Vanhoja alkuperäisia taskukirjoja ym.

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

Moi kaikki vanhat ja uudet Aku Ankka -fanit. Tarkoituksena on herättää uutta ja vanhaa keskustelua "vanhojen taskukirjojen tiimoilta".

Itseltäni löytyy varmaan ainakin reilusti yli 100 KAIKKI alkuperäistä Aku Ankan taskukirjaa edelleen, kaikki kronologisessa aikajärjestyksessä 1 - yli 100 ja myös muutamia kymmeniä vielä sen jälkeenkin.

Myöhemminhän niistä on ilmestynyt osasta uusintapainoksiakin. "Mikki kiipelissä" numero 1 (mielestäni paras tai ainakin mielenkiintoisin ison tunnearvon vuoksi) löytyy siis sekä "Rakas alkuperäispainos" vuodelta 1970 (ilmestyi keväällä) että myös uusintapainos vuodelta 2010. Eli ensimmäisestä taskukirjasta löytyvät molemmat kappeleet ja pidän myös ko. ensimmäisen taskukirjan kannen Mikki värikuvituksesta tummansinisellä pohjalla. Myös taskukirjan suomenkielinen nimi on mielestäni osuva ja hyvä sekä Mikin kuva kannessa.

Ulkomaalaisista taskukirjoista Walt Disney löytyy alkuperäispainoksena yksittäinen "Topolino", Walt Disney vuodelta 1971. Se on ostettu Italiasta Riccionesta muistaakseni kesällä 1972, jolloin olin siellä vanhempieni kanssa ensimmäisellä ulkomaanmatkallani kauas lentokoneella, muistaakseni Finnairin silloinen upouusi DC-8 ensimmäisiä ko. yhtiön amerikkalaisia suihkukoneita Suomessa. Vain viikon suora "keihäsmatka" (Helsinki-Vantaan lentokentältä), mutta kyllä se kannatti. Näin myös kauniin ja ikimuistoisen Venetsian pitkällä päiväretkellä kyllä silloin todella kauan sitten (Akuhan seikkailee siellä myös itse taskukirjassa numero kaksi "Aku Ankka ja karhukopla")

Kansikuvassa Aku snorklaa ja Tupu, Hupu ja Lupu ovat kaikki samalla lainelaudulla iloisina. Kyseessä on värillinen taskukirja. Muistan sen hyvin ja italiankieliset puhekuplat. Niiden siivittämän oli mukava pulahtaa Adrianmeren puhtaan kuohuviin hiekkarannan isoihin aaltoihin pienenä koulupoikana kesälomalla. Olin silloin vain 8-vuotias.

Ulkomaalaisista taskukirjoista voisi mainita ehkä Walt Disneyn ruotsalaisen "Kalle Anka klarar allt", ilmestymisvuosi ilmeisesti 1976 ja 1977 tarinoita (joka toine aukeama värillinen ja toinen mustavalkoinen). Erityisesti on jäänyt mieleen tarina "Fabror Joakim på Noaks ark" sekä myös "Kalle Anka år 2001".

Puhekuplat ovat aina ruotsinkielisiä ja ainakin osa tarinoista Suomessa kokonaan julkaisemattomia. Taskukirja on tyyliltään samanlainen kuin suomalaiset alkuperäispainokset eli niissä on vain muutama pidempi tarina ja välillä myös juonellinen "tavallaan suora jatko" aiempaan kertomukseen eli esinäytös joskus myös tarinoiden välissä. Ko. taskukirjassa ei ole kuitenkaan alkunäytöstä. Alussa on vain 1-sivun kevennys lyhyenä sarjakuvana. Pituudeltaan ruotsinkielinen Kalle Anka on samanpituinen kuin vastaava suomalainen Aku Ankan taskukirja eli 254-sivuinen.

Italiankielisessä Topolinossa on myös välillä useita tietokilpailuita, sanaristikoita, arvoituksia, peliohjeita, vitsejä, mainoksia ym. Tarinat ovat vaihtelevia ja eri aihepiireistä, vain 170 sivua. Mm. Aku Ankka, Tupu, Hupu ja Lupu Kroisos Pennonen, Karkukopla ja Roope setä, Pelle Peloton, veljenpojat partiolaisinä, Superhessu, Iso paha susi (Sepe susi), Kolme pientä porstasta (Veli Ponteva jne.), "Nalle Ropo" kuin myös tarinoissa vilahtaa Mummo Ankka, Hannu Hanhi ja Aku keskenään kilpasilla. Italialaisen taskukirjan tarinat ovat muuten melko lyhyitä eikä niiden välissä ole ollenkaan esinäytöstä tai alkunäytöstä vaan tarinat ovat juonesta irrallisia lyhyitä tai lyhyehköjä muutaman kymmenen sivun tai selvästi lyhyempiä vain muutaman tai 10-15 sivun kertomuksia. Kaikki tarinat ovat värillisiä ja noudattavat Walt Disney teemaa laajasti (useita eri henkilöitä samassa tarinassa ja laajemmin eri hahmoja samassa taskukirjassa). Silti ne ovat sangen hyviä ainakin yksittäisessä taskukirjassa.

Seuraavalla kerralla kommentoin vaikkapa "Aku Ankan muistelmat" taskukirja numeroa 35 tai myös ehkä Aku Ankan taskukirjaa 12 "Tervetuloa Ankkalinnaan". Tuleeko sinulla jotain erityistä mieleen niistä, jos olet itse lukenut tai joku muu ja mitä haluaisit muistella minun ja muiden kanssa? Jakaa samalla muiden vastaavia kokemuksia sekä "omia elämyksiäsi" suomalaisista ja ehkä myös jostain ulkomaalaisista taskukirjoista?

Mitä alkuperäisiä suomalaisia taskukirjoja itse muistat, mikä on erityisen mieluisa ja miksi? Onko jollain englanninkielisiä alkuperäisiä taskukirjoja ja mistä maasta hankittuja? Liittyykö niihin jotain muutakin ja ikimuistoista?

Ulkomaalaisia taskukirjoja minulla ei ole kuin vain noi kaksi edellä mainittua "Topolino" ja "Kalle Anka Klarar allt". Onko jollain muulla jotain muuta ulkomaalaista taskukirjaa alkuperäispainoksena, mistä sen olet saanut ja milloin hankkinut.

Palataan asiaan ja odoton mahdollista vastauspostia tähän lähiaikona? Ajattelin, että tämä "uusi keskustelupalsta" käsittelisi vapaamuotoisesti lähinnä vanhoja suomalaisia Aku Ankan taskukirjoja (1. alkuperäispainos ja myös myöhempia uusintapainoksia) kuin myös sivuten vapaamuotoisesti harvoin ulkomaalaisia taskukirjoja ym. omia lukijakokemuksia yleensä.

Olisi kiva kuulla, miksi joku alkuperäinen lähinnä Aku Ankan taskukirja on erityisen rakas, mieluisa ja muistelemisen arvoinen edelleen ja mikä se oikein on? Liittyykö siihen myös erityistä tunnearvoa, elämyksiä, erityinen "mieluisa muisto" edelleen (muidenkin tietoon ja kerrottavaksi) sekä ainakin jotain muistelemisen arvoista ja jos niin huomaa, minkä ikäinen tällä hetkellä parhaillaan sitten oletkin, vaikka olisit vaikkapa koululainen, nuori, jo aikuinen tai jotain siltä väliltä.

Mistä alkuperäisiä taskukirjoja voi parhaiten ostaa ja vaihtaa. Itse en ole myynyt yhtään kappaletta pois koskaan. Entä ulkomaalaiset alkuperäiset taskukirjat. Mistä niitä voi saada käsiinsä ja löytää luettavaksi. Ilmeisesti antikvariaateista löytyy ainakin jotain eri kaupungeissa, varsinkin isommissa. Tiedätkö jonkun hyvän antikvariaattikaupan erityisesti?

Parhaimmat aarteet ovat ehkä kokonaan pysyvästi "keräilijöillä" itsellään on paljon juuri alkuperäisiä tallella. On myös hyvä, että tulee uusintapainoksia, vaikka alkuperäispainoksia ei voita mikään. Niissä on ajanpatinaa, suurta rakkautta, muistelemisen arvoista ja sitä tunnearvoa.

Tässä tuli mieleen joitain omia ajatuksiani ja kokemuksia tämän uuden keskustelupalstan tiimoilta laajemminki. Sana on vapaa ja kerro hyviä ja ikimuistoisia omia kokemuksiasi? Onko vanha taskukirjasi muuten edelleen hyvässä kunnossa.

Miksi olet halunnut säilyttää juuri sen. Mikä siinä on erityisen hyvää, mieleenpainuvaa ja rakasta? Kerro mielipiteesi minulle ja myös kaikille muille. Mikä on erityinen lempparisi, kuka siinä on pääosassa ja miksi kyseinen sarjakuvahahmo laajemmmin "Walt Disneyn" ja Aku Ankka -vanhaan taskariin liittyen on paras?

Voit myös kommentoida vain lyhyesti muutamalla sanalla tai virkkeellä. Pyrin vastaamaan ainakin joskus takaisin päin jatkossa myös lyhyesti tai toisinaan ehkä joku muu, mikäli tämä kiinnostaa teitä muita.

Teemana ovat siis laajemmin vanhat Aku Ankan taskukirjat. Mikä on paras ja liittyykö siihen myös jotain muuta erityistä sekä tunnearvoa paljon tai vähän? Minkätyyppiset vanhat taskukirjat ovat parhaita eli voit myös nimetä tai vertailla niitä, miten itse haluat sekä niiden henkilöhahmoja nimeltä ja tarinoiden sisältöä sekä juonen kulkua. Ovatko kaikki hyviä vai onko myös joku, josta et niin paljon henkilökohtaisesti pitänyt? Onko joku myös huono taskukirja?

Sana on vapaa. Toivon vastauksia ja samalla monipuolista keskustelua kaikilta vanhojen ja uusien taskareiden ystäviltä sekä ihan kaikenikäisiltä ja ihan mistä tahansa, mitä niihin littyvästä vaan mieleesi juolahtaa tai pulpahtaa. Olisi mukava kuulla enemmän. Kiitos?!

Sivut

Kommentit (28)

Vierailija

Tämä ei varmasti ole aiheen aloittajan asteikolla kovin vanha, mutta ehdoton suosikkitaskarini on numero 115, Akun nuorallatanssi. Varsinkin mieleeni on jäänyt alun formulatarina "Vauhdin hurmaa". En enää tarkalleen muista mikä siinä tarinassa viehätti, enkä jaksa kaivaa enää esiin, mutta pituus oli ainakin mieleeni. Taisi olla noin 70 sivua. Muuta en osaa oikein sanoa, koska vanhojen taskarien kokoelmani on pienentynyt laajasti vastikään.

Vierailija

En ole varma olenko lukenut taskukirja 115, "Akun nuorallatanssi". Ainakaan heti en muista sitä. Formulatarina "Vauhdin hurmaa" vaikuttaa kuitenkin jollain tavalla hyvin tutulta samoin kuin taskukirjan koko nimi.

Todennäköisesti minulla ei ole ko. taskukirjaa ollenkaan, mutta tarkistan joskus asian. Ainakaan kun tilanteen kirjahyllyn kaapista nopeasti selasin, niin ei löytynyt. Lisäksi tarkukirjani eivät ole täysin numerojärjestykessä isossa kaapissa, missa on paljon myös vanhoja Aku Ankka lehtiä ja useita vuosikirjoja.

Kronologisessa järjestyksessä löytyy ehkä loppujen lopuksi täysin aukottomasti vain muutamia kymmeniä ensimmäisiä taskukirjoja (kaikissa 1. ja alkuperäinen painos), jotka ovat mielestäni parhaita. Ne olen itse lähes kaikki aiemmin hankkinut tai saanut.

Ostin myös hyvin äskettäin Aku Ankan englanninkielisen taskukirjan ensimmäisen numeron. Kun löydän sen, niin kommentoin vähän ainakin sitä. Siinähän on englanninkielinen puhekulpatekstitys ja lopussa pieni sanakirja tärkeimmistä sanoista ja sanonnoista liitteenä.

Olisi mielenkiintoista kuulla onko jollain alkuperäisiä ulkomaalaisia taskukirjoja? Onko joku ostanut niitä vaikkapa ulkomaan matkan aikana tai saanut muuten vain ja minkälaisia ne oikeasti ovat.

Mikä on paras ja eniten mieleenjäänyt alkuperäinen Aku Ankan taskukirjasi? Kuka on sen keskeinen henkilö ja entä minkälainen on juoni. Minkä vanhemman taskukirjan taas haluaisit lukea, mitä sinulla ei vielä ole?

Vierailija

114 "Akun Viemää" on jääny aika hyvin mieleen ainakin se ensimmäinen tarina "Ankat etelän tuulissa" Joka kertoo vuoden 1861-64 kestäny amerikan sisällissodasta. Tarinahan otettiin "Tuulen viemää" kirjasta joka on muute hyvä kirja ;)

Vierailija

Varmaan mielenkiintoinen sekin. En muista lukeneeni ko. taskukirjaa ollenkaan. Onko Amerikan sisällissota teemaa käsitelty koskaan aiemmin muuten jossain tietyssä taskarissa. "Tuulen viemää" on hyvä elokuva. Olen sen muuten joskus aiemmin nähnyt pariinkin kertaan.

Onko taskareissa seikkailtu muuten koskaan Suomessa, Virossa tai laajemmin Baltian maissa? En ole lukenut juurikaan uudempia taskareita eli vain joskus erittäin harvoin (vain muutamia), joten en tiedä mitä niissä todella on. Onko muita yhtymäkohtia todelliseen elämään. Missä Ankklinnan suurkaupunki muuten sijaitsee. USAssa jossain itärannikolla sisämaassa päinkö? Onko Aku koskaan käynyt "New Yorkissa" tai joku muu nimeltä mainittu kaupunki USAssa.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla, jos jollakin on aito ja alkuperäinen USAn ankkataskari? Ilmestyykö se myös siellä ja jos niin minkälaisena amerikanenglannilla?

Vierailija

Moi eritysesti kaikki uudet tämän palstan lukijat.

Itselläni on myös uusi melko äskettäin

aiemmin syksyllä 2011 Suomessa ilmestynyt "englanninkielinen Aku Ankan taskukirja nro 1". Lopussa on apusanasto ja pienimuotoinen sanakirja. En nyt heti löytänyt tätä taskaria uudelleen enkä ole siis ehtinyt kunnolla vielä tutustumaan siihen ja sen tarinoihin tarkemmin.

Kun löydän sen toivottavasti "kyllä" lähiaikoina, niin kommentoin sitä tai vaihteeksi jotain vanhaa Aku Ankan taskukirjaa, jossa Mikki on pääroolissa eli "Mikin oma taskari".

Mitä erityisesti omia suosikkeja itselläsi on. Mikä on paras "vanha taskari". Itse olen maininnut Mikki kiipelissä, mutta on myös muita hyviä. Joidenkin mielestä Mikin "design" on jopa parempi kuin Aku Ankan ja ainakin Yhdysvalloissa Mikki taitaa olla suosituin Walt Disneyn hahmo?

Onko karhukoplan rooli mielestäsi tärkeä Roope Ankan ohella taskareissa lähes aina, joissa Aku seikkailee ja veljenpojat. Mikä ko. Aku Ankan vanha tai uudempi taskari sinulla tulee mieleen?

Miksi Aku Ankka matkustaa toisinaan vaarallisille ja vaativille työkomennukselle ulkomaille Tupun, Hupu ja Lupun kanssa. Lähteekö Roope setä toisinaan vai harvoin mukaan? Tuleeko mieleen joku vanha taskari tähän teemaan littyen ja mikä tarinassa on mielenkiintoista juonen kannalta. Onko Kroisos Pennonen keskeinen kilpaiijahahmo tämän tyyppisessä taskarissa lähes aina?

Mukavia lukuhetkiä teille kaikille ja uusia kommetteja mielellään pian tällä palstalla. Kiitos edelleen kommenteista.

Vierailija

Heips kaikki!

Juu ja joo tuttujahan noi kaikki tavallaan ovat ja myös Aku Taikaviitta ym.:))

Löysin tuoreeltaan vanhan klassikon Aku Ankan taskukirjan numero 3 "Viidakon vaarat". Sekin on hyvä ja itse asiassa ilmestyi aikoinaan heti Aku Ankan ja karhukoplan taskarin 2. jälkeen.

Esinäytöksessä Mikki Hiiri esittelee Minnille taideesineitä ja pokaaleitaan sekä erityisesti lahjaa "Tim Tamarilta" muistoksi seikkailusta, jonka avulla Tim vältti Altarazin vankilan uudelleen ym. Keskeistä tarinassa on muuten Timin sellissä tekemä soittopeli (torven ja säkkipillin yhdistelmä), mikä pitää karmeaa ääntä KRIIIIIIK ja mitä hän alkoi soittaa heti päästyään vapaaksi vankilasta ja kärsittyään ensin aiemmman tuomionsa kunnialla täysin loppuun asti.

Taskarin seikkailuista ja tarinoista voisi mainita hyvin myös Mikki Hiiri ja Altacrazin karkuri, Hessu ja hypnoosihyrrä sekä Mikki ja viidakkokopla.

Tarina "Hessu ja hypnoosihyrrä" on tavallaan jopa hyvin mielenkiintoinen ja syvällinen. Siinä käsitellään taas kerran hypnoosin käyttöä, muistamista sekä epämääräisiä varjotyyppejäkin sivutaan (metsän kätkössä asuva outo hahmo). Toki myös Musta Pekka, Poliisimestari Sisu ja uutena myös erityisesti Mikin tyylikäs ja naisellinen tyttäystävä Minni Hiiri vilahtavat tarinoissa keskeisinä mukana.

Esinäytöksessä taskarin alusta loppuun myös Minni Hiirellä on keskeinen rooli Mikki Hiiren tarinoiden kuulijana, uutena persoonana ja Mikin elämässä muutenkin.

"Mikki ja viidakkokopla" tarina on tavallaan mielenkiintoinen seikkailu etenkin, koska siinä on mukana harvinaisen paljon eri Walt Disneyn suosikkihahmoja samassa viidakkoseikkailussa. Nimittäin Aku, Roope setä, veljenpojat, Mikki, Hessu ja jopa karhukopla, fasaanitutkija sekä viidakon elämimistä erityisesti tiikerit (lopulta kesyjä!!) ja iso norsu. Aika harvinainen ja hauska erilainen sarjakuvakertomus, pituudeltaan noin noin 35 sivua.

Taskarin lopussa mainostetaan jo seuraavaa numeroa 4. "Älä hermoile Roope-setä". Palaan siihen ehkä seuraavalla kerralla.

Mitä hyviä ja mieleenjääneitä muita vanhoja tai vähän uudempia klassikoita sinulla tulee mieleen?! Ne rentouttavat mukavasti vapaa-aikaa, vai mitä ja niitä on myös kiva joskus muistella.

Vierailija

Jeps :)). Vanhoja voi tosiaan löytyä parhaiten ainakin hyvin varustetuista divareista, sukulaisten tai kavereiden kautta? Onko niiden hinta kalliimpi kuin uudempien, ainakin edellyttäen, jos ja kun ovat edelleen hyväkuntoisia?

Lupasin kommentoida lisää vanhaa yhtä ensimmäisistä taskareistani eli numeroa 4 "Älä hermoile, Roope-setä" heti kun ehdin. Nyt on hyvin ylimääräistä aikaa näin perjantai-iltana.

Tarinan esinäytöksessä muuten vilahtaa ensimmäisen kerran professori Taavi Ankka, joka etsii uusia kykyjä televisiomainoksiin (TV oli siis jo silloin "arkipäivää" osin jopa Suomessa ja erityisesti ulkomailla!!)

Vanhoista tutuista ja silloin uudemmista "Walt Disney productions" hahmoista kannattaa mainita Aku Ankan lisäksi erityisesti jo numerosto 1. Mikki Kiipelissä tuttu noita Magian maisteri ja noitatieteen lisensiaatti Abradakabran yliopistosta, joka lähestyy luudallansa "Rapsu" (tai Al Rapiat) lentäen sattumalta Ankka-yhtiöiden pilvenpiirtäjää Ankkalinnan suurkaupungissa ja menee uteliaisuuttaan rapsullansa katsomaan ikkunan takaa ulkopuolelta "salaa" TV-mainosta Roopen työhuoneen ulkopuolelta, mutta jää myös kiinni (Roope sedällä on erilaisia saläkätköjä ja vipuja täysin yllättävien vieraiden varalle).

Myös Roope saa tutustua Rapssun oikkuihin eli yllätyksiä täynnä olevan noitatieteen maisterin salakavalaan, itsepäiseen ja taikovaan luutaan "Al Rapiat".

Tarinan voit lukea loppuun EHKÄ juuri sinä, jolla on tämä kyseinen taskari tai jos sen jostain onnistut lähiaikoina saamaan käsiisi. Ehkä joku muistaa sen myös entuudestaan?

Mukavaa ja kivaa vanhoissa taskareissa on ERITYISESTI mielestäni, että tavallaan ne olivat vielä silloin ainakin "hyvinkin jatkoa" juonellisisesti toisilleen (esinäytös, joskus myös tarinat ja niissä esiintyvät hahmot ja henkilöt myös kertomusten aikana ja välillä), mitä siis tulee laajemmin koko juonen kulkuun ja esinäytöksen käänteisiin pitkän koko taskarin eri kertomusten välissä ja myös varsinkin alussa.

Älä hermoile Roope-setä on yksi ikimuistoisimmista ja parhaista vanhoista taskareista.

Kertomuksessa "Milla Magia ja Roopen miljoonat" vilahtaa ensimmäisen kerran myös Milla Magia eli tuttua noitateemaa sivutaan, kerrataan ja myös syvennetään edelleen. Tällä kertaa Milla Magia haluaa hyötyä Roopen omaisuudesta ja miljoonista karhukoplan avulla aluksi olemalla oikea noita sekä velho.

Tästähän päästään ikuiseen Roopen ensimmäisen ja ainoan onnenlantin mestsästysteemaan, joka on tyynyllä kristallikuvun alla (muistaakseni Roopen rahasäiliössä tarkasti vartioituna). Milla Magialle riittää vallan mainiosti SAADA tämän erittäin harvinaisen ja ehdottomasti myös tavoitelluimman "kuulemma taikavoimaa" huomattavasti lisäävä onnenlantti omakseen ja karhukoplalle taas on luvattuna kaikki Roopen miljoonat, mikäli yhteistyö sujuu ja asiat edistyvät täysin toivotulla tavalla.

Kaikki ei vain mene aina suunnitelmien mukaan. Tarinan mukaan noidat ja velhot muuten pelkäävät ja vieroksuvat lähes aina "aitoa VAHVAA valkosipulia" ja sen erittäin voimakasta tuoksua, mikä karkottaa ne usein helpolla pois. Näin minä vain arvelen "Akun ja Roopen" ohella asian kertomuksissa käytännössä olevan.

Pelle Peloton vilahtaa keskeisenä henkilönä tarinassa "Aku Ankka avaruusmatkalla" ja lieko taustalla ollut myös 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun oikea avaruusmatkailu kuuhun asti silloin jo?

Ålä hermoile, Roope-setä (punainen kannen väritys) taskukirjan päättää oivasti tarina "Aku höyryjyrärallissa". Mukavaa erilaista luettavaa ja muisteltavaa sekin. Aku on muuten loistava kokkoaaja itselleen ja veljenpojillee sekä varsinkin, mitä tulee pannareihin sekä kuumiin OHUKAISIIn, NAM ja PLÄTS?!

Uutuutena mainostetaan kyseisen vanhan taskarin lopussa uutta 100-sivuista täysosumaa eli vain noin 100 sivuista "Aku Ankan täysosumaa", joka pitää sisällään jänniä sarjoja, palapelejä (tarrakuvia), leikkejä ja pähkinöitä kaikkien "purtavaksi". Muistaakseni minulla on sekin, vaikka en niitä alkanut enempi kerääämään, saati edes ostamaan.

Aku Ankan vanhat taskukirjat olivat alusta alkaen EHDOTTOMASTI ylitse muiden ja ovat sitä mielestäni edelleen.

Tähän aikaan nähtiin muuten internetistä ja uudemmista tietokoneista vasta unta vaan? - Oli kuitenkin jo sillon yes Aku Ankan vanhat tsskarit, jotka tavallaan jo ennustivat oivalla tavalla tulevaisuutta sekä ovat erittäin osuvia moderneja kertomuksia ja lähes ajattomia tarinoita nähdäkseni edelleen täysin kaiken ikäisille. Jostain syystä nämä vanhat Aku Ankan taskarit ovat minulle jopa rakkaampia kuin vanhat Aku Ankka -lehdet.

Minkä sinä olet itse lukenut vanhoista viimeeksi? Kerro se tällä keskustelupalstalla Mikä on oma aarreaittasi ja top "parhaat".

Voin joskus kommentoida edelleen KYLLÄ myös vain vaihteeksi lyhyesti jotain erityisesti vanhempaa taskaria.

Hyvää viikonloppua kaikille Aku Ankka "faneille" ja niiden ystäville :))

Vierailija

Hyvin varustetuista divareista, sukulaisten ja tuttujen kautta voi tosiaan löytyä parhaiten vanhempia taskukirjoja.

Miten määrittelisit itse keräilyharvinaisuuden liittyen Aku Ankan taskukirjoihin?

Nyt se on selvinnyt. Itselläni on kronologisessa aikajärjestyksessä 1.-42. Aku Ankan taskukirjaa. Tarkastin asian pari päivää sitten ja laitoin kaikki vanhat taskarit numerojärjestykseen. Vanhin on 1. taskukirja "Mikki kiipelissä" alkuperäispainos vuodelta 1970 (myös uusintapainos 2010) ja lopetin keräilyn käytännössä numeroon 42. "Mikki johtaa joukkoa". Ko. taskukirja ilmestyi muuten vuonna 1978 ja alkuperäispainos oli silloin edelleen 254-sivuinen ja vain joka toinen aukeama on värillinen, joka toinen mustavalkoinen.

Aku Ankan taskukirja numero 41. on jostain syystä jäänyt erittäin hyvin mieleen eli "Aku taikaviitta". Kun ensimmäinen Mikki kiipelissä ilmestyi vuonna 1970 olin vain silloin 6-vuotias enkä osannut edes lukea. Ilmeisesti vanhempani lukivat minulle aluksi ääneen ensimmäisiä taskareita ja katsoin kyllä paljon kuvia, koska muistan ne kaikki edelleen erittäin hyvin. Opin kyllä lukemaan aika pian sen jälkeen syksyllä 1971 osasin jo lukea käytännössä jouluun mennessä ensimmäisellä luokalla koulussa.

Taskukirjan numero 42. jälkeen minulla on vain muutamia taskareita. Paljonko niitä on nykyään jo ilmestynyt? Ilmeisesti jopa joitain satoja? Viimeisin oma hankintani on taskukirjan numero 130 "Tarua vai totta", mikä tuli lahjana ilmaiseksi Aku Ankan 1962 näköispainoksen vuosikirjan yhteydessä tilaajalahjana äskettäin.

Oma aktiivinen Aku Ankan taskukirjaharrastukseni kesti siis peräti 8 vuotta. Se on pitkä aika. En tiedä ilmestyykö nykyään taskareita kuitenkin ainakin vähän tiuhempaan tahtiin eli siis useammin vai miten asia laita käytännössä on? On tainnut ilmestyä myös joku tuplanumero myöhemmin?

Itselleni on tullut kyllä myös Aku Ankka -lehti uudelleen nyt jo reilun vuoden kestotilauksena. Se ehti tulemaan minulle aiemmin 1970-luvulla useita vuosia taukoamatta, mutta sitten tuli tuli käytännössä pitkä tauko. Olen siis ikuinen Ankka-fani (myös nyt aikuisena), joskin olen välillä kyllä pitänyt myös aiemmmin taukoa.

Oli mukavaa, että ehdin itse aikoinaan ostamaan Aku taikaviitan. Alkuteos on nimeltään "Donald mal ganz anders". Se on ihan makeata, hauskaa ja mukavaa luettavaa edelleen.

Entä sinä? Mikä on oma suosikkisi vanhoista alkuperäisista Aku Akan taskukirjoista. Oletko sinäkin vähän niiden keräilijä kuten minäkin vai myynyt osan jo pois? Oletko ajatellut hankkia joskus lisää? Itse en ole myynyt yhtään kappaletta pois koskaan. Mukavia lukuhetkiä kaikille. Kerro oma suosikkisi kaikille.

Vierailija

Multa löytyy numero 43 eli "Ruorimies Roope", painettu 1979 ja numero 50 "rahamies Roope". Jälkimmäisessä on Barksin loistavia tarinoita, kuten Roopen kylmä kauppa ja Uponnut manner. Yksi lempitaskareistani:).

Vierailija

Moi taas kaikille. Varmaan hyviä molemmat ne. Itselläni ei niitä ole koskaan kuitenkaan ollut.

On myös mielenkiintoista, että taskareissa alettin ilmeisesti vasta "vähän myöhemmin" ehkä joskus numeron 50 tienoilla julkaista myös Carl Barksin vanhoja tarinoita? "Rahamies Roope" ja manitsemasi numero 50. on siinä suhteessa mielenkintoinen, että esimerkiksi ainakin "Uponnut manner" ja ehkä myös "Roopen kylmä kauppa" kuuulostavat muuten jotenkin tutuilta jostain muualta.

Aku Ankan taskukirjan numero 17. "Roopen joulutervedys" (vuodelta 1973) on ajankohtainen erityisesti näin joulun alla. Ilmeisesti ko. alkuperäinen taskari ilmestyi silloin joulun alla nimestä päätelleen kuin myös Roope joulupukin punavalkoisessa asussa, iso vihreä lahjasäkki täynnä lahjoja, kullanväriset kannet ja paljonkin Roope pukin lahjoja taskukirjan kannen kuvassa.

Muuten Roopen joulutervehdys ei tarinoiden puolesta ole jouluun liittyvä lainkaan toisin kuin esimerkiksi "Aku Ankan satasivuisista" numero 14. vuodelta 2008. Hankin sen äskettäin näin joulun alla 2011 ja siinä on myös tarina "Toisenlainen joulu", mikä on julkaistu aiemmin Aku Ankan taskukirjassa numero 97 "Ankkain sankka suku "(1987).

Aku Ankan taskukirjassa numero 17. esiintyy lisäksi muuten Roopeen rakastunut Hullu-Riitta, joka voi vaania missä tahansa. Riitta Hanhen ihanat mansikkakakut maistuvat heikkouden ja hädän hetkellä kyllä myös Roopelle, vaikka kyseessä on täysin teollinen ja kaupallinen mansikkakakku, mikä menee kaupaksi kaikille mansikkakakun ystäville ja aina kuin kuumille kiville.

Muita mieleenjääneitä tarinoita Roopen joulutervehdyksessä "Roope-sedän ja Hullu-Riitan mansikkasodan" lisäksi ovat erityisesti mm."Roopen-sedän kaksoisolento" sekä "Roope-setä ja kotirobotti".

Kyseisen taskukirjan takakannessa ovat Aku iso punainen tonttulakki päässään sekä veljenpojat Tupu, Hupu ja Lupu heidän päälleen kaatuneina. Liekö lattialla myös joitain joulukarkkeja. Jostain syystä ko. alkuperäisessä taskarissa (1. painos)ei ole ollenkaan jouluaiheisia tarinoita Taskari on maksanut 3,95 markkaa.

Mitä sinä olet lukenut itse viimeeksi vanhoista alkuperäisistä taskareista?

Hyvää Joulua pian ja loppuvuotta 2011 kaikille toivon siis paljon ainakin minä )):

Vierailija

Heips uudelleen taas tämän keskustelupalstan kaikki lukijat.

Piti vielä todetä, että Aku Ankan taskukirjassa "Oppia ikä kaikki" numero 186 vuodelta 1995 on lopussa mieleenjäänyt mielenkiintoinen, historiallinen ja myös erilainen sekä romanttinen Ankka tarina "Päärynänuoli iskee". Ko. tarina sijoittuu enempi keskiajalle ja historialliseen linna-aikaan. Kyseessä on vapaa mukaelma Rober Louis Stevensonin romaanista "Musta nuoli".

Aku Ankan taskareista on muuten aina lopussa yhteenveto, siis jo aiemmin ilmestyneet. Vuoteen 1995 mennessä niitä oli ilmestynyt jo peräti 186 eri kappaletta. Silloin kaikki sivut olivat jo värillisiä aukeamia.

Jostain syystä aiempi kirjoitusfontti oli vähän suurempi kuin nykyään. Sen koko ja kirjoitustyyli on kuitenkin vähän myös vaihdellut vuosien ja vuosikymmenien varrella sekä aiemmissa taskareissa on voinut olla joissain tietyissä puhekuplissa myös hieman vähemmän tekstiä kuin nyt?

Taskukirjoissa on suosittu nimittäin mielestäni alkuvaiheessa erityisesti perinteisiä tekstauskirjaimia, välillä on ollut enempi vain tikkukirjaimia ja viime aikoina on taas palattu tekstauskirjaimiin kokonaan. Myös puhekuplien koot ja tekstien sisältö ovat saattaneet vaihdella ajan saatossa sekä vuosien kuluessa ainakin ihan vähän.

"Mikki kiipelissä" uusintapainokseksessä vuodelta 2010 on joitain puhekuplia, joissa tekstiä on vähän muutettu. Se voi olla kuitenkin täysin sama tai myös joskus vähän pidempi kuin alkuperäisessä, esimerkiksi 1. painoksen puhekuplat ensimmäisessä tarinassa "Mikki ja varjojen kapina" vuodelta 1970, sivulla 31. Hessu toteaa nimittäin Mikille, "että luuletko sä, että pari tippaa öljyä auttaa? Heh" kun taas 2010 uusintapainoksessa Hessu toteaa Mikille, että "luuletko sä, että varjojen kiukku taittuu oliviöljyllä?" ja lopun voitte vähän ainakin arvailla.

Mikin vastauksessa Hessulle on alkuperäisessä vuoden 1970 painoksessa puhekuplassa ko. sama sivu 31. todettu nimittäin, että "nyt ei ole aikaa selityksiin". Vuoden 2010 uusintapainoksessa vastaavasti puhekuplan tekstin oiva Mikin toteamu toteamus hessulle on, että "kikka onkin siinä, että öljy pitää ensin kuumentaa".

Takakannen sinimustassa kuvassa molemmissa painoksissa Musta-Pekka juoksee iso rahasäkki tukevasti selässään oma varjo kintereillään.

Tässä tuli vielä joitain omia tarkennuksia ja huomioitani näin tämän vuoden 2011 joulun alla vanhoihin taskukirjoihin ja vähän uudempiinkin. Mukavaa jatkoa kaikille ja samalla uuden vuoden 2012 lähestymistä melko pian siis jo )).

Vierailija

Näin joulun alla totean vielä, että perinteinen "Aku Ankan taskukirja osaa yllättää" todennäköisesti aina? Itse aion lukea seuraavaksi pian numeron 130 "Tarua vai totta", mikä tuli tilaajalahjana aiemmin melko äskettäin.

Kyseessä on toinen painos ja alkuperäisen nimi on saksaksi "Traum oder Wirklichkeit".

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille, myös ankakasta sellaista.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat