Vuoden 2011 Roope-setien arviontinurkka

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

No niin, otan projektikseni arvioida vuoden 2011 kaikki Roope-setä lehdet numerosta 2/11 lähtien. Tämän topicin ideana on kerätä kaikki ankkakriitikot yhteen arvioimaan vuoden aikana ilmestyviä Roope-setiä. Uuden Roopen ilmestyessä on se kuukausi aikaa arvioida ko. lehti, eli pidetään homma yksinkertaisena, eikä lähdetä elokuussa arvioimaan maaliskuun lehteä. Lisäksi toivoisin kaikkien käyttävän yhteistä arviointiasteikkoa, jotta tuloksia on helppo vertailla.

Otetaan se 5-10 ilman neljäsosia:

Arvosteluasteikko

5: Kelvoton

Tästä ei tarina voisi huonontua. Ei mitään hyvää sanottavaa.

5½: Huono

Epäonnistunut tarina miltei kaikin puolin. Jokin tietty pointti saa kuitenkin tarinan nousemaan yhden puolikkaan parempaan suuntaan. Kenties säälin, yrityksen tai piirrosten takia.

6: Heikko

Huono tarina, yksinkertaisesti. Hyvät puolet eivät ole tarpeeksi suuressa roolissa, jotta tarinaa voisi luonnehtia toisella tavalla.

6½: Kehno

Tarinasta ei jää hyvää makua ja se kärsii monista ongelmista. Pääpiirteiltään perustarinatasoa, mutta huonoa sellaista.

7: Keskinkertainen

Perustarinan makua. Tarinassa on kuitenkin jotain sellaista, mikä tekee siitä liian heikon suoraksi keskivertotarinaksi.

7½: Keskiverto

Hyvät ja huonot puolet ovat tarpeeksi hyvin tasapainossa, jotta tarinaa voisi kallistaa keskinkertaiseksi tai hyväksi. Perustarina, jossa ei kuitenkaan ole mitään erityisen hyvää, muttei myöskään vahvasti erottuvia huonoja puolia.

8: Hyvä

Keskiverron rajoilla seilaavat tarinat ovat hyvällä tuurilla ihan hyviä. Tarinassa on jotain sellaista, jonka takia se ylittää perustarinan kriteereitä ja nousee normaalia korkeammalle muista. Tällaiset tarinat ovat sekä viihdyttäviä että tarinallisesti hyvälaatuisia.

8½: Mainio

Erinomainen tarina, jossa on paljon hyvää. Tämän arvion saa, mikäli tarina on onnistunut pääpirteiltään. Tätä ylempiä arvioita saavat ne tarinat, joissa on tasaisen vahvuuden lisäksi jotain erikoislaatuisen hyvää.

9: Kiitettävä

Laadukas tarina, joka omaa yhden askeleen verran enemmän loistoa kuin yleensä. Tällaisiin arvosanoihin tekijöiden kuuluisi pyrkiä.

9½: Mahtava

Tarina, joka todella erottuu edukseen. Jokin nostaa tarinan näinkin suuriin arvoihin ja se, jos mikä on todellista laatua.

10: Mestarillinen

Loistava tarina, joka ei välttämättä ole täydellinen, mutta omaa tarpeeksi paljon sellaisia aineksia, jotka tekevät siitä ylivertaisen lähes kaikkiin tarinoihin verrattuna. Tarinan toteutus on tavalla tai toisella mestarillista tai sitten tarinassa on tarpeeksi syvyyttä, jotta sen lukeminen toisi aivan omanlaisen tunnun. Tällaisen arvosanan saaminen on melkoista tuuripeliä, vaikka se ei merkitsisikään täydellisyyttä.

----

Avaan pelin numerolla 2/11, yksisivuisia ei oteta huomioon.

RS 2/11

Roope-setä: Lumelomat (K: Gabriella Damianovich, P: Giorgio Cavazzano)

A: 7

Tarinan idea perustuu hyvin nykyaikaan ja sen hyväksi käyttöön, mutta hyvän pohjustuksen jälkeen sarja jää vähän latteaksi. Siinä on myös joitakin epäkohtia, kuten se, että tuskin virtuaalikuvia noin moni ihminen oikeasti haluaisi mennä katsomaan. Kroisos tuo hyvän mausteen juoneen, mutta valitettavasti sekin (eli käytännössä loppuratkaisu; Roope vie voiton) jää vähän ennalta-arvattavaksi. Tarina ei ole kehno, mutta ei missään nimessä oman kategoriansa (eli näiden bisnes -tarinoiden) kärkipäätä. Tämä bisnesidea on ehkä tarpeeksi hauska ja älyvapaa, mutta se ei jotenkin tempaise mukaansa. Tarina on luettava, mutta hieman pitkästyttävähkö.

Aku Ankka: Kohti korkeuksia (K: Rodolfo Cimino, P: Romano Scarpa)

A: 6½

Tunnetulta tekijäduolta aikamoinen show-tarina, jossa mennään paikasta toiseen ilman päätä ja häntää. Itselläni jäi oikeastaan hieman epäselväksi nuo Akun motiivit ryntäillä työpaikasta toiseen. Okei, lähtökaava on hyvin tuttu, eli ennustaja kertoo jotain ja siitä se lähtee. Heti ennustajan sanoista voi kuitenkin päätellä, että luvassa ei voi olla järin mielenkiintoista tarinaa. Lyhyesti sanottuna tämä vain sanoo, että kaikki alkaa sujumaan, mutta petolintua pitää varoa. Sitten lähteekin semmoinen hulabaloo, että oksat pois. Aku hortoilee vuoroin golf-klubilla ja lentäjänopissa, kunnes päätyy jopa kajakilla merelle. Tarinan lopusta heijastui aivan liian räväkästi esiin se, että petolintu piti saada tarinaan jotenkin mukaan. Kokonaisuutena jäi aika sekava ja vaisuhko kuva mestaritekijöiden tarinasta.

Indiana Hopo: McMyntin klaanin salaisuus (K: Giorgio Figus & Bruno Sarda, P: Marco Palazzi)

A: 7½

Tarinassa huvitti se, miten siihen oltiin saatu todellapaljon skotlantilaisia viittauksia (kuten Loch Nessin hirviö, säkkipillit, kiltit, klaanit, linnat, sumu), mutta tarinana ei mikään räjähtävä vaan aika perussettiä. Salakäytäviä, aarre ja juoniva roisto, teemoiltaan liian tuttua kauraa viedäkseen tarinan massasta poikkeavaksi. Luettava ja paikoin ihan hauskahko mutta juonellisesti liian keskiverto juttu.

Roope-setä: Kyläjuhlien kuningas (K: Bruno Concina, P: Luciano Milano)

A: 7½

Idea vuosittain pidettävistä kyläjuhlista on mainio, mutta tarina olisi voinut olla moniulotteisempi ja pidempi. Nyt se lähinnä pureutuu vain Roopen ongelmaan, joka ei kovin kummoinen ole, kyläjuhlista olisi saatu enemmän irti. Lopun käänne (Kroisos olikin Roopen puolella) oli piristävä, mutta sen tarkoitus jäi vähän epäselväksi. Joka tapauksessa hyvinkin keskiverto tarina, jossa olisi kyllä ollut aineksia parempaankin.

Kokonaisuus

Ka: 7,125 (kehno)

Hieman alakuloinen lehti, jossa yksikään tarina ei erotu kovinkaan edukseen, mutta toisaalta niissä oli myös aineksia parempaan. Tasonnostoa kaivattaisiin, mutta ihan luettava nivaska tämäkin oli.

Ja tosiaan vielä lehden keskiarvon, eli kokonaisuusarvioin asteikko:

5,0-6,6: kelvoton

6,6-6,8: huono

6,8-7,0: heikko

7,0-7,2: kehno

7,2-7,4: keskinkertainen

7,4-7,6: keskiverto

7,6-7,8: hyvä

7,8-8,0: mainio

8,0-8,2: kiitettävä

8,2-8,5: mahtava

8,5-10,0: mestarillinen

Ja lopuksi lasken kaikkien arvioijien keskiarvon ja näin saamme sitten tulokseksi Akuankka.fi -käyttäjien arvioiman Roope-setä -lehden kokonaisarvosanan.

Kommentit (1)

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat