Harry Potter-elokuvat

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

Harry Potter on brittiläisen lasten- ja nuortenkirjailijan J. K. Rowlingin kirjoittama seitsemänosainen fantasiakirjasarja. Kirjasarja kertoo velhopoika Harry Potterista ja seikkailuista, joita hän kokee ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa käydessään Tylypahkan velhokoulua. Pääjuoni kuvaa Harryn taistelua pahaa Voldemort-velhoa vastaan. Kirjasarjaan kuuluu seitsemän varsinaista osaa ja lisäksi Rowlingin kirjoittamia pieniä lisäosia. Harry Potterin pohjalta on tehty esimerkiksi samanniminen elokuvasarja, pelejä ja muita oheistuotteita.

Kirjasarjan ensimmäinen osa Harry Potter ja viisasten kivi ilmestyi alkuperäiskielellä vuonna 1997 ja sen viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset vuonna 2007.[1] Ensimmäisen kirjan julkaisusta lähtien kirjasarja on saanut suurta suosiota ympäri maailmaa, ja se on ollut sekä arvostelu- että taloudellinen menestys.[2] Kesäkuuhun 2008 mennessä kirjasarja oli myynyt yli 400 miljoonaa kappaletta, ja sitä oli käännetty yli 67 kielelle.[3] Suomeksi Harry Potter -kirjasarjan kustansi Tammi, ja sen käänsi Jaana Kapari-Jatta. Kirjasarja julkaistiin suomeksi vuosina 1998–2008. Harry Potterin kunniaksi pystytettiin teemapuisto, joka avautui yleisölle Floridan osavaltiossa Orlandossa Yhdysvalloissa 18. kesäkuuta 2010. Puistoon rakennettiin kirjasarjasta tuttuja kohteita, kuten Tylyahon velhokylä ja Tylypahkan linna. Puisto kantaa nimeä "The Wizarding World of Harry Potter".

Kirjasarjan keskipisteessä on Harry Potter -niminen orpopoika, joka saa 11-vuotissyntymäpäivänään tietää olevansa velho ja pääsevänsä opiskelemaan taikuutta Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun. Jokainen kirja keskittyy kertomaan Harryn yhden kouluvuoden tapahtumista, ja suurin osa kirjojen tapahtumista sijoittuu Tylypahkaan. Kirjassa Harry Potter ja Kuoleman varjelukset Harry ei palaa Tylypahkaan vaan lähtee Tylypahkan rehtorin Albus Dumbledoren pyynnöstä jäljittämään ja tuhoamaan hirnyrkkejä ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa. Ajan myötä Tylypahkassa Harry oppii uusia kykyjä ja selvittää monia ongelmia ja pulmia liittyen niin taikuuteen kuin henkilökohtaisiin suhteisiinkin. Kirjojen kantava teema on Harryn seitsenvuotinen taistelu Lordi Voldemortia vastaan.

Harryn ollessa vasta pieni vauva, murhasi voimakas pimeänpuolen velho Lordi Voldemort hänen vanhempansa, Lily ja James Potterin.[5] Lordi Voldemort yritti murhata myös Harryn, mutta koska Harryn äiti antoi henkensä poikansa puolesta tappokirous kimposi vauvasta Voldemortiin itseensä jättäen vain salamanmuotoisen arven vauvan otsaan.[5] Voldemortin luultiin kuolleen, ja pienestä Harrystä tulee velhomaailman elävä legenda. Todellisuudessa Voldemort on henkihievereissään livahtanut pakoon ja kerää voimia palatakseen jälleen ottamaan velhomaailman hallintaansa. Orvoksi jäänyt Harry viedään Albus Dumbledoren käskystä taikuutta vihaavan sukulaisperheensä luo, missä poika kasvaa tietämättömänä velhoudestaan.[5]

Ensimmäisessä kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi Harry viettää 11-vuotispäiviään. Hän saa kuulla Rubeus Hagridilta olevansa velho ja tutustuu ensimmäistä kertaa elämässään velhomaailmaan.[5] Harry Potterit sijoittuvat osittain todelliseen maailmaan, kuten Lontooseen, ja osittain velhomaailmaan, joka sijaitsee taikuutta osaamattomilta jästeiltä salattuna heidän maailmansa rinnalla.

Hagridin avulla Harry valmistautuu ja aloittaa ensimmäisen vuotensa Tylypahkassa. Harryn kautta lukija tutustuu ensimmäistä kertaa moniin kirjojen päätapahtumapaikkoihin sekä Ron Weasleyyn ja Hermione Grangeriin, Harryn parhaisiin ystäviin ja kirjojen kahteen muuhun päähenkilöön. Koulussa Harry tutustuu esimerkiksi myös taikajuomien opettajaan Severus Kalkarokseen, joka vaikuttaa jostakin syystä inhoavan Harrya ensinäkemästä lähtien. Kirjan juoni huipentuu Harryn toiseen kohtaamiseen lordi Voldemortin kanssa tämän yrittäessä valjastaa käyttöönsä kouluun piilotetun viisasten kiven voiman.[5]

Toinen kirja Harry Potter ja salaisuuksien kammio kuvaa Harryn toista kouluvuotta Tylypahkassa. Harry ystävineen yrittää selvittää 50 vuotta vanhaa mysteeriä, joka vaikuttaa liittyvän nykypäivän Tylypahkassa tapahtuviin ilkitöihin. Kirjassa kerrotaan lisää Tylypahkan historiasta ja salaisuuksien kammion legendasta. Harry oppii velhomaailmassa vallitsevasta rasismista ja saa tietää Voldemortin halunneen puhdistaa velhomaailman jästisyntyisistä velhoista ja noidista.[5] Harry saa myös selville osaavansa puhua käärmeiden kieltä, jota ovat perinteisesti puhuneet vain itse Salazar Luihuinen ja lordi Voldemort.[5] Romaanin lopussa Harry laskeutuu Salaisuuksien kammioon pelastaakseen sinne kaapatun Ronin pikkusisaren Ginnyn ja kohtaa jälleen eräässä muodossa Voldemortin.

Kolmas romaani Harry Potter ja Azkabanin vanki seuraa Harryn kolmatta opintovuotta Tylypahkassa. Se on sarjan ainoa teos, jossa Harry ei joudu kohtaamaan Voldemortia. Sen sijaan Harry joutuu vaarallisen vankikarkurin, Voldemortin uskollisen palvelijan ja Harryn vanhempien murhissa avustaneen Sirius Mustan tappojahdin kohteeksi.[5] Tylypahkaa vartioimaan asetetut taikaolennot Ankeuttajat aiheuttavat Harrylle ongelmia. Ongelmien selvittämiseksi hän etsii apua koulun uudelta opettajalta Remus Lupinilta, jolla on synkkä salaisuus. Kirja huipentuu Harryn ja Siriuksen kohtaamiseen, jonka aikana Harrylle selviää Siriuksen olevan lavastettu syylliseksi oikean syyllisen ollessa Peter Piskuilan, Ronin rotaksi naamioitunut animaagi.

Lordi Voldemort tunnetaan myös oikealta nimeltään eli Tom Lomen Valedro.

Neljännessä kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari seurataan Harry neljättä kouluvuotta. Vastentahtoisesti Harry joutuu mukaan vaarallisiin velhoturnajaisiin.[5] Juoni keskittyy Harryn turnajaiskoetuksiin ja yrityksiin ottaa selvää siitä kuka hänet ilmoitti turnajaisiin. Uusi opettaja, entinen aurori Villisilmä Vauhkomieli opastaa epävarmaa Harrya turnajaisten koetuksissa. Turnajaisten päätteeksi Harry joutuu todistamaan kuinka lordi Voldemort palaa takaisin täysiin voimiinsa valmiina valloittamaan velhomaailman omakseen. Lopussa Harry saa myös tietää Vauhkomielen olleen todellisuudessa naamioitunut kuolonsyöjä Barty Kyyry nuorempi.

Viidennessä kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry joutuu kohtaamaan jälleen voimiinsa palanneen Voldemortin. Albus Dumbledore perustaa uudelleen aikoinaan Voldemortia vastaan taistelleen ryhmän, Feeniksin killan, jonka jäseniin kuuluvat esimerkiksi Sirius, Lupin ja Weasleyn perhe. Velhomaailman johto Taikaministeriö ei kuitenkaan ota uskoakseen Harryn tarinaa Voldemortin paluusta.[5] Ministeriö määrää Tylypahkan uudeksi opettajaksi Dolores Pimennon, joka ottaa koulun kovaan komentoon kieltäen muun muassa oppilaita opettelemasta tapoja suojautua pimeyden voimia vastaan. Harry muodostaa yhdessä muiden oppilaiden kanssa ryhmän, joka salassa opiskelee edistyneitä suojautumisloitsuja. Romaani esittelee Luna Lovekivan, Harryn opiskelutoverin. Ensimmäistä kertaa Harry saa myös tietää häntä ja Voldemortia koskevasta ennustuksesta, jonka vuoksi Voldemort yritti alun perin surmata Harryn.[5] Romaani huipentuu Voldemortin kuolonsyöjien ja kiltalaisten väliseen taisteluun Taikaministeriössä.

Elokuvia varten rakennettu Simpukkamökin lavasteKuudennessa kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Voldemort aloittaa velhomaailman vastaisen sodan, jolta Harry on kuitenkin turvassa Tylypahkassa. Romaanin alussa Harry saa käsiinsä vanhan liemikirjan, joka on aikoinaan kuulunut Puoliverinen prinssi -nimimerkkiä käyttäneelle salaperäiselle henkilölle. Hän on kirjoittanut sen sivuille monia uusia ohjeita ja loitsuja, joista kaikki eivät ole aivan harmittomia. Dumbledoren opastuksella Harry saa tietää lisää Voldemortin taustoista ja esimerkiksi hänen kuolemattomuutensa salaisuuden, hirnyrkit.[5]

Seitsemäs ja viimeinen kirja Harry Potter ja kuoleman varjelukset jatkaa tapahtumien kuvausta siitä mihin kuudes kirja jäi. Dumbledoren kuoleman jälkeen Voldemort nousee valtaan ja ottaa hallintaansa Taikaministeriön. Harry, Ron ja Hermione jättäytyvät pois Tylypahkasta etsiäkseen ja tuhotakseen Voldemortin kuolemattomuuden takaavat hirnyrkit. Etsiessään hirnyrkkejä kolmikko oppii lisää Dumbledoren menneisyydestä ja Kalkaroksen todellisista motiiveista. Kirja huipentuu suureen taisteluun Tylypahkassa. Harry, Ron ja Hermione yhdessä Feeniksin killan ja muiden liittolaistensa kanssa taistelevat Voldemortin joukkoja vastaan. Kun viimeinen hirnyrkki tuhotaan tulee Voldemortista jälleen kuolevainen, ja Harry peittoaa pahan velhon kaksintaistelussa. Epilogi kuvaa taistelusta selviytyneiden elämää monta vuotta taistelun jälkeen ja paljastaa velhomaailman elävän rauhan aikaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Muut työtRowling on laajentanut alkuperäistä kirjasarjaa muutamilla lyhyillä kirjoilla, joiden tuoton hän on ohjannut eri hyväntekeväisyyskohteille. Vuonna 2001 hän julkaisi Tylypahkassa "käytettyyn" oppikirjaan perustuvan teoksen Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja kuvitteellisen urheilulajin huispauksen historiasta kertovan teoksen Huispaus kautta aikojen, joiden tuotot sai hyväntekeväisyysjärjestö Comic Relief.[6] Vuonna 2007 Rowling kirjoitti teoksen Siuntio Silosäkeen tarinat, kokoelman satuja jotka esiintyivät kirjasarjan viimeisessä osassa, jonka pohjalta hän kirjoitti käsin seitsemän kappaletta kirjaa. Yksi käsinkirjoitetuista kirjoista huutokaupattiin, ja huutokaupan tuotto ohjattiin Children's High Level Group -järjestölle.[7] Siuntio Silosäkeen tarinat julkaistiin alkuperäiskielellä joulukuussa 2008, ja tuotto ohjattiin jälleen samalla järjestölle.[7] Vuonna 2008 Rowling kirjoitti 800-sanaisen, aikaan ennen kirjasarjan tapahtumia sijoittuvan novellin Waterstone'sin huutokauppaan, jolla kerättiin rahaa muutamiin hyväntekeväisyyskohteisiin

Harry Potter on kirjasarjan päähenkilö. Lapsena hän joutuu pahan velho Voldemortin murhayrityksen kohteeksi, josta poika kuitenkin selviytyy Voldemortin itsensä menettäessä voimansa. Harryn uskotaan tuhonneen Voldemortin ja hänestä tulee velhomaailman sankari, elävä legenda. Harry kasvaa tietämättömänä velhomaailmasta ilkeiden sukulaistensa luona. Yksitoistavuotissyntymäpäivänään Harry saa tietää olevansa velho ja pääsee opiskelemaan taikuutta Tylypahkaan, missä hän ystävystyy Hermionen ja Ronin kanssa. Voldemort palaa kuitenkin piinaamaan Harrya ja velhomaailmaa, ja Harryn on jälleen taisteltava pahaa velhoa vastaan. Kirjasarjaan perustuvissa elokuvissa Harrya esittää Daniel Radcliffe.

Hermione Granger on toinen Harryn parhaista ystävistä. Hän on lähtöisin jästiperheestä ja on perheensä ainoa taikakykyinen. Myös Hermione opiskelee Tylypahkassa ja kuuluu Rohkelikon tupaan. Hermione on hyvin älykäs ja menestyy erittäin hyvin koulussa. Hän pitää opiskelua tärkeänä ja yrittää usein saada parhaita ystäviään Harrya ja Ronia keskittymään enemmän opintoihinsa. Hänestä ja hänen tietoudestaan on paljon apua Harrylle pojan kamppaillessa Voldemortia vastaan. Velhomaailmassa Hermione joutuu joskus kiusatuksi siksi että on jästisyntyinen eikä lähtöisin velhoperheestä. Hermione perustuu osittain Rowlingiin itseensä.[9] Kirjasarjaan perustuvissa elokuvissa Hermionea esittää Emma Watson.

Ron Weasley on toinen Harryn parhaista ystävistä. Hän on lähtöisin Weasleyn suuresta, puhdasverisestä velhoperheestä. Osa velhomaailmaa halveksii perhettä näiden köyhyyden takia ja pitää heitä pettureina, sillä nämä veljeilevät esimerkiksi jästisyntyisten kanssa. Perheen varattomuus hävettää usein myös Ronia itseään. Ron ystävystyy Harryn kanssa ensimmäisenä koulupäivänä ja on Harryn ensimmäinen ystävä. Ronista tulee Hermionen ohella Harryn paras ystävä, joka auttaa Harrya taistelussa Voldemortia vastaan. Ron kuuluu Hermionen ja Harryn tavoin Rohkelikon tupaan, mutta ei ole kovin innostunut opiskelusta luottaen usein Hermionen apuun kotitehtävissä. Kirjasarjaan perustuvissa elokuvissa Ronia näyttelee Rupert Grint.

HARRY POTTER JA KUOLEMAN VARJELUKSET (eng. Harry Potter and the deathly hallows)

Harry Potter ja kuoleman varjelukset (Harry Potter and the Deathly Hallows) on vuosina 2010 ja 2011 julkaistu kaksiosainen fantasiaelokuva jonka on ohjannut David Yates ja käsikirjoittanut Steve Kloves. Elokuva perustuu J. K. Rowlingin samannimiseen kirjaan. Elokuvan on tuottanut Rowling yhdessä David Heymanin ja David Barronin kanssa. Nämä kaksi osaa muodostavat seitsemännen ja viimeisen osan Harry Potter -elokuvasarjassa. Viimeinen osa seuraa Harry Potteria ja tämän tehtävää löytää ja tuhota Lordi Voldemortin hirnyrkit. Elokuvan pääosissa esiintyvät Daniel Radcliffe, joka näyttelee Harry Potteria, Rupert Grint (Ron Weasley) sekä Emma Watson (Hermione Granger). Muita päärooleja elokuvassa esittävät Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter ja Alan Rickman.

Elokuvan kuvaukset alkoivat 19. helmikuuta 2009 ja päättyivät 12. kesäkuuta 2010.[3] Elokuvasarja sai kymmenen vuoden jälkeen päätöksen viimeisten uusintakuvausten päätyttyä 21. joulukuuta 2010.[4] Ensimmäinen osa julkaistiin IMAX-formaatissa maailmanlaajuisesti 19. marraskuuta 2010 (Suomessa 17. marraskuuta) ja toinen osa julkaistaan sekä 3D-, 2D- että IMAX-formaateissa 15. heinäkuuta 2011 (Suomessa 13. heinäkuuta).[5][6][7][8][9]

Avausviikonloppunaan ensimmäinen osa tuotti 125 miljoonan dollaria (n. 101 miljoonaa euroa) Pohjois-Amerikassa, rikkoen elokuvasarjan entisen ennätyksen jota piti Harry Potter ja liekehtivä pikari 102 miljoonalla dollarilla.[10] Suomessa ensimmäinen osa keräsi ensimmäisen viiden päivän aikana 125 959 katsojaa ja 1,1 miljoonaa euroa, mikä on sarjan paras avaus.[11] Ensimmäisestä osasta tuli eniten kansainvälisesti tuottanut Potter, kun se ohitti Viisasten kiven 9. maaliskuuta 2011.[12] Elokuva on myös maailman yhdenneksitoista tuottoisin elokuva 954,5 miljoonalla dollarilla

Kommentit (4)

Vierailija

olen ollut potter fani neljä vuotiaasta asti ja tuo teksti on kopioitu suoraan wikipediasta ja on jo potter topic eli lukkoon

Ketju on lukittu.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat