Neljännen seinän rikkominen Ankkalinnassa

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

Elikkäs kaikki eivät varmaankaan tiedä, mitä tarkoitetaan kun sarjakuvassa (Tai ihan missä vain teoksessa) rikotaan neljäs seinä. Neljännen seinän rikkomisella tarkoitetaan sitä, että yhtäkkiä kesken tarinan sarjakuvahahmo rupeaa puhumaan suoraan lukijalle tai esimerkiksi voivotella edellisen sivun tapahtumia. Tällöin hahmo todistaa lukijalle, että on vain sarjakuvan tuotos ja sarjakuvan sisäinen uskottavuus saattaa pahimmassa tapauksessa kadota (Joskus hyvässä ja joskus huonoissa merkeissä).

Tähän topaan olisi tarkoitus listata kaikki ankkamaailmassa tapahtuneet neljännen seinän rikkomiset. Itselläni tulee mieleen William van hornin kirjoittama tarina ''Lähikuvia'', jossa Aku yhtäkkiä tiedostaa olevansa taiteilijan tekonen (Tosin kaikki paljastuu uneksi). Muita ei nyt heti tule mieleen.

Kommentit (14)

McSalama
Seuraa 
Liittynyt18.6.2011

Ainankin uudessa Triplassa (381 Kolmoiselämää) tarinassa (Roope-Setä) Pepitan arvoitus.Viimeisessä ruudussa Roope sanoo "Onneksi tämä tarna on jo lopussa koske en kestäisi tuota papukaijaa enää ruutuakaan" (Tai jotain sinnepäin).

-McSalama

~McSalama

Vierailija

Yhdessä William Van Hornin piirtämässä ankka tarinassa koko suku tulee Akulle kylään koska heitä (pelottaa?). He luulevat että ovat sarjakuvassa ja joku piirtää heidät. (en muista tarinan nimeä. :'()

Deekymppi
Seuraa 
Liittynyt24.9.2010

Rosan tarinassa Saari ajan rajalla, Roope huutaa vihaisena lopussa jotakin kertojalle. Niin tapahtui myös toisessakin Rosan tarinassa, Roope Ankan elämät ja teot kirjassa, ensimmäisessä tarinassa, ensimmäisellä sivulla.

~ Danielkymppi

Arvostelkaa Akkareita ja nostakaa Ankka-aiheisia ketjuja!

Vierailija

Disneyn sarjakuvissa neljättä seinää rikotaan mielestäni aika harvoin, tai ainakin harvemmin kuin joissain muissa sarjakuvissa (esim. Ahmed Ahne). Mutta ainakin yksi hyvä esimerkki tulee mieleen: tarinassa Grand Canyonin kuohuissa (Aku Ankan parhaat XXIX) sivulla 44 ankanpojat sanovat Roope-sedälle, että laukussa ei kenties ollutkaan rahaa, ja että "yritimme kertoa siitä jo sivulla 29"!

Kyseinen tarina on muutenkin aika ovela, sillä siinä tiedostetaan Disney-hahmojen fiktiivisyys, ja todellisuus ja fiktio sekoittuvat; tarinassa ankat mm. käyvät Disneylandissa!

SuperÄijä
Seuraa 
Liittynyt27.12.2009

Lainaus:
DuckThatNeverWas:

Yhdessä William Van Hornin piirtämässä ankka tarinassa koko suku tulee Akulle kylään koska heitä (pelottaa?). He luulevat että ovat sarjakuvassa ja joku piirtää heidät. (en muista tarinan nimeä. )


Tuo on nimenomaan se Alskun mainitsema "Ankat lähikuvissa".

Lainaus:
sarjisaddikti:

Kyseinen tarina on muutenkin aika ovela, sillä siinä tiedostetaan Disney-hahmojen fiktiivisyys, ja todellisuus ja fiktio sekoittuvat; tarinassa ankat mm. käyvät Disneylandissa!


Muutamassa muussakin Aku Ankan parhaat -sarjan albumissa on vierailtu Disneylandissa, yksi niistä oli vielä todella hyvä (se missä Ankat pakenevat millaa). Sääli etten nyt muista albumeiden/tarinoiden nimiä.

Mikael McDonald
Seuraa 
Liittynyt6.5.2011

On totta että neljännen seinän rikkominen on harvinaista. Sarjakuvat pyrkivät jollain tasolla aina jäljittelemään oikeaa maailmaa jota ei kuitenkaan ole. Tällainen ns. interaktiivinen kanssakäyminen yleisön kanssa on ennemminkin ovela kikka jonka tarkoitus ehkä onkin kokeilla huomaako lukija että sarjismaailma itse tiedostaa itsensä fiktiiviseksi.

Itse olen törmännyt tällaiseen tapaukseen ainakin Roope-sedän numerossa 304. Kyseisen monivalintatarinan lopussa Roope puhuu lukijoille käyttäen juuri mainittua nimitystä ja näyttää lukijoille kyltin jossa on oikea "sivureitti" tarinan loppuun.

Elikkä sellaista.

("Mick McD")

Vierailija

Onko sul kirjotusvirheitä (XD)

Vai lukiko siinä niin. Pitääpäs käydä katsomassa

-M.Moyse-

Only girl in the world

DONUONTYHMÄ
Seuraa 
Liittynyt11.7.2010

Avaruusahmatti (AATK 196) ja Megamasiina 2222 (AATK 205) ovat malliesimerkkejä Neljännen seinän sortumisesta ankkatarinassa, varsinkin ensin mainittu. Onhan niitä toki vielä enemmänkin mutten nyt tähän hätään muista.

Vierailija

Lainaus:
SuperÄijä: Aku Ankan parhaat -sarjan albumissa on vierailtu Disneylandissa, yksi niistä oli vielä todella hyvä (se missä Ankat pakenevat millaa).

Tuon tarinan olen minäkin lukenut. Myös taskarissa 126 seikkaillaan Disneylandissa.

Lainaus:
Alsku: Itselläni tulee mieleen William van hornin kirjoittama tarina ''Lähikuvia'', jossa Aku yhtäkkiä tiedostaa olevansa taiteilijan tekonen

Niin, muistan tuon tarinan. Minusta se on yksi oudoimpia sarjoja, joita olen lukenut.

~Spekkis, magic ninetynine~

Mikael McDonald
Seuraa 
Liittynyt6.5.2011

Nostelen tätä topaa uuden Neljäs seinä -tarinan vuoksi.

Lukiessani uusinta teemataskaria(nro. 27 Pehmeä paketti) niin huomasin sieltä tarinan jossa tämä tapahtuu. Tai en oikeastaan vain yhtä, peräti kolme tällaista. Tarinat Uhka joulun alla, tavaton joulumysteeri ja Tavattoman uhkaava joulumysteeri perustavat kaikki täysin tälle idealle.

Joulupukki kertoo tarinassa Akulle ja Mikille, että Ankkalinnan päälle ilmestynyt suunnaton joululahjapaketti on heidän tarinoidensa lukijoiden jonkin sortin astraalitasolla välittynyt kiintymyksen- ja suosionosoitus näille hahmoille tai jotain sen suuntaista. Vaikea selittää. Parasta ehkä luette itse nämä tarinat, että ymmärtäisitte idean täysin.

Ja aivan kuten Joulupukki sivun 134 kolmannessa ruudussa sanoo lukijoiden tunteista heitä kohtaan: "Kiintymys on niin vahva, että se voi jopa ylittää todellisuuksien rajat".

Jossain määrin se pitää hyvinkin osuvasti paikkansa.

("Mick McD") :]

Vierailija

Yhdessä Aikakoneessa aikakoneessa on tarina, jossa Aku päättää kertoa lukijalle tarinan oikean lopun. En kerro enempää, sillä Aku muistaakseni pyytää pitämään asian salaisuutena.

Yhdessä Massimo De Vitan tarinassa piirtäjä kehottaa lukijaa käymään nukkumaan, jos on myöhä.

Tarinassa muistaakseni Varakreivin vaiheet, kertoja kertoo koko tarinan, vaikka kehyskertomuksessa Aku ja pojat jäivät pimentoon siitä, mitä oikeasti tapahtui.

Nämä muistin tällä kertaa. Pahoittelen sitä, että en muistanut paljoakaan tarinoiden nimiä, tai albumeja, joissa ne on julkaistu.

Vierailija

Lainaus Super Äijä:

Muutamassa muussakin Aku Ankan parhaat -sarjan albumissa on vierailtu Disneylandissa, yksi niistä oli vielä todella hyvä (se missä Ankat pakenevat millaa). Sääli etten nyt muista albumeiden/tarinoiden nimiä.

Se taisi olla Eurodisney seikkailu.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat