Der fuerher's face

Seuraa 
Liittynyt11.7.2010

Der fuerher's face (suom. Fürherin *eli johtajan* kasvot) on Disneyn toisen maailmansodan aikana (tarkalleen ottaen vuonna 1943) ohjaama lyhytelokuva, joka kertoo Akusta "natsivaltiossa".

Tarina alkaa siitä, kun joukko natsikannattajia (joukossa myös monia poliittisia ja sen aikaisia vaikuttajia!) marssivat Akun taloa kohti laulaen Oliver Wallacen varta vasten tätä lyhytpirrettyä varten säveltämää laulua. Disney on ottanut tapansa mukaan hyvin humoristisen kannan natsismia kohtaan, sillä natsivaltiossa pensaat ja tuulimyllyt ovat hakaristin muotoisia ja kukotkin tervehtivät kunniakkaasti Hitleriä.

Jo alussa vaikuttaa siltä, että Aku on tahtomattaan joutunut natsitehtaalle kokoamaan pommeja.

Piirretty ottaa rohkeasti kantaa sen ajan Euroopassa vallinneessa tilanteessa, jossa Adolf Hitlerin johtama natsiliike surmasi miljoonia juutalaisia ja hallituksen vastustajia.

Kuten sanottu, propagandapiirretty oli varsin rohkea silloin, mutta se voitti silti parhaan lyhytelokuvan Oscar-palkinnon vuonna 1943. Toisen maailmansodan jälkeen armeija vetäytyi pois Disneyn studioilta ja Der fuerher's facen levitys lopetettiin.

Vasta vuonna 2004 filmi tuotiin myyntiin uudelleen Disneyn DVD-kokoelmassa.

Omasta mielestäni Der fuerher's face on varsin vaikuttava kannanotto maailmansodan ajan natsikulttuuria vastaan. Voin varsin hyvin ymmärtää, miltä Akusta on tuntunut työskennellessään natsitehtaalla 48 tuntia päivässä vailla taukoja!

Kommentit (10)

tetra
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Se on aika hyvä, koska siinä jollakin tavalla pilkataan Natseja ja etenkin lopussa kun A.Hitlerin naamaan lentää tomaatti. Itse antaisin arvosanaksi: 9½

"Tetra Kaloista Paras"

N.Äsäviisas
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Onhan se ihan huvittava on youtubesta tullut katottua. Disneuyhän on tehnyt paljon muutakin propagandaa. Minusta yksiä huvittavimpia kohtia on Akun loma tehtaalla. Samoin kuin se kun tehtaalta kuuluu "teillä on suuri kunnia työskennellä rakastamallenne johtajalle 24 tuntia päivässä. Siinähän on itseasiassa paljonkin hauskoja kohtia nyt kun muistelee mutta en nyt niitä jaksa luetella. Kannatan katsomista.

N.Äsäviisa sukkelia kommentteja jo vuodesta 97

Vierailija

Minua ei kiinnosta mikään sotaan liittyvä. Mutta onhan tuo tullut katsottua. Kuten Tetra jo sanoi: "Loppu on hauska kun Hitlerin päähän lentää tomaatti"... Minustakin se on hauska kohta. Ehkä elokuvan paras... Minusta Hitler oli hullu! Hänhän vaan halusi valloittaa maailman ja tappaa! Siksi vihaan Hitleriä... Onneksi on jo kuollut... Vai onko?

-HH!

Vierailija

Mahtava! Nykyään ei enää sellaista tehtäisi. Harmi. On vaikea kuvitella Aku natsina. Olisi hyvä jäs täällä saisi sellaisen profiilikuvan.

Vierailija

Noh, rohkeasti kantaaottava saatta olla hieman vääränlainen ilmaus. Enneminkin normaalia sodanaikaista propagandaa. Todennäköisesti on Amerikan hallitus tilannut tämän Disneyltä sen sijasta että hän olisi itse tarttunut tällätavoin aiheeseen, erityisesti viimeinen kohtaus jossa Aku herää amerikkalaisena pateettiseen tyyliin tukee tätä. Onhan Aku-animaation muodossa myös tullut (lähestulkoon) suoranaisia valistusfilmejä kuten samaisen vuoden The Spirit of '43 -animaatio, jossa valistetaan verotuksesta. Ehkäpä jopa niin että nämä molemmat animaatiot on tilattu samalla kertaa. Myöskin tärkeän tilaajan vuoksi on mahdollisesti Disney itse vaivautunut ohjaamaan. En tosin tiedä, oliko hänellä ohjaus muutenkin hänellä tapana noina aikoina. Spekulaatiota, spekulaatiota, tästäkin varmaan voisi lukea jostain kirjasta.

Fuhrers face oli suhteellisen mainio, itselleni hauskin kohta oli "natsin aamiainen" eli munapekoni suuvettä ja veteen kastettu kahvinmurunen sahattavan leivän kera. Tuli mieleen vitsi/sanonta toisesta maailmansodasta joka menee osapuilleen näin: "Saksalainen sotilas, nauti rintamaelämästä, sillä elämä kotona on kahta kauheampaa." Toisaalta vaikka tilanne oli huono, niin tietenkin propaganda-animaatio liioittelee rajusti.

Oscarin näkisin poliittisena kannanottona (poliittinen kannanotto on kyllä ehkä hieman väärä sana tässä tilanteessa, hollywoodhan on periamerikkalainen ja oscarit myöntävä instituutio myöskin. Silauksen tekee myös se, että useilla elokuvastudioilla Hollywoodissa oli, ja on Juutalaisia omistajia yllättävänkin paljon), toisaalta lopun visuaalinen episodi (vahvasti Disneyn omaa ideointia??), jossa luodit ja ohjukset alkavat elämään on hyvin vaikuttava ja varmasti iloa silmälle valkokankaalla.

Nämä lyhytanimaatiot, eli tuttavallisesti pätkikset näytettiin elokuvateattereissa uutiskatsauksen lopuksi (ainakin Helsingissä). Sinänsä se on siis ollut hyväkin propagandatapa. Toisaalta näytettiin lyhytelokuvia myös omissa näytöksissään.

Disney sai animaation alkuaikoina vahvan aseman animaatiossa väritekniikan, technicolourin, takia. Disney sai keploteltua itselleen yksinoikeudet technicolourille, muiden studioiden animaatiot jäivät tämän takia laadussa ja siten myös suosiossaan vähemmälle. Disney sai näin hyvin vahvan pohjan ja suosion joka varmasti oli mahdollistava tekijä tulevien pitkien animaatioiden kannalta.

editnote: lisäilen lauseita ja sulkuja sinne ja tänne, "selkiyttämään" ja seikkaperäistämään.

Vierailija

Nämä propaganda piirretyt on hauskoja. Löytyy toinenkin sota-aikainen Aku piirretty jossa Aku menee sotilaana Japaniin toisessa maailmansodassa. Kannattaa katsoa myös yksi Repe Sorsa piirretty jossa se lähetetään commandona Natsiajan Saksaan. Siinä Repe lentää vielä päin puhetta pitävää Hitleriä. :D

Mikael McDonald
Seuraa 
Liittynyt6.5.2011

Kyyylllä vain! Tuo kyseinen pätkä on kyllä loistavaa propagandaviihdettä.

Itse asiassa, ellen vallan erehdy, sota-aikana Aku Ankka ihan "värvättiin" Yhdysvaltojen sotakoneeseen levittämään propagandaa muokkaamalla mielipiteitä natseista jotka pakottivat alaiset työskentelemään 48h viikossa jne.

Erityisesti työ viimeinen kohtaus on mainio. Aku Ankasta on moneksi.

Vierailija

Olen aika kiinnostunut kansallissosialisteista ja etenkin Hitleristä(vaikka vastutstankin niitä)ja animaatio kertoi kuinka paljon Yhdysvaltalaiset vihasivat natseja toisen maailmansodan aikoihin.

Hyvä propaganda-leffaksi:)

Vierailija

Der Fuehrer's Face on mainio lyhtelokuva, yksi parhaista Aku-pätkistä! Elokuvan aihe oli julkaisuaikanaan varmasti melkoisen uskalias, ja nykyäänkin moni voi kokea kyseisen aiheen jokseenkin raflaavaksi: kyseinen pätkä jätettiin nimittäin pois Akun lyhytelokuvauraa kokoavan The Chronological Donald -dvd:n eurooppalaiselta versiolta (amerikkalaisella versiolla se käsittääkseni on mukana, ja voihan sen halutessaan katsoa myös YouTubesta). Ilmeisesti Disneyllä ajateltiin, ettei kyseisen filmin levittäminen esim. Saksassa olisi nykyään kovin korrektia. Natsien pilkkaamisen lisäksi leffassa on mukana sen verran patrioottista amerikkalaisuuden ylistystä, että päätös on toki ihan ymmärrettävä, mutta sinänsä harmi. Kyseessä on kuitenkin sen verran mainio filmi.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat