Larppaus

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

LARP eli siis Live-Action Role Playing. Suomeksi live-roolipelaaminen tai larppaus.

Lainaus Wikipediasta:

LARP (engl. Live Action Role Play), larppi, eli live-roolipeli on roolipelaamisen muoto, jossa pelaajat ilmaisevat roolihahmojensa toimintaa käyttäen kokonaisvaltaisesti koko kehoaan apuna sekä pukeutumalla hahmonsa mukaisesti. Live-roolipelaamista on tästä syystä verrattu sekä improvisaatioteatteriin että Commedia dell'arte -teatteriin. Live-roolipelaamiselle on ehdotettu suomenkieliseksi nimeksi näytelmäpelaamista ja näytelmäroolipelaamista, joita käytetään jonkin verran. Ainakin Helsingin Sanomat on käyttänyt myös sanaa eloroolipeli.

Joidenkin live-roolipelien lavastuksessa painotetaan hyvin paljon ympäristön autenttisuuteen, jotta kaikki olisi sitä miltä se näyttää, maistuu, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu. Pelin osallistujille on etukäteen suunniteltu yksilölliset hahmot, joiden mukaisesti pelissä on tarkoitus toimia. Kullakin hahmolla on ominaiset tavoitteensa, arvonsa, elämänhistoriansa ja luonteenpiirteensä. Pelissä ei kuitenkaan ole ennalta kirjoitettua käsikirjoitusta eikä ohjausta, vaan pelin järjestäjät ovat luoneet hahmokuvausten perusteella pelille alkutilanteen, joka pelin alettua pelaaja alkaa elää pelihahmojen toiminnan mukaisesti.

Live-roolipeli perustuu aina johonkin ympäristöön joka määrittää pelin tyyliä ja hahmoja. Pelimaailma voi olla historiaan perustuva, se voi rakentua jonkin kirjan ympärille tai maailmankuva voi olla kokonaan pelin kirjoittajien luoma. Liveroolipeli voi esimerkiksi rakentua J. R. R. Tolkienin Keski-Maan tarustoon, Harry Potter -sarjan maailmaan tai olla mukaelma tai autenttinen kuvaus keskiaikaisesta elämästä. Larpit voivat samoin olla myös nykyaikaan tai tulevaisuuteen (usein scifi-kirjallisuuteen) perustuvia. Muita pelityyppejä eli ”genrejä” ovat esimerkiksi vaihtoehtoiseen todellisuuteen sijoittuvat larpit ja vampyyrilarpit.

Roolipelaamista tutkineen Merja Leppälahden mukaan roolipeli voidaan nähdä lähes karnevaalin tapaisena kokonaisuutena, jossa yhdessä irrottaudutaan tavallisesta arkisesta olotilasta ja siirrytään vähäksi aikaa toiseen maailmaan, jossa vallitsevat toisenlaiset säännöt. Harrastajille pelaamisessa on usein tärkeintä mielikuvitus ja eläytyminen sekä yhdessäolo samanhenkisten ihmisten kanssa.

Elikkä semmosta. Onko joku kiinnostunut tai harrastaako joku kyseistä öö... harrastusta?

Kommentit (6)

N.Äsäviisas
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Olen joskus pienenä ollut mukana isoveljen luokan larppaus tapahtumissa. Nämä LTPeet yms ovat melko lailla kuin larppausta internetin välityksellä. En tiedä viittisinkö enää larpata oikeena ihmisenä.

N.Äsäviisas sukkelia kommentteja jo vuodesta 97

Vierailija

Lainaus:
Re: Re: Larppaus

tupuhullu8 - 24.08.10 08:20 (ID 619577)

mikä toi larppaus tarkoittaa


Lue aloitus-viesti, selkenee huomattavasti.

Itselläni ei ole mitään syytä, miksen voisi kokeilla ja olisi luultavasti mukava kokemus, mutta harrastukseksi en sitä välttämättä haluaisi.

Olisi kyllä kiinnostavaa kokeilla.

// Ei nimiä saa netissä kertoa! Ja minun (Harvinainen nimi)Nimelläni voi löytää vaikka ja mitä! Ja Larppaus on tavallaan Ropetusta,eli roolipelausta näin tiivistettynä.

Vierailija

nokun mää en jaksa lukea nii paljon tekstii oon vasta 1 luokal ja luen hitaast ku palaan kaverilta niin lupuhullu vois selittää mitä toi larppaus tarkoittaa mikä sun nimes on kuriton koira

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat