Chili tietoisuutta

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

Miten sitten voi syödä sellaisen chilin, jossa on 1 500 kertaa enemmän tulisuutta kuin kokonaisessa Tabasco-pullossa...?

Mutta aihe kyllä kiinnostaa.

Sivut

Kommentit (41)

Lucar
Seuraa 
Liittynyt10.3.2012

Tota luulis että noin vanhalta olis otsikko mennyt oikein kun sehän kirjoitetaan Chilitietoisuutta tai Chili-tietoisuutta?

Chilit on kyllä kummallisia. Mistä ne ovat edes syntyneet? Siis mitenköhän luonto on luonut niin tulisen aineen...

snʇıoɾɹıʞǝll∀

Kroope
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Siis tämän topicin aloitti  lillen, mutta miten hänen aloitusviestiään ei nyt näy enää? Miten minun viesti on aloitusviestinä, jolla vastasin lillenin viestiin? Voisko modet selittää?

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija

Itsekin on sama juttu. Ja keskustelun Pulinoissa näkyy että sinä olet alottanut tämän topan.. *läts* :o

Itse olen maistanut Tabascoa, Amazonia ja jotkin mutta en muista mitä.

Cheek@- se käyttäjä, ei räppäri

Kroope
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Osa meidän perheessä suhtautuu aika vainoharhaisesti chiliin. En viitsi sellaisia harhaluuloja kirjoitella tänne. Modet vois selittää tosiaan miksi lillenin viesti on poistettu.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Lucar
Seuraa 
Liittynyt10.3.2012

Dolan: Ahaa. Itselleni kävi kerran niin, että vastasin 00:n topiciin. Pian viestini oli aloitusviestinä. Sitten kirjoitin yhden viestin ja koko topic oli kadonnut kahta viestiä lukuunottamatta, ja pian nekin katosivat. Veikkaan että tätä topaa poistetaan paraikaa tuntemattomasta syystä?

Vai olisiko joku bugi?

snʇıoɾɹıʞǝll∀

Vierailija
Lucar Nro. 1

Tota luulis että noin vanhalta olis otsikko mennyt oikein kun sehän kirjoitetaan Chilitietoisuutta tai Chili-tietoisuutta?

Chilit on kyllä kummallisia. Mistä ne ovat edes syntyneet? Siis mitenköhän luonto on luonut niin tulisen aineen...

Juu minä tämän aloitin, pahoittelen kirjoitusvirheitäni.

-Mikäköhän bugi tuohon nyt iski? Eipä sillä nyt paljoakaan väliä, hyvä vaan että topicci pysyi sentään hengissä.

Tulisuus on muodostunut nisäkkäiden karkotusta varten, siis etteivät nissäkkäät söisi palkoja (podeja) ,jos kaikki podit syötäisiin ei kasvi lisääntyisi.

Puolustusmekanismi vastaa nokkosen poltetta hyvin pitkälti.

Linnut (jotka eivät ole nisäkkäitä) eivät tunne minkäänlaista poltetta syödessään chilejä, sillä alunperin oli tarkoitus että linnut levittäisi chilejen siemeniä.

Donald-91:

Kyllä niitä voi syödä ja varsinkin salsoissa ja kastikkeissa antavat mukavaa potkua. Noin paljaltaan antavat kuitenkin vatsakipuja. Täysin aloitteliat eivät kannata heti mennä kokeilemaan sillä yleisin reaktio on oksentaminen. Nagan syönnin maailman ennätys rikottiin viime vuonna Suomessa Chilifestareilla, muistaakseni määrä oli n. 183 grammaa.

Kysymyshän on siitä että pitää pikku hiljaan totutella, toleranssi kasvaa sitä enemmän chilejä (tulisempia) syö, mutta jos olet syömättä kuukauden aikana chilejä, voi toleranssisi olla taas 0.

Vainoharhaisuus on tuttu juttu. Chilit eivät ole myrkyllisiä eivätkä ne polta vatsaasi pilalle. Polte on oikeastaan erittäin mielenkiintoinen asia, sillä kyse on Kapsaisiinistä joka aiheuttaa siis "poltteen". 

Yksinkertaisuudessaan tapahtuu näin: Kapsaisiini hämää ihmisen tuntoaistia uskomaan että sitä vahingoittaisi jokin. Kehossasi tapahtuu hälytys tuntoaistin johdosta. Hälytys vapauttaa kehossasi endorfiinejä jotka ovat luonnon omia puudutusaineita. 

Sanotaan että jos syöt todella tulista chiliä saat pienen "pilven" kaupan päällisiksi, koska silloin kehosi vapauttaa paljon endorfiinejä jotka tekevät sinulle hyvän olon tunteen. 

Lääketiede tutkii kapsaisiinin vaikutuksia mm. vatsahaavaan, syöpään jne. ja tulokset ovat olleet varsin hyviä. Eli chilit ovat todella terveellisiä ei allergikoille. Eli älä syö jos olet allerginen ;).

Kroope
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Entä jos olisi allerginen chilille? Mistä sen voi tietää onko allerginen vai ei?

Muuten nuo sanat toleranssi ja 'pilven' saaminen vähän viittaa taas siihen, minkälaiseksi osa mun perheessä luuli chiliä.

Siis normaalia, ihan mietoakaan chiliäkö ei voikaan syödä ilman kastiketta, ilman että tulisi maha kipeäksi tai oksentaisi?

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija
Donald-91

Entä jos olisi allerginen chilille? Mistä sen voi tietää onko allerginen vai ei?

Muuten nuo sanat toleranssi ja 'pilven' saaminen vähän viittaa taas siihen, minkälaiseksi osa mun perheessä luuli chiliä.

Siis normaalia, ihan mietoakaan chiliäkö ei voikaan syödä ilman kastiketta, ilman että tulisi maha kipeäksi tai oksentaisi?

Tuskin tuota allergiaa voi tietää entudestaan,maistamalla _vähän_ tai mahdollinen lääkärillä käynti saattaa tuoda tietoisuuteen, mutta jos on allerginen paprikalle niin on varmasti allerginen myös chileille. Kummatkin samaa sukua (Genus Capsicum).

Eiköhän paprika-chili allergia ole ihan samanlainen kuin muutkin allergiat, esim. mehiläisen pistos, jotkut eivät reagoi juuri ollenkaan toiset voivat jopa kuolla.

Itse luulin (ennen kuin aloin viljelemään chilejä) olevani allerginen paprikoille sillä sain näppylöitä suunpieleen paprikaa syödessäni, ihme kuitenkin se on täysin kadonnut eikä mitään oireta ole enään.

Todella tuliset kuten Naga Morich saattavat aiheuttaa oksentelua, itse kuitenkin säästyin tältä ensimmäisellä kerralla kuten jatkossakin. Yleiset "oireet" ovat jumalaton polte suussa, hikka, juotavan tarve, ulostamisen tarve (myöhemmin) .

Chilin syönti on loistava tapa pudottaa painoa sillä ne aiheuttavat "vilkkaamman" aineen vaihdunnan.

Voi mietoja ja tavallisia chilejä syödä ilman mitään erikoisempaa, kaikkihan on kyse omasta toleranssistasi. Jos olet tunkenut tabascoa ruokaasi pienestä pitäen ja ollut aina se perheessäsi joka lisää omaa annokseesi jälkeenpäin mausteita voit varmasti syödä esim.  Aji Cristallia (suuremmista marketeista löytyy Fataliin myymiä  Aji Cristalleita, kannattaa maistaa, ovat hyviä eivätkä jumalattoman tulisia) ilman vatsavaivoja.

Kaikki chilit ovat ihan turvallisia (ei allergikoille), suuret kauhuskenariot kuten oksentelu ym. on aika kaukaista. Suosittelen kuitenkin aloittamaan hiukan miedommista chileistä ja pikku hiljaan lisäämään potkua.

Toki voi sitä aloittaa heti tulisimmista, mutta kipua ja poltetta pitää olla valmis ottamaan vastaan. -Allekirjoittaneella on kokemusta tuosta viimeisestä :).

Voin myös kertoa että tarjosin koulussa kerran ystävilleni Naga Morichia, kun löytyi ylimääräistä. Ketään ei oksentanut eikä kuollut. Kivuliaita ilmeitä toki sateli ja katselivat kummasti kun söin itse varsin rauhallisesti oman palani.

Kun nyt puhuimme poltteesta niin voin kertoa että tyvi osa on aina se miedoin! Sitä lähemmäs etenet chilin kantaa sitä tulisemmaksi se muuttuu. Siemenet eivät polta! Kapsaisiini löytyy siemenpidikkeissä ja se on se joka on tulisin kohta.

Eli Naga Morichiakin voi järsiä tyvi osasta ilman poltetta!

Kroope
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Olen syönyt vaan pizan salaatin ohessa ollutta chiliä, en muistaakseni koskaan muuten. Niin ja olenhan tosin syönyt nyttemmin useasti chilipähkinöitä. Olivat hyviä, mutteivät lainkaan poltelleet. No, sehän onkin selvää, kun ne oli pähkinöitä eikä oikeita chilejä.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija
Donald-91

Olen syönyt vaan pizan salaatin ohessa ollutta chiliä, en muistaakseni koskaan muuten. Niin ja olenhan tosin syönyt nyttemmin useasti chilipähkinöitä. Olivat hyviä, mutteivät lainkaan poltelleet. No, sehän onkin selvää, kun ne oli pähkinöitä eikä oikeita chilejä.

Ei se oikea chili maistu sen tujummalta kuin ruuan mausteena oleva chili, samaa tavaraa se on.

Kroope
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

En tarkoittanut, että oisin minkään ruuan kanssa syönyt chilipähkinöitä, vaan parhaillaan muutama kerrallaan ihan pelkkiä pähkinöitä paljaaltaan. Aluksi saattoi hieman olla outo maku, mutta polttelua ei ollut.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija
Donald-91

En tarkoittanut, että oisin minkään ruuan kanssa syönyt chilipähkinöitä, vaan parhaillaan muutama kerrallaan ihan pelkkiä pähkinöitä paljaaltaan. Aluksi saattoi hieman olla outo maku, mutta polttelua ei ollut.

On se nyt taas niin vaikeaa ymmärtää. No, enpä yllättynyt kun sinun kanssasi aloin keskustelemaan.

Selvennän nyt siis: ylemmässä viestissäni viittasin ruualla pähkinään ja chilillä mausteeseen, jolla pähkinä on maustettu.

Menipä taas hankalaksi.

Kroope
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Turhaa me tässä puhutaan menikö hankalaksi vai ei. Tämä ei liity lillenin topicin aiheeseen mitenkään niin jatketaan  alkuperäisestä aiheesta. Varmaan tähänkin joku inttää vataan haluten väitellä epäolennaisesta asiasta.

Kysymysmerkki-Roope - lyhemmin vaan Kroope

Vierailija

Jatkoa tieto "pläjäykselle".

jalostetut lajikkeet jaetaan viiteen eri sukuun.

Capsicum Annuum: Suurin osa kauppojen tarjoamista chileistä ovat annuumeita. Nämä chilit eivät yleensä tarjoa minkäänlaista lempeyttää makunystyröille, pelkästään polteen. Henkilökohtaisesti en suosi annuumeita chileinä saati kasveina.

Capsicum Baccatum: Aji Cristal, Aji Fantasy ovat mm. baccatumeja. Huomattavasti paremman makuisia kuin annuumit.

Capsicum Chinenset: mm. Habanerot, Naga Morich, Trinidad Scorpionit... Tulisimmat chilit ovat chinensejä, tarjoavat maku elämyksen sekä polteen. Omia suosikkejani niin chilien kuin kasvien osalta.

Capsicum Frutescens: mm. Piri Piri, Tabasco (chili, ei kastike), tyypillistä lajille on pienet podit. Podit kasvavat yleensä myös ylöspäin.

Capsicum Pubescens: mm. Rocotot, Turbo Pube... tyypillistä on karvaiset kasvit, hyvän makuiset podit jotka ovat myös varsin tulisia (mm. rocotot ovat habanerojen tasoisia).

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat