Asiat oikein.

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

Tätä en laittanut Akupediaan, koska toivon useampien uusien käyttäjien lukevan tämän.

Monesti mietin, että niin monilla on ns. ´´väärä´´ käsitys Ankkalinnan ja muun Disneymaailman tapahtumista.

Koska mielestäni alkuperäiset tapahtumat esim. Roopen nuoruusvuosista, joka tuntuu kiinnostavan eniten lukijoita, ovat hyviä tarinoita. Näiden syntyperä ei suinkaan ole Don Rosan käsialaa, vaan Carl Barksin.

Hän on luonut Ankkamaailman suurinpiirtein kokonaan: esim. Ankkalinnan, Pelle Pelottoman, Roope Ankan, Teppo Tulpun, karhukoplan, Milla Magian ja monet muut hahmot.

Muita asioita ovat Ankkojen seikkailut kuten Kielletty Laakso, Kulmikkaat Munat, Atlantiksen Salaisuus, Kultainen Kypärä, sekä Aku Ankka ja Merirosvon kulta ja Onnellinen laakso.

Näiden tarinoiden pohjalta on uudempi piirtäjä ja käsikirjoittaja Don Rosa tehnyt monia jatkokertomuksia, joista osa voi olla jopa parempia, kuin alkuperäiset. Lisäksi hänen monet tarinat sisältävät viittauksia Barks tarinoihin.

Ankkain alkuperäisen sukupuun mukaan tehty piirros tässä osoitteessa http://www.akuankka.fi/akupedia/297/aku_ankan_sukupuu#297

Don Rosalla ei ollut helppoa täydentäessään Barksin jättämiä aukkoja tehdessään Roope Ankan elämä ja teot kirjoja.

Näiden lisäksi muitakin näkemyksiä siis on esimerkiksi Roope Sedän miljoonat tarinoissa, joissa Roope eli hyvin paljon onnekkaissa sattumissa ja muiden avustamina.

Roopehan Juoksi hiukan kovemmin, ajatteli hiukan nopeammin, oli ovelaakin ovelampi ja kaiken hän ansaitsi rehellisesti.

Toinen esimerkki oli yhdessä minitaskarissa, kun Roope ansaitsi ensimmäisen lanttinsa Klondiken kultaryntäyksen aikaan. Hieman ihmeellistä, että tuleva universumin rikkain mies ansaitsee ensilanttinsa noin 27-28 vuotiaana.

Carl Barksin ja Don Rosa tarinoiden mukaan (muunmuassa) en sentään pelkästään heitä ylistä. Onhan muitakin sillä muotilla tarinoita leipovia, kuten Daan Jippes.

Näiden tarinoiden mukaan Roope Ansaitsi ensilanttinsa 10-vuotiaana, lähti 13-vuotiaana Amerikkaan ansaitsemaan rahaa köyhälle perheelleen ja toimi Angus setänsä apurina jokihöyryllä Mississipillä, jonka vesi on niin mutaista, että eräs miekkonen myi paattinsa, osti junan ja veti kiskot joen yli. Siellä Roopen vihollisia olivat nykyisten karhukoplalaisten Isät.

Sieltä nuori Roope lähti junalla Kanadaan karjapaimeneksi ja esimerkiksi taltutti Jesse Jamesin jengin.

Sitten naudat piti tilan puutteessa ajaa takaisin Teksasiin (josta ne oli tuotu tottakai) ja Roopekin piti sanoa irti. Mutta Roope löysi valtaisan kupariesiintymän ja oppi Kroisos Pennosen isältä hakun käyttöä. Häntä onnisti ja hän sai Anacondan kuparikaivoksen itselleen, Mutta koska Roope tarvitsi rahaa perheelleen, hän myi sen 10 000:nnella dollarilla.

Roope kävi Skotlannissa katsommassa perhettään ja Ankkapurhan sukulinnaa, jonka vuokran maksamiseen Roope oli ansainnut.

Sitten Roope käänsi suuntansa Etelä-Afrikkaan kaivamaan kultaa.Siellä Roope sai vihollisekseen Kulta-Into Piin. Hänhän asuu siellä, Limpopon laaksossa.

Afrikassa Roope teki jos jotakin, esimerkiksi pelastui täpärästi erämaatulvasta ja ennusti tulevaisuuttaan kristallisilmästä.

Ennustuksen mukaisesti Roope lähti kaivamaan kultaa Alaskan Klondikeen laivalla, jossa hän lappasi hiiltä.

Siellä Roope teki oman valtauksensa White Agony Creekin laaksoon, jonne eivät muut uskaltaneet tulla. Siitä piti huolen jäätynyt mammutti. Näinä aikoina Roope oli vasta 27-29. Klondikessa Roope tapasi ensimmäisen (ja viimeisen) rakkautensa Kultu kimalluksen. Suhde ei kuitenkaan edennyt pitkälle, koska kummatkin olivat liian ylpeitä. Paitsi kerran melkein...

Sitten Roope kävi taas kotona Skotlannissa miljonäärinä (sen verran hän oli siihen mennessä ansainnut). Sieltä hän lähti sisariensa Hortensian ja Matildan kanssa Ankkalinnaan.

Roope seikkaili ympäri maailmaa, mutta viimein palasi Ankkalinnaan sitten hän sulki toimintansa.

Parin kymmenen vuoden päästä hän kuitenkin palasi ruotuun (osin Akun ja ankanpoikien ansiosta).

Anteeksi, jos tuo on jotenkin epäselvä. Lukekaa Roope Ankan elämä ja teot kirjat.

Tämä kaikki siis on Carl Barksin keksimää (suurella mittapuulla) niitä on sittemmin täsmennetty.

Toivottavasti ymmärrätte nyt sen tapahtumakulun, jota suurin osa pitää oikeana.

Toinen asia on, että Don Rosa ei ole keksinyt muita hahmoja kuin Mustan Ritarin, kun näiltä sivuilta olen lukenut jos minkälaisia juttuja.

Ilman Barksia ei nykyään olisi varmaan edes Aku Ankka -lehteä,mutta ei Ankantekijöistä sen enempää.

Jos teillä on sanottavaa kannastani, niin kirjoittakaa ihmeessä!!!

En ole kuitenkaan ole julistamassa sotaa niitä ´´tekijöitä, joilla on eri näkemys´´ kohtaan

Tämä voi joidenkin mielestä olla turha, mutta minusta tämä piti tehdä! Ja ne ´´tällainen on jo!´´ huutelijat voivat pysyä kaukana.

Voitte siis ottaa kantaa ja lisätä faktoja tapahtumista.

Kommentit (4)

Vierailija

Rosalla ja Barksilla on tämä "virallinen" näkemyksensä, enkä tuomitse sitä millään tavalla huonoksi tai puutteelliseksi. Satun vain pitämään enemmän esim. Roope Ankan miljoonista.

Minun puolestani kuka tahansa saa tehdä omia versioitaan Roopen nuoruudesta, eikä päähäni mahdu, miksi pitäisi tyytyä vain tähän (surullisen)kuuluisaan Barksin ja Rosan juttuun.

Deekymppi
Seuraa 
Liittynyt24.9.2010

Minä olen aina samaa mieltä Rosan kanssa, paitsi ehkä joissain asioissa ole aivan eri mieltä.Eli siis Roope lähti skotlannista(Lähtöruudusta)Pitkälle matkalle. jossa oli paljon haasteita ja paljon muuta.Lopulta hänelllä oli tarpeeksi rahaa, ja päätti rakennuttaa rahasäiliön joka oli Roopen "maaliruutu".Don Rosan elämät ja teot kirjassa ainakin näin että jossain vaiheessa Roopella oli kultaa vain muutama tynnyri ison säiliön pohjalla.

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Vierailija

En nyt taaskaan vaiteeksi jaksanut lukea puoliakaan, mutta jaa. Itse en pidä Roope Ankan miljoonat -sarjasta, enkä kyllä yhtään enempää myös Rosan tekemästä Roopen 'oikeasta' elämäkerrasta, koska mielenkiintoisista syistä tuo hahmo ei lukeudu omiin suosikkeihini.

Mutta kyllähän sitä Barskia on sitten kiittäminen, sillä oikeastaan kaikki, mitä me ankoista tiedämme, on poleveutunut hänen Ankkamaailmastaan, niinkuin onkin.

Muttei kaikki kuitenkaan ole yksin hänen ansiota, sillä se maailma, minkä Carl Barsk muovasi vuonna kivi ja keppi, on myös muokkautunut lukuisien muiden tekijöiden kynästä. (Tai näppäimistöstä, jos nyt niin modernia esitetään.)

Mutta ei nyt sitten oikein enempää, kun en ihan edes päässyt koko asiaan kiinni.

~ Viitta on voimaa

Vierailija

Mielestäni Don Rosan versio Roope Ankan elämästä on ehdottomasti parhain, mutta ei tuossa Fausto Vitalianon käsikirjoitmassa Roope Ankan miljoonat sarjassakaan mitään valittamísta ole, vaan päin vastoin. Ja Roope Ankan Elämö ja Teot kirjan esipuhessahan luki, että tämä on vain hänen versionsa Roope Ankan elämästä, eli jokaisella saa olla eri näkemyksensä Roope Ankan elämästä, mutta jotkut eivät, silti tajua, että kaikki saa olla erinäkemyksensä Roopen elämästä, mutta tuolle asialle en voi tehdä mitään, mutta kuitenkin omastakin mielestäni Rosan versio Roopen elämästä on paras, koska siinä on, melkein kaikki faktat, mitä suinkin voi olla Roopen elämästä.

-Pörssihai

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat