Silly Symphonies

Seuraa 
Liittynyt11.7.2010

Silly Symphonies, eli suomalaisittain "Hassunkuriset Sinfoniat" kattaa suurimman osan vuosina 1929-1939 tuotetuista lyhytpiirretyistä. Mukaan ei tietenkään lasketa vuodesta 1935 irtaantuneita Mikki- ja Akupiirrettyjä, jotka ovat sitten ihan oma sarjansa. Kaikki Silly-Symphonies-piirretyt ovat hahmoiltaan ja tarinoiltaan erilaisia, mutta kaikkien pääosassa on musiikki.

Ensimmäinen tähän sarjaan kuuluva lyhytelokuva oli "Luurankotanssi" vuodelta 1929. Tuolloin Disney oli animaationteossa vielä alkuvaiheessa, ja "Luurankotanssissa" näkyy selvästi eri liikkeiden kokeilemista, ikään kuin harjoitteluna ja valmistautumisena tulevaan.

Silly Symphoniesiin kuuluu kuitenkin myös todellisia mestariteoksia, kuten "Viisas Kana Kananen", "Kolme pientä porsasta", "Ruma ankanpoikanen" ja "Vanha mylly". Ruma ankanpoikanen on ainoa piirretty, joka on tehty kaksi kertaa. Ensimmäisen Disney teki vuonna 1931, vielä mustavalkoväreissä ja toisen vuonna 1939, jolloin animaatiotekniikka oli selvästi edistynyt. Vuoden 1939 versio jäi myös viimeiseksi Silly Symphonies-piirretyksi.

Melkoinen kehitysaskel animaationteossa tapahtui, kun ensimmäinen väripiirretty "Kukkia ja puita" valmistui vuonna 1932.

Silly Symphonies huipentui "Musiikkimaahan" vuonna 1935, jonka pääosassa oli selvästikin musiikki. Kyseinen animaatio on yksi mahtipontisimmista lyhytpiirretyistä ikinä.

Parhaimpia Silly Symphonies-piirrettyjä ovat mielestäni ensimmäinen versio Rumasta ankanpoikasesta. Disneylle tyypillisiä vitsejä ja draamaa käyttäen on saatu aikaan todellinen seikkailu. Kanaemon tavutetut kotkotukset kruunaavat koko komeuden!

Toinen suosikkini on "Äitihanhen lauluja" vuodelta 1931. Juuri tämän tyyppisistä tarinoista pidän. Satuja kerrotaan humoristisesti, ja loppu menee ihanan överiksi!

Sitten vielä kaksi vauvatarinaa. "Tuike, Välke ja Huis" on oikea animaationteon taidonnäyte, tunnelmallisella tarinankerronnalla. "Kehtolaulun maa" on myös tunnelmallinen ja hyvin maanläheinen, voin uskoa kuinka tuo pelottaa vauvoja.

Suomessa on julkaistu tiettävästi yksi kaksilevyinen Silly Symphonies-DVD, johon on kerätty parhaimmat lyhytpiirretyt vuosien varrelta. Suosittelen ostamaan!

Kommentit (0)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat