ne on tarkoitettu avaamaan keskustelua.

Miten Karhukopla on vaikuttanut ankkoihin/Ankkalinnaan?

Onko tarinoita jo liikaa?

Paras Karhukoplapiirtäjä/-käsikirjoittaja?

Minkälaisen Kk-tarinan itse tekisit?

Mitä Karhukoplalta puuttuu?

Aitous. Onko sitä? Tarvitseeko sitä olla? Pitääkö sitä lisätä?

Pysyykö Karhukoplan suosio yllä? Onko se jo laskenut?

Kuinka paljon tarinoita Karhukoplasta pitäisi tehdä? Enemmän vai vähemmän kuin nyt?

Kuuluuko kopla tärkeimpien hahmojen joukkoon?

Pitäisikö Karhukoplan olla vain Roopea ryöstämässä vaiko vaihdella kohdetta?

Kuusnelonen (koira), hyvä vai vähemmän hyvä?

Pitäisikö tarinoissa tuoda esiin sukulaisia?

Pitäisikö tarinoissa keskittyä ryöstöjen suunnitteluuun?

Pitäisikö tarinoissa keskittyä ryöstöön?

Pitäisikö tarinoiden keskittyä monipuolisemmin ryöstöihin?

Mitä Karhukoplasta puuttuu?

Itse toin omat mielipiteeni aika lailla esiin ennen pohdintojani. Jatkan kuitenkin mielipiteitäni vielä hieman.

Tarinoita on jo paljon, mutta ei liikaa, kunhan vain suosio yms. asiat (taas tätä) pysyvät yllä. ne ovat tärkeitä! Tarinoista Don Rosan tarinat keskittyvät aika lailla täydellisesti ja monipuolisesti ryöstöhetkeen, suunnitteluun, sen jälkeisiin hetkiin ja käytännössä kaikkeen. Rosan tarinoista pidän todella paljon. Rosa on myös mielestäni ainoa piirtäjä ja käsikirjoittaja, joka saa Karhukoplan vaikuttamaan aidolta. Niin aidolta, kuin miltä puhuva, varasteleva ja kahta raajaa liikkumiseen käyttävä koirajoukko voi näyttää.

Sana on vapaa.

~kirja

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat