Euroviisu tietoa

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

EUROVISION LAULUKILPAILU

Eurovision laulukilpailu järjestetään edellisen vuoden voittomaan pääkaupungissa paitsi, että Turkin euroviisut pidettiin Ankaran sijasta Istanbulissa (samoin tanssikilpailussa paitsi, että kaksi ensimmäistä kisaa pidettiin Iso-Britanniassa). Eurovision pitää nykyään myös tanssikilpailua. Eurovision pitää kilpailunsa sekä englannin että ranskan kielellä. Euroviisuihin osallistuu nykyään 43 maata.

Eurovision laulukilpailu alkoi vuonna 1956. Euroviisut järjestää Euroopan yleisradioliitto (EBU).Vain Euroopan yleisradioliitton (EBU:n) jäsenet voivat osallistua kilpailuun. Euroopan yleisradioliitoon (EBU:uun) kuuluu tosin jäseniä Euroopan ulkopuolelta Algeriasta, Egyptistä, Israelista, Jordaniasta, Libanonista, Libyasta, Marokosta ja Tunisiasta. Nämäkin maat voisivat siis osallistua euroviisuihin. Näistä kuitenkin vain Israel on osallistunut kilpailuun säännöllisesti. Marokko on osallistunut kerran, vuonna 1980 ja Libanon ilmoittautui vuoden 2005 kilpailuun, mutta perui osallistumisensa. Osallistuakseen laulukilpailuun valtion ei siis tarvitse sijaita maantieteellisesti Euroopassa. Australiassa on kaikkein eniten haluttu Euroopan yleisradioliiton (EBU:n) jäsenten ulkopuolelta euroviisuihin.

Vuodesta 2003 asti on kilpailu pidetty kaksiosaisena eli ennen vuotta 2003 ei semifinaalia pidetty katsojien silmien edessä, mutta ne pidettiin kuitenkin. Vuonna 2008 pidettiin ensimmäistä kertaa kaksi semifinaalia. Siis kun vuonna 2008 alettiin pitämään kolme kilpailupäivää, niin tuli uusia sääntöjä (samoin kun tanssikilpailussakin). Ensimmäisenä kipailupäivänä kymmenen parasta pääsi finaaliin samoin toisena kilpailupäivänäkin. Mutta toisena kilpailupäivänä ensin päästettiin yhdeksän parasta jatkoon, sitten tuomaristo päätti, mikä jäljellä olevista maista ansaitsisi finaalipaikan.

Lisäksi euroviisujen tärkeimpiin sääntöihin kuuluu, että kilpailukappaleet saavat olla korkeintaan 3:30 minuuttia pitkiä. Pisteet annetaan yleisön silmien edessä vain finaalissa. Kilpailussa kuuluu olla juontaja tai juontajapari juontaa lähetyksen puheosuudet Englanniksi ja Ranskaksi. Lisäksi kaikista maista on sen maan kielinen/kieliset selostaja/selostajat. Nykyään esiintymisjärjestys arvotaan.

Eurovision laulukilpailua alettiin suunnittelemaan vuonna 1955 eli Eurovision vietti 50-vuotispäiviään vuonna 2005. Ensimmäiset eurovision laulukilpailut pidettiin Sveitsin Luganossa vuonna 1956, jolloin viisut voitti Sveitsi. Ensimmäisiin euroviisuihin osallistuivat: Ranska, Italia, Alankomaat (Hollanti), Luxemburg, Belgia, Sveitsi ja Saksa. Lys Assia voitti ensimmäiset euroviisut. Hän kävi vuonna 2005 euroviisujen 50-vuotispäivillä ja avaamassa vuoden 2008 finaalin äänestyksen. Suomen finaalin äänestyksen avasi joulupukki. Semifinaalissa äänestys aika on 10.00 min ja finaalissa on äänestys aikaa 15.00min.

Tunnetuimpia ja menestyneimpiä ovat ruotsalaisen ABBA:n Waterloo vuonna 1974 ja Sveitsiä edustanut kanadalainen Celine Dion vuonna 1988. Irlannin Johnny Logan on voittanut kilpailun kahdesti vuosina 1980 ja 1987 sekä kerran säveltäjänä vuonna 1992. Suomi voitti euroviisut vuonna 2006 edustaja oli Lordi ja kappale Hard Rock Hallelujah. Nykyisten sääntöjen mukaan edustajat voivat edustaa maataan millä kielellä haluaa. Nykyään melko useasti edustaja esittää oman maan karsinnoissa omalla kielellään ja euroviisuissa englanniksi.

VIIMEISIMMÄT EUROVIISUT

2002 Viro Tallinna 25. toukokuuta, Annely Peebo, Marko Matvere

2003 Riika Latvia 24. toukokuuta, Marie N, Renäsrs Kaupers

2004 Istanbul Turkki 12.-15. toukokuuta, Meltem Cumbul, Korhan Abay.

2005 Kiova Ukraina 19.-21. toukokuuta, Masha, DJ Pasha

2006 Ateena Kreikka 18.-20. toukokuuta, Sakis Rouvas, Maria Menounos

2007 Helsinki Suomi 10.-12. toukokuuta, Jaana Pelkonen, Mikko Leppilampi, Krisse Salminen

2008 Belgrad Serbia 20.-24. toukokuuta, Jovana Jankovic, Zeljko Joksimovic

2009 Moskova Venäjä 12.-16. toukokuuta Natalja Vodjanova, Andrei Malahov, (SF) Alsou , Ivan Urgant (F)

Kommentit (2)

djlordi
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Hei Vanillaninja, olet aiemminkin tehnyt täsmälleen samanlaisen keskustelun kuin tämä. Eli samat tekstit sisälsi sekin viesti. Silloinkin sanoin, että Euroviisu-aihe löytyy jo täältä.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat