UKK - Usein Kysytyt Kysymykset

Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normaali taulukko";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

UKK eli Usein Kysytyt Kysymykset on nimensäkin mukaisesti lista kysymyksistä, joihin foorumilla voi useimmin törmätä. Englanniksi samaa tarkoittava lyhenne on FAQ eli Frequently Asked Questions.
----------
Tähän topiciin kasataan usein monia käyttäjiä askarruttaneita kysymyksiä tai muuten tärkeitä asioita, joita käyttäjien kannattaisi keskusteluista tietää. Ylläpito lupasi rakentaa listalle oman paikan keskustelut-sivulla, kunhan saamme listan miellyttävään kuntoon itsemme ja ylläpidon mielestä.

Topic toimii uusien sekä vanhojen käyttäjien ensisijaisena kysymys-topicina, jossa voit kysyä sinua askarruttavia kysymyksiä Aku Ankan keskuteluja koskien. Kokeneemmat tai muuten asiasta tietävät käyttäjät vastaavat kysymyksiisi tietämyksensä mukaan.

Jos huomaat joitain mielestäsi UKK:iin kuuluvia kysymyksiä/vastauksia, niin huikkaathan siitä tässä topicissa. Ehdotuksesi lisätään listaan, mikäli se katsotaan sopivaksi.

[ Usein Kysytyt Kysymykset ]

- Mitä minun tulee muistaa kirjoittaessani foorumille?
Muista lukea netiketti http://www.akuankka.fi/sivut/netiketti ja keskusteluohjeet http://www.akuankka.fi/artikkelit/keskustelun_ja_kommentoinnin_saannot ennen kuin kirjoitat foorumille ensimmäistä kertaa. Sinun tulee noudattaa keskusteluissasi niiden sääntöjä.

- Mistä löydän säännöt/netiketin?
Painaessasi sivun yläreunassa olevaa Keskustelu-painiketta siirryt foorumin etusivulle, josta löydät linkit keskusteluohjeisiin. Netiketin löydät sivun alaosassa olevasta linkkirivistä. Näihin molempiin pääset myös alla olevista linkeistä.
http://www.akuankka.fi/artikkelit/keskustelun_ja_kommentoinnin_saannot
http://www.akuankka.fi/sivut/netiketti

- Keitä ovat käyttäjämoderaattorit?
Käyttäjämoderaattorit ovat ylläpidon valitsemia käyttäjiä, jotka ovat saaneet moderaattorin oikeudet. Käyttäjämoderaattoriksi ei voi itse hakea.

- Mitä he tekevät?
Käyttäjämoderaattorit valvovat keskustelufoorumia ja heidän tehtävänään on yhdessä ylläpidon kanssa huolehtia keskustelun pysymisestä asiallisena. He pystyvät poistamaan asiattomia viestejä, lukottamaan viestiketjuja ja laittamaan huonosti käyttäytyviä keskustelijoita jäähylle.

- Toinen käyttäjä loukkaa minua. Mitä teen?
Mikäli koet tulleesi loukatuksi, ilmoita sinua loukanneesta käyttäjästä ylläpidolle viestin yläpuolella olevasta "ilmoita asiaton viesti" -linkistä. Älä missään nimessä lähde haastamaan riitaa sinua loukanneen kanssa.

- Löysin asiattoman viestin/topicin. Mitä teen?
Ilmoita siitä viestissä tai topicin aloitusviestissä olevasta "ilmoita asiaton viesti" -linkistä, jolloin moderaattorit poistavat sen, jos se on heidän mielestään aiheellista. Muistathan myös perustella miksi kyseinen viesti/topic on mielestäsi poistettava.

- Miten voin kirjoittaa viestin?
Kirjoittamalla topicin viestikenttään

- Viestini tuli useamman kerran topiciin.
Tämä johtuu siitä, että olet painanut "lähetä viesti" -painiketta useasti. Älä paina sitä kuin kerran, vaikka näyttäisikin, ettei viesti tule heti.

- Viestini poistettiin. Miksi?
Todennäköisimmin viestisi poistettiin, koska se sisälsi kyseenalaista tai sääntöjenvastaista materiaalia, kuten jotakuta loukkaavaa tekstiä tai linkkejä sivuston ulkopuolelle. Lue keskusteluohjeet. http://www.akuankka.fi/artikkelit/keskustelun_ja_kommentoinnin_saannot

- En voi kirjoittaa viestiä. Mitä teen?
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa viestejä, joten tarkista ensin, että olet kirjautunut sisään. Keskusteluihin voi osallistua vain 7.00-22.00 välisenä aikana. Muulloin keskustelut on suljettu. Jos tästä huolimatta et voi kirjoittaa viestejä, sinut on määrätty määräaikaiseen kirjoituskieltoon, sillä olet rikkonut jotain keskustelupalstan sääntöä. Lue keskusteluohjeet täältä. http://www.akuankka.fi/artikkelit/keskustelun_ja_kommentoinnin_saannot Kirjoituskielto voi kestää muutamasta päivästä jopa pariin kuukauteen rikkeestäsi riippuen.

- En löydä viestiäni!
Jos et löydä viestiäsi topicin kohdasta, johon tiedät kirjoittaneesi, viestisi on todennäköisesti poistettu. Ks. "viestini poistettiin. Miksi?"

- Miten voin muokata viestiäni?
Jokaisen kirjoittamasi viestin yläpuolella on "Muokkaa viestiä" -linkki, jota klikkaamalla pääset muokkaamaan viestiäsi. Viestin muokkaamisen aikarajoitus on kaksi tuntia viestin kirjoittamisesta.

- Miten voin lainata viestiä?
Viestiä kirjoittaessasi klikkaa viesti-ikkunan alla olevaa "lainaa " -painiketta. Tällöin viesti, johon olet kirjoittamassa vastausta, ilmestyy oman viestisi alkuun. Lainauksen selkeyttämiseksi voit halutessasi myös poistaa lainatusta viestistä osia, joihin et vastaa.
Toinen tapa lainata viestiä on kopioida lainattava teksti ja liittää se viestiisi [*quote] ja [/quote*] tagien väliin (Huom. poista *-merkit, niin teksti muuttuu lainaukseksi). Huomaathan, että yksikin virhe missä tahansa lainaustagissa rikkoo koko viestin kaikki lainaukset. Ole siis tarkkana lainauksia lisätessäsi.

- Miten voin lähettää yksityisiä viestejä muille käyttäjille?
Et voi lähettää yksityisviestejä muille käyttäjille. Tällainen ominaisuus ei luultavasti tule myöskään tulevaisuudessa saataville.

-Miksi en saa lisätä viesteihin linkkejä?
Sivusto on kaikille suunnattu iästä riippumatta, joten haluamme varmistua, että sivuilla esiintyvät linkit ovat asiallisia ja kaikille sopivia. Tästä syystä viesteihin sisällytettävät linkit eivät saa viedä sivuston ulkopuolelle.

- Miten saan tehtyä linkin?
Kirjoittamasi sivun osoite muuttuu automaattisesti linkiksi, kun osoitteessa on mukana sen http-osa. Muistathan, että keskustelujen säännöt kieltävät linkittämisen tämän sivuston ulkopuolelle.

- Mikä on topic?
Ks. sanastosta Aihe.

- Miten voin tehdä uuden topicin?
Jokaisen alueen alaosassa punaisen postilaatikon yläpuolella näkyy "Aloita uusi keskustelu" -painike, josta voi tehdä uuden topicin kyseiseen alueeseen. Muistathan tarkistaa ennen topicin luomista, että samanlaista topicia ei ole olemassa ja mennä topicia luodessasi juuri sille alueelle, johon tuleva topicisi kuuluu, jotta topicisi ei mene väärälle alueelle. Apua hyvän aloitusviestin luomiseen saat "ohjetopic topiccien luomiseen" -topicin aloitusviestistä ja Topic? -topicissa voi kysyä onko aiheesta jo tehty topicia.
http://www.akuankka.fi/keskustelu/10615/ketju/ohjetopic_topiccien_tekoon

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normaali taulukko";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

http://www.akuankka.fi/keskustelu/18991/ketju/topic

- Vastasin topiciin, mutta se ei noussut ensimmäiseksi. Miksi?
Joissain keskusteluosioissa on ns. tarratopiceja, jotka pysyvät aina ensimmäisinä. Moderaattorit voivat halutessaan laittaa topicin tarratopiciksi, jos he näkevät sen tarpeellisena. Tarratopicit näkyvät keskusteluissa keltaisina.

- Mitä otsikon vieressä oleva lukko tarkoittaa?
Se tarkoittaa, että kyseiseen topiciin ei voi kirjoittaa, vaan sitä voi vain lukea. Ainoastaan moderaattorit voivat lukottaa topiceja. Topic voidaan lukottaa sen takia että samanlainen topic on jo olemassa, sen aihe on ollut liian suppea tai topic on asiaton.

- Miten voin vaihtaa keskustelukuvaketta/avatarta?
Klikkaa omissa asetuksissa valmiina näkyvää kuvaa, niin saat esiin kuvavalikon. Klikkaa sieltä haluamaasi kuvaa, niin saat sen omaksi profiilikuvaksesi.

- Kysymykseeni ei löytynyt vastausta.
Kysy apua muilta käyttäjiltä "UKK - Usein Kysytyt Kysymykset" -topicissa. Mikäli et heiltäkään saa vastausta, kysy sitä ylläpidolta palaute-lomakkeella täältä. http://www.akuankka.fi/palaute

[ Sanasto ]

Aihe
- Aihe eli viestiketju on käyttäjän yhtä aihetta varten tekemä keskustelu, joka koostuu useista viesteistä. Aiheita kutsutaan monesti topiceiksi, joka tulee suoraan englanninkielisestä sanasta 'topic' ja tarkoittaa aihetta tai aihepiiriä.

Alue
- Keskusteluihin kuuluva lajittelu/jaottelu. Tietyn aihealueen viesteille on omat alueensa, johon ne kirjoitetaan, eli kaikki viestiketjut eivät ole samassa listassa. Eri alueita ovat esimerkiksi 'Pulinat' ja 'Aku Ankan nettisivut'.

Avatar
- Viestin vieressä näkyvä käyttäjäkuva, jonka saa muutettua omasta profiilistaan.

Banni
- Ks. porttikielto

BBCode
- BBCodeja eli Bulletin Board Codeja on käytetään foorumeilla yleisesti. Ne ovat tekstimuotoilua ja esimerkiksi tekstin tummennus on niillä mahdollinen. Näillä korostat viestissäsi jotakin tärkeää asiaa, käytäthän tekstinmuotoilua harkiten.

Bugi
- Ohjelmointivirhe, on tietokoneohjelmien lähdekoodissa oleva virhe. Bugi voi olla pieni vaikeasti huomattava ja mitätön virhe tai suuri koko ohjelman/sivuston toimimattomuuden aiheuttava koodausvirhe.

Floodata
- Saman sanan tai viestin toistamista useaan kertaan. Floodaus on eräänlaista tuplapostausta.

Hymiö
- Pieniä merkeistä tehtyjä kasvokuvia. Niillä ilmaistaan mielialoja.

Lukita
- Estää topiciin vastaaminen. Vain ylläpito ja moderaattorit voivat lukita topiceja.

Miitti
- Käyttäjien sopima tapaaminen.

Mode
- Moderaattori eli käyttäjä, jolla on sivustolla erikoisoikeuksia. Hän voi mm. muokata ja poistaa kaikkia viestejä sekä topiceja.

Muokata
- Muuttaa jo lähetettyä viestiä.

Osasto
- Ks. alue

Porttikielto
- Rangaistus, jonka saanut käyttäjä ei pääse sivustolle. Porttikiellon voi saada, jos rikkoo sääntöjä törkeästi, ja se on vakavimpia mahdollisia rangaistuksia käyttäjäprofiilin poiston lisäksi.

Quote
- Lainaus englanninkielellä. BBCodeissa käytetty tagi.

Sigi
- Signeeraus eli käyttäjän itselleen tekemä allekirjoitus. Signeeraus lisätään automaattisesti viestin perään, voit lisätä sen itsellesi käyttäjätiedoista.

Spämmätä
- Kirjoittaa toistuvia turhia viestejä.

Tagi
- Joissain tekstimuotoilukoodeissa käytettävä elementti, joka aiheuttaa tekstin muotoilun.

Topic
- Ks. aihe

Trolli
- Käyttäjä, joka yrittää saada muilta huomiota häiriköimällä keskusteluissa.

Tuplata
- Myös tuplapostaus. Sama henkilö kirjoittaa peräkkäisiä viestejä.

Typo
- Tahaton kirjoitusvirhe.

Yksäri
- Yksityisviesti. Viesti, jonka voi lähettää toiselle käyttäjälle niin, etteivät muut näe sitä. Kuin sähköpostiviesti foorumin sisällä. Yksityisviestit eivät ole käytössä akuankka.fi: ssä.

Tässä oli ensisijaisia kysymyksiä UKK:iin. Keskustelua pystyyn mitä listasta kuuluu poistaa ja mitä lisätä. Myös äidinkielelliseen asuun saa puuttua tarkastikin.

Sivut

Kommentit (2859)

Vierailija

Olen pohtinut; Mitä pitäisi tehdä kun näkee turhan topicin?

Ja; Hävitetäänkö tai "tuhotaanko" profiilit joissa ei ole käyty niin ja niin pitkään aikaan?

_wonderlust_
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Ihan eka kohta UKK: ssä voisi olla "Mikä on UKK?".

Lainaus:
Make: - Miten lainaus toimii?


Tämän muotoilua voisi vielä miettiä.. "Miten voin lainata viestiä?" kertoisi jo kysymyksessä, että kyseessä on viesteihin liittyvä lainaaminen, ei esim. ankkajulkaisujen lainaaminen käyttäjien välillä tms. yhtä omituista.

Kehottaisin kaikkia miettimään, mitkä asiat teitä askarruttivat foorumille tullessa. Mitä asiaa ihmettelit, minkä toiminta ei auennut? Nämä ovat omiaan UKK:iin.

Itse ehdottaisin kysymystä "Miten voin vaihtaa keskustelukuvaketta/avatarta?" tai sen selkeytettä versiota. Tätä kysymystä nimittäin näkee suht. usein.

Vierailija

Siinä voisi olla vielä vaikka jokin tällainen:

-Olen kirjoittanut Akupediaan/ lähettänyt kuvan galleriaan/ kirjoittanut foorumille, mutta en saa sudenpentumitalia. Mistä tämä johtuu? Tässä ei siis voi olla syynä, ettei ole kirjautunut sisään, koska näitä toimintoja voi käyttää vain sisäänkirjautuneena.

Vierailija

Niin, jos kirjoittaa Akupediaan ja ei saa mitalia, niin syyhän on ihan selvä; Ei ole kirjautunut. Mutta roope sedän viestiin kommentoin että ei kai niitä ankkaprofiilieja tuhota, jos ei ole käynyt paljoa täällä. Toimituskin saisi vastata tähän topiciin.

AkeMake
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Lainaus:
Olen pohtinut; Mitä pitäisi tehdä kun näkee turhan topicin?

Ja; Hävitetäänkö tai "tuhotaanko" profiilit joissa ei ole käyty niin ja niin pitkään aikaan?Olivatkohan nuo kysymyksiä vai ehdotuksia UKK:iin.. : ) Jos näkee turhan topicin niin tietysti klikkaa aloitusviestin kohdalla olevaa ilmoita asiaton viesti -linkkiä ja perusteluihin kirjoittaa, että kyseinen topic on mielestäsi turha, joten sen voisi lukottaa.

En usko, että profiileja tuhotaan niiden vanhentumisen vuoksi. Jos tuhotaankin niin se aika, jona ei täällä käy, jotta profiili lähtisi on varmaan vuosia. Tämä sen takia, että itse en alun jälkeen käynyt näillä sivuilla yli 1,5 vuoteen ja profiilia ei silti tuhottu.

Lainaus:
wondy:

Ihan eka kohta UKK: ssä voisi olla "Mikä on UKK?".


Onhan se kyllä selitetty tuossa UKK:n ulkopuolella heti tuon ensimmäisen lauseen jälkeen. Vai ovatko muutkin sitä mieltä, että se pitäisi selittää myös UKK: ssä?

Miten lainaus toimii? -kohtaan se oli hyvä huomautus. Kiitoksia ja muutan sen sopivammaksi.

Lainaus:
Itse ehdottaisin kysymystä "Miten voin vaihtaa keskustelukuvaketta/avatarta?" tai sen selkeytettä versiota. Tätä kysymystä nimittäin näkee suht. usein.


Tämän UKK:nhan on tarkoitus olla Keskustelujen UKK. Aluksi meinasin huomauttaa asiasta, ettei avatar liity keskusteluihin, mutta tarkemmalla mietiskelyllä sehän on melko oleellinen osa keskusteluita..

Vierailija

Ideani löytyvätkin aika hyvin avausviestistä, mutta pari lisäksi:

- Mistä löydän säännöt/netiketin?

- En löydä viestiäni!

- Haku ei toimi.

~kirja

Poppi
Seuraa 
Liittynyt28.4.2009

No, minulla tämä ongelma oli aluksi:

??= Kysymys !!= Vastaus

?? Miten saan sisällettyä viestiini linkin topiciin?

!! Aku Ankan nettisivuilla olevaan topiciin johtavavan linkin laittaminen onnistuu seuraavasti:

a) Vie nuoli otsikon päälle.

b) Klikkaa hiiren oikeata puoliskoa.

c) Valitse "Kopioi pikakuvake".

d) Menet "Vastaa viestiin".

e) Painat hiiren oikeata puoliskoa.

f) Valitse "Liitä".

g) Lähetä viesti.

Tässä olivat minun ehdotukseni ja ohjeeni. En ole varma, kuuluko tämä Usein Kysyttyihin Kysymyksiin, mutta mielestäni tämä oli hankala ratkaista, kun itselläni oli tämä päänvaivanani.

Vierailija

Juuh, nyt ymmärsin. Mutta täälläkin voi näköjään kysyä mieltä askarruttavia asioita! Mutta ei ihan samalla tavalla kuin tuolla toisessa topicissa. Ainakin niin minä sen ymmärsin.

Vierailija

Lainaus:
Puutarhatonttu:Ihan eka kohta UKK: ssä voisi olla "Mikä on UKK?".

Toden totta, minulla itselläni meni hetken aikaa keksiä mikä on UKK. Mutta älynsin sen sitten. Lista on minusta hyvä, ja kannatan Wondyn ehdotusta. Mahtavaa jos tämä foorumi pääsee eteenpäin. ; D

Ainakin on taas ollut suuret puheet, toivottavasti nyt toteutuskin on suurempaa.

Ja johan tuolla UKK onkin, mutta tämän listan kaikki kohdat pitäisi sinne lisätä. Mutta niitä mitä siellä on jo, ei tartte poistaa. Nekin on ihan hyödyllisiä. Mutta tuota osoitteenmuutos-asiaa en ehkä hakisi sieltä.

Lainaus:
AkeMake:Tämä nyt tekeillä ole UKK on tarkoitus olla vain keskusteluihin keskittyvä UKK. Tarkoitus olisi, että tämä lista olisi helposti saatavilla heti, kun käyttäjä tulee keskustelut-sivulle. Mielestäni koko sivuston kattava UKK on asia erikseen ja se on hyvällä paikalla, vaikkei ihan tarpeeksi kattava ajatellen, että sen pitäisi sisältää koko sivun yleisimpiä ongelmatilanteita.


//:Jaa, jaa, no siinä tapauksessa. Mie aattelin että kokonaan pistettäs se uusiksi. Keskusteluille oma UKK onkin hyvä keksintö. : D

Sami-96

Hiidenkirnu
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Nopeasti modet hoiti tarratopiciksi laiton, sillä nyt tämä pysyy koko ajan pinnalla.

Otetaan tähän käsittelyyn yksi kohta:

- Poistuessani topicista sivu ohjautui väärälle foorumille. Miksi?

Jos nyt tarkkoja ollaan niin sehän on osio eikä foorumi mihin se menee.

Topic on tehty alunperin sille osiolle, jolle se topicista poistumisen jälkeen menee. Modet ovat vain vaihtaneet joskus topicin osiota.

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

AkeMake
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Eikös tuo Poppi10:n ehdottama kysymys ole sama kuin "Miten saan tehtyä linki?" Sama kysymys, mutta eri tavalla selitetty?

Lainaus:
Sami-96:

Ja johan tuolla UKK onkin, mutta tämän listan kaikki kohdat pitäisi sinne lisätä. Mutta niitä mitä siellä on jo, ei tartte poistaa. Nekin on ihan hyödyllisiä. Mutta tuota osoitteenmuutos-asiaa en ehkä hakisi sieltä.


Tämä nyt tekeillä ole UKK on tarkoitus olla vain keskusteluihin keskittyvä UKK. Tarkoitus olisi, että tämä lista olisi helposti saatavilla heti, kun käyttäjä tulee keskustelut-sivulle. Mielestäni koko sivuston kattava UKK on asia erikseen ja se on hyvällä paikalla, vaikkei ihan tarpeeksi kattava ajatellen, että sen pitäisi sisältää koko sivun yleisimpiä ongelmatilanteita.

Lainaus:
Adressista:

Ohjeet-linkin takana oleva UKK on liian vaikeasti tavoitettavissa eikä se käsittele suoraan keskusteluja vaan yleisesti koko sivustoa.

Lainaus:
Hidis:

Nopeasti modet hoiti tarratopiciksi laiton, sillä nyt tämä pysyy koko ajan pinnalla.


Mahtavaa! En itse uskonut, että tätä tarratopiciksi huolittaisiin, mutta ajattelin sitä silti ehdottaa, jos vaikka menisi läpi. : )

Lainaus:
- Poistuessani topicista sivu ohjautui väärälle foorumille. Miksi?

Jos nyt tarkkoja ollaan niin sehän on osio eikä foorumi mihin se menee.

Topic on tehty alunperin sille osiolle, jolle se topicista poistumisen jälkeen menee. Modet ovat vain vaihtaneet joskus topicin osiota.Lisäänpä tuon korjauksen ja vastauksen listaan..

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat