Akupedia

Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Tämä topic toimii yleisenä Akupedia-topicina eli, jos löytyy kysyttävää esittäkää se täällä niin katsotaan osataanko siihen vastata. Myös keskustelu Akupediasta on tietenkin sallittua.

Akupedia on ollut kaikkien akuankka.fi sivuilla olevien käyttäjien yhteinen tietolähde nettisivujen uudistuttua vuonna 2008. Akupedia on ollut merkittävä osa sivua siis jo jonkin aikaa ja joka päivä se saa uusia tietoja käyttäjien kertoessa omia tietojaan hahmoista. Akupedia on ikuisuusprojekti, jota ei tulla saamaan koskaan täydelliseksi, mutta sehän on vain hienoa, että kirjoittamista löytyy aina.

Akupediaa rakennamme juuri me käyttäjät yhdessä, joten olisi tärkeää, että me kaikki pidämme myös huolta siitä. Moderointi on toki parempaa kuin ennen, mutta modetkaan eivät ehdi kaikkea tarkistaa. Muistakaa siis aina olla huolellisia kirjoittaessanne Akupediaan: korjatkaa vanhoja virheitä ja varmistakaa, että te jatkatte artikkeleita asiallisella ja hyvällä tekstillä, josta saa selvää.

Akupedian kiusana on ollut alusta lähtien artikkelit, jotka on kopioitu Wikipediasta. Alun perin näistä artikkeleista on vain poistettu linkit Wikipediaan, ja tunnetuista hahmoista kirjoitetut artikkelit ovat siis alun perin olleet täysin Wikipedia-kopioita, mutta käyttäjät ovat myöhemmin muokanneet niihin omaa tietoa. Nykypäivänä tuollaisia artikkeleja voi muokata hieman esimerkiksi kertomalla samat asiat omin sanoin. On paljon mukavampaa, kun Akupedian artikkelit ovat vain ja ainoastaan meidän käyttäjien kirjoittamia eivätkä Wikistä kopioituja. Nykyisin, jos näette jonkun kirjoittavan sellaisen artikkelin Akupediaan, joka on kopioitu Wikistä ja siinä on vielä linkitkin Wikipedia artikkeleihin niin ottakaa ne linkit pois ja mieluiten hieman sitä tekstiä myös korjaatte sellaiseksi ettei se ole täysin samanlainen kuin Wikipediassa.

Mitä sitten täytyy muistaa Akupediaan kirjoittaessa?

Olemassa on jo Akupedian ohjeet, mutta niissä kerrotaan vain perusasioita, jotka jokaisen täytyisi ymmärtää. Katsokaa ne kuitenkin ennen kirjoittamista: http://www.akuankka.fi/akupedia/ohjeet

-älä lisää itse kuvia artikkeleihin

-älä kirjoita koko tekstiä lihavoidulla, kurssivoidulla tai alle- sekä yliviivatulla tekstillä. Koko tekstiä ei ole myöskään tarkoitus kirjoittaa otsikkomuotoiluilla. Miettikää aina millä kirjoitatte ja miltä se näyttää artikkelien lukijoista.

Neuvoja artikkelin viimeistelyyn:

-lue kirjoittamasi teksti ja korjaa mahdolliset kirjoitusvirheet

-linkin saa lisättyä lihavointinapin alapuolella olevasta napista. Ole kärsivällinen, sillä sivu ei aukea heti. Muista myös olla tarkkana linkkejä lisäillessä eli katso, että ne johtavat oikeisiin artikkeleihin.

-tarkista vielä, että artikkeli on oikeissa kategorioissa. Liian moneen kategoriaan ei kannata pistää yhtä artikkelia.

Asiat, jotka olisi hyvä löytyä artikkeleista:

Hahmot:

-esittelyä hahmosta (kuka on, missä asuu, mitä tekee jne.)

-ensiesiintyminen ja hahmon luojat

-hahmo eri kielillä

Sarjat/tarinat:

-ketkä ovat tarinan luoneet

-milloin ja missä lehdessä julkaistu Suomessa

-tarinan juoni

Lehdet ja julkaisut:

-kuinka usein lehti ilmestyy

-milloin on aloitettu

-luettelo ilmestyneistä lehdistä/kovakantisista

-yksittäisiin lehtiin/kovakantisiin mukaan tarinat (myös käsikirjoittajat ja piirtäjät)

Piirtäjät, käsikirjoittajat ja animaattorit:

-esittely

-mahdolliset hahmot, joita on keksinyt

-esimerkkejä tarinoista, joita on piirtänyt/käsikirjoittanut/ollut mukana tekemässä

Animaatiot:

-milloin on valmistunut

-hahmot, jotka esiintyvät animaatiossa

-juoni

Oikein mukavia hetkiä Akupedian parissa!

Kiitos vielä Wondylle avusta tämän topicin kanssa.

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Kommentit (10)

Vierailija

Tätä topicia odottelin jo innolla, kun Akuhullun kanssa puhuitte tästä Sarjisfoorumilla. Mutta hienoa, kun on käyttäjiä, jotka kannustavat käyttäjiä menemään myös Akupediaan, eikä vain tänne kasvattamaan viestimäärää...

Itse olen innolla Akupediaa silloin tällöin muokannut, mutta aina ei vain jaksa. Tosin on erittäin mielenkiintoista lukea, mitä muut sinne ovat saaneet aikaan. Ite on ole tehnyt itse kovin monia artikkeleita, mutta monta kertaa olen toisia muokkaillut hieman paremmiksi.

Lainaus:
Hirnu: Akupediaa rakennamme juuri me käyttäjät yhdessä, joten olisi tärkeää, että me kaikki pidämme myös huolta siitä. Moderointi on toki parempaa kuin ennen, mutta modetkaan eivät ehdi kaikkea tarkistaa. Muistakaa siis aina olla huolellisia kirjoittaessanne Akupediaan: korjatkaa vanhoja virheitä ja varmistakaa, että te jatkatte artikkeleita asiallisella ja hyvällä tekstillä, josta saa selvää.

Näinhän se on.

Minustakin ne artikkelit ovat aivan tyhmiä, mitkä ovat kopioitu Wikipediasta. Sellaset voisimme jättää pois, niin Akupediassa alkaisi kulta-aika : D

~Hissu

Hiidenkirnu
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Kunhan pysyisi vain pinnalla niin voisi tästä ollakin jotain hyötyä : D.

Se muuten tuli mieleen, että kun luettelette asioita niin tulee entteriä painamalla kauhean suuri väli. pienempi väli tulee painamalla entteriä ja shiftiä (eli tuota nuolta joko caps lock-napin alla tai entterin alla). Näin tulee paljon siistimpi ja vähemmän tilaa vievä artikkeli, joka on mukavampi lukea : ).

Kerroin avausviestissä, että kannattaa katsoa mihin kategorioihin laittaa artikkelinsa.

Tässä hieman selitystä asioista:

Ankat

-Tänne kaikki hahmojen artikkelit, jotka on ankkoja, myös Taikaviitat ja muut ankkojen supersankarit käyvät.

Hahmot

-Hahmoihin kuuluu kaikki hahmot, joita Disneyssä esiintyy eli myös kaikki ankat, konnat ja velhot yms tähän osioon. Tarkoitettu hahmoille! Lemmikkejä ei tarvitse tähän kuitenkaan tunkea (tai voi joku ne tietenkin sinne siirtää, mutta itse ainakin jätin sen tekemättä).

Ankkalinna

-Kaikki mikä sijaitsee Ankkalinnassa eli rakennukset yritykset yms. Ei hahmoja tähän kategoriaan!

Hiiret

-Kaikki hahmot, jotka ovat hiiriä tulee tähän kategoriaan.

Hanhet

-Kaikki hanhiin kuuluvat hahmot tähän kategoriaan.

Piirtäjät ja käsikirjoittajat

-Kaikki Aku Ankkaa piirtävät ja käsikirjoittavat henkilöt tänne. Ei heidän töitään!

Konnat ja velhot

-Yksinkertainen eli kaikki hahmot, jotka ovat konnia tai velhoja tänne.

Lemmikit

-Kaikki lemmikit eli esim. Pulivari.

Tavarat

-Kaikki hahmojen omistamat esineet tänne.

Muut

-Kaikki Aku Ankkaan liittyvä mikä ei kuulu mihinkään muuhun kuuluu tänne.

Disney

-Oikeastaan tähän kuuluisi kaikki Akupedian asiat, mutta oikeasti tähän kuuluu vain joitakin asioita eli ei hahmoja, eikä animaatioita tai muutakaan tänne. Esim The Walt Disney artikkeli sopii tähän. Disneyn tuottamat elokuvat, jotka eivät ole animaatioita kuuluvat tänne. Myöskin esim. Disney chanel artikkeli kuuluu tähän kategoriaan.

Disney-pelit

-Kaikki lautapelit, virtuaalipelit tähän kategoriaan.

Lehdet ja muut julkaisut

-Tänne esim. Aku Ankka lehdestä artikkeli (se artikkeli muuten kaipaisi paljon apua, kun vanha hyvä artikkeli tuhoutunut). Myöskin yhdestä lehdestä kertova artikkelit kuuluvat tänne eli esim. juuri uusin julkaistu akkari.

Sarjat

-Esim. Takaisin klondikeen on tässä tapauksessa sarja. Myöskin esim. myyttien saari sarja kelpaa tähän kategoriaan.

Animaattorit

-Ketkä tekevät/ovat tehneet animaatioita kuuluvat tänne.

Taskukirja

-Kaikki taskarit tänne. Ei hahmoja eikä oikeastaan mitään muuta kuin taskaria koskevat asiat. Toki otettu mukaan muutkin kuten iines-pokkari.

Nettisivut

-Kaikki Aku Ankan nettisivuihin liittyvä tähän kategoriaan.

Animaatiot

-Kaikki animaatiot.

Toivottavasti selvensi asioita joillekin : ).

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Vierailija

Lainaus:
Hidis: Kunhan pysyisi vain pinnalla niin voisi tästä ollakin jotain hyötyä : D.

No aika pohjalla on, löytyi 15:llätoista sivulta.

En kuitenkaan vieläkään tajua tuota Disney-kategoriaa, mitä sinne muka tulee?

Vierailija

En ole varma ja täten en uskalla tehdä kyseistä artikkelia. Katselin akupediaa tuossa hetki sitten ja huomasin, ettei Aku Ankan taskukirja 17: Roopen joulutervehdys ei löydy sieltä erillisenä artikkelina. Onko tämä mahdollista, totta ja kannattaisiko tehdä kyseisestä taskarista artikkeli?

Varjele,

Jac

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat