2015/49

Seuraa 
Liittynyt15.2.2015

Arvostelen tähän nyt numeron 48:

Lehden mukana tuli perinteiseen tapaan taas joulukalenteri ja pakettikortit. Joulukalenterin on piirtänyt Arild Midthun, joten piirroksissa ei juuri ole valittamisen vara. Jouluun liittyen tässä numerossa julkaistiin niin ikään aika perinteiseen tapaan Carl Barksin talvitarina. Tällä kertaa kyseessä on jouluun sijoittuva (ei kuitenkaan mikään jouluseikkailu, vaan vitsisarja, joka sijoittuu jouluun kenties vain siksi, että mukaan oltaisiin saatu "Ankkalinnalaisten sääntö") Poroporvarit. Tarina on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja hauskuudessaan lehden paras, vaikkei tarina mitenkään eirtyisen erikoinen olekaan... Pikemminkin sen aiheuttaa se,että muut tarinat olivat huonompia...

Lehden kansi on Brancan piirtämä kansi, joka liittyy Roopen skottilaisuuteen - Miksi? Koska kahdessa ensimmäisessä tarinassa seikkaillaan Iso-Britanniassa. Kumpikin tarina liittyy myös sattumoisin aaveisiin. Johtosarja "Aika paikka" on Wanda Gattinon piirtämä ja Mark & Laura Shawin käsikirjoittama. Idea on kieltämättä hyvä, mutta kuten Shaweille ominaista, tarina sijoittuu lähes kokonaan vain yhteen paikkaan - tässä tapauksessa tyhjyyteen joutuneeseen linnaan, jossa vain monen sivun ajan pohditaan, miten päästä pois. Toimintaa ei juurikaan ole, vaan lähinnä linnassa vain jaaritellaan, joka ei todellakan sovi tähän tarinaan. Hyvä idea, joka on toteutettu huonosti, mutta hyvillä piirroksilla. Iso-Britannia-tarinoiden välillä on myös se yhteys, että käsikirjoittajat ovat samat. Angelin piirtämässä tarinassa "Alastalon saleissa" Shawit ovat jo onnistuneet paremmin, joskin tämäkin jää hieman vaatimattomaksi. Piirrokset ihan siedettävät, muttei erityisen hyvät.

Lehdestä löytyy myös hauska Jaakko Seppälän 1-sivuinen Hessu-tarina ja lyhyt Sepe Susi-tarina, joka on ihan hyvä.

Aika paikka: 8
Alastalon saleissa: 8 1/2
Hopeinen kuu: 8+
Poroporvarit: 9-
Lehden keskiarvo on 8+, joten parannettavaa on. Akkarin talvi ei lähde hyvin käyntiin, mutta uskon, että tämä on vain yksittäinen huonompi numero tässä välissä.

Kommentit (2)

Irvikissa
Seuraa 
Liittynyt31.1.2015

Vähän lyhyempi arvostelu tästä ankallispäivänumerosta:

William Van Hornin sarja on päässyt taas lehteen, tällä kertaa ihan johtosarjaksi. Tarinan juoni perustuu meille jokapäiväisen (tai siis öisen) asian ympärille, eli unen. Tarinassa nähdään erittäin harvinainen hahmo, Ankronikasta tuttu Ankenström! Pikkunaperona Ankronikkaa seuranneille on siis taattu nostalgiavärinät. Juoni on hauska, ja minusta Williamin piirrokset sopivat hyvin aiheeseen.

*Rummutusta* Odotin sarjakuvahaasteen voittajatarinaa vähän ristiriitaisin tuntein, koska synopsis vaikutti ihan hyvältä, ja piirtäjänä oli Kari Korhonen. Se menee sitten juurikin näin: Juoni on Helunalle sopiva ja Lahtelaisuuttakin on saatu mukaan (esimerkiksi "Äitee"-patsas). Karin piirroksissa rima ei korkealla ollutkaan, mutta voisin sanoa että rimaa hipoen hän pääsee yli. Helunalle tälläinen pieni vääntelehtiminen ehkä sopiikin. Sarjakuvahaaste oli kuitenkin kiva tempaus toimitukselta, ehkä tämä tulee uudestaan joskus tulevaisuudessa.

Tämä Akkari koostuukin pääosin johtosarjasta, Helunanhiihdosta sekä kahdesta toisesta lyhyestä sarjasta, Jullen kengissästä (miten tuo oikein taivutetaan?) ja Apilakiistasta. Edellämainittu on Janet Gilbertin käsiirjoittama, joten en odottanutkaan mitään kovin värikästä juonta. Wanha Ankkalinna on kuitenkin ihan mukava idea, ja Miguel hoitaa jutun normaalilla tyylillään.

Apilakiista vastoin on juoneltaan okei, mutta eih - piirtäjänä on Bernadó. Onko niitä Millan silmiäkin pakko vääntä 180 astetta vinoon?

Silmille tarjotaan Bernadón jälkeen elvytystä Harvey Eisenbergin Pikku Hiawatha-sarjalla ja Floyd Gottfredsonin Mikki-sarjalla. Molemmat ovat mainioita, varsinkin Pikku Hiawathaa katselee mielellään, harvinaisempi hahmo kun on.

Kultaisia unia: 9

Helunanhiihto: 8+

Jullen kengissä: 8+

Apilakiista: 7

Sihti hukassa: 9+

Mallikas mattomies: 9+

Numero: 8.5

Koska laskin mukaan yksisivuisetkin, numero on ehkä vähän harhaanjohtava, mutta ei kyllä mikään vuoden ykköslehti, vaikka toimituksen höpinät antoivat vähän lisäpisteitä.

D10
Seuraa 
Liittynyt15.2.2015

Sitten numeroa 49 arvostelemaan, ja huomenna sitten varmaan jo numeron 50 vuoro...

Sarjakuvahaasteen voittaja tarina julkaistiin tässä numerossa Ankallispäivän kunnaiksi! Ensimmäistä kertaa on ollut siis mahdollista, että ihan tavallisenkin tallaajan tarina on päässyt Akkariin, vaikka eipä kai Ankkasarjakuvien tekijät mitään kauhean epätavallisia ole... Sarjakuvahaasteen voitti Karita Tuominen tarinallaan Helunanhiihto, joka oli minulle aluksi aika negatiivinen yllätys... Korhonen, Heluna ja hiihto... Voiko niistä mitään kauhean hyvää syntyä? Lopputulos on kuitenkin yllättävän hyvä: Helunaan tutustutaan paremmin, Korhosen piirroksiin alkaa tottua ja tarinankin piti sijoittua Lahteen, mutta koska tarinasta päätettiinkin tehdä kansainvälisempi, ei lahtelaisuudesta jäänyt paljoakaan jäljelle. Ajattelin kuitenkin, että tarina sijoittuisi Lahteen.

Mitään kauhean hienoa ei Ankallispäivän kunniaksi olla kuitenkaan lehteen laitettu. Itse asiassa ainoat "erikoiset" tarinat Helunanhiihdon lisäksi löytyvät sivuilta 31 ja 32. Ne sivut lienevät ainakin vanhemmille lukijoille nostalgisia, sillä sivulla 31 on Harvey Eisenbergin Pikku Hiawatha-tarina, ja sivulla 32 Floyd Gottfredsonin Mikkiä. Niin, Mikkiä. Saatiinpa Mikkiä siis tähänkin numeroon edes vähän, viimenumeron kohdalla taisi jäädä väliin.

Muut lehden tarinat ovat aikalailla tavallisia. William Van Hornin vanhempaa tuotantoa oleva johtosarja Kultaisia unia on hauskasti piirretty ja keksitty, ja loppukin on hauska. Janet Gilbertin ja Miquelin Jullen kengissä on parempi, kuin voisi tekijöiden nimistä päätellä. Tarina on hauska, ja lisäpisteitä tulee Wanhasta Ankkalinnasta sekä Julle Ankanpään esittämisestä. Lehden huonoin tarina on Peter Snejbergin hyvin keksimä, mutta Bernadon hirvittäväsgi hirvittävästi piirtämä Milla Magia-tarina Apilakiista. On kuitenkin hauskaa nähdä Milla ja Hannu vastakkain, ja Korrikin on keskeisessä osassa. Vaihteeksi hänellä on taas puhekyky, kun taas joskus hän osaa vain raakkua.

Kultaisia unia: 9
Helunanhiihto: 9-
Jullen kengissä: 9-
Apilakiista:: 8+
Yhteensä: 9-

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat