Lemmikki eläimmet

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

Kertokaa jotain lemmikki eläimestä.

Kommentit (3)

Vierailija

Saamasi pitää.Ensinnäkin laita joka paikkaan sanomalehtiä.Koulutus kannattaa aloittaa jo pentuna.Lainaa kirjastosta koirakirjoja tai osta omia. Tässä esitellään yksityiskohtaisemmin tärkeimpiä hoitoja, joilla koirasi pysyy hyväkuntoisena ja tyytyväisenä. Täältä löydät vinkkejä turkin, korvien, hampaiden, silmien, tassujen, kynsien hoitoon ja neuvoja pennun ulkoilutukseen ja pesuun.

Turkin hoito

Koira kannattaa totuttaa harjaukseen jo pentuna. Aikuisen koiraa, joka ei ole pentuna oppinut seisomaan paikallaan harjauksen ajan, on erittäin hankala saada seisomaan rauhassa harjauksen ajan. Pennun lyhyt turkki kasvaa ja aikuisena sillä voi olla pitkä, säännöllistä harjausta vaativa turkki. Joten jo sen vuoksi pennunkin turkki tulisi harjata usein.

Koiran turkkia ei hoideta vain sen takia, että koira näyttäisi paremmalta, vaan harjaus on tärkeää myös ihon kunnossa pysymisen ja koiran terveyden kannalta. Samalla tulee tarkastettua, ettei koiralla ole syöpäläisiä. Jokaiselta vähänkin pitempi turkkiselta koiralta kannattaa harjata päivittäin karvat ainakin korvien takaa ja kainaloista, koska sieltä karvat huopaantuvat herkästi.

Koiran turkista huolehtiminen on erittäin tärkeää, ettei turkki pääse takkuuntumaan ja huopaantumaan. Jos turkki takkuuntuu ja huopaantuu, iho tulehtuu helposti ja bakteerit pääsevät pesiytymään ihoon. Jos koiran turkki on päässyt pahoin huopaantumaan, siihen harvoin auttaa muu kuin ajella koiran karvat pois. Jos on päättänyt ottaa pitkäturkkisen koiran, on sen turkki myös jaksettava harjata mahdollisesti useammankin kerran päivässä.

Koiran turkki koostuu pehmeästä, lyhyemmästä aluskarvasta ja karkeasta päälikarvasta. Lyhytkarvaiset koirat ovat erittäin helppo hoitoisia, mutta niidenkin turkkia on harjattava, erityisesti karvanlähtöaikana. Lyhytkarvaisia ei saisi pestä usein, koska kestää kauan ennen kuin niiden turkki saa luonnollisen rasvakerroksensa takaisin. Karkeakarvaisten koirien turkki hoidetaan nyppimällä kuolleet karvat pois. Useat rodut ovat trimmattavia. Ensimmäisellä kerralla trimmaus on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Yleensäkin koiran turkki kannattaa trimmata aina välillä, vaikkei koiran kanssa käytäisikään näyttelyssä, näin turkki pysyy paremmassa kunnossa.

Korvien puhdistus

Korvat on tarkastettava ja tarvittaessa puhdistettava joka viikko koirilta, joilla on riippuvat tai runsaskarvaiset korvat. Niiltä olisi myös trimmauksen yhteydessä leikattava karvat lyhyemmiksi korvakäytävän luota. Esimerkiksi spanielit saavat helposti korvatulehduksia, niillä kun on suuret, roikkuvat korvat, eikä ilma kierrä korvakäytävässä kunnolla. Niiden korvat olisikin hyvä "tuulettaa" välillä: pistää löysästi hiusnauhalla kiinni pään yläpuolelle niin, että ilma kiertää. Mutta on tärkeää, ettei nauha unohdu korvaan, eikä sitä saa pitää kovin kauaa, ettei korva turpoa, koska silloin on vaarana verikorva. Pystykorvat kaipaavat ulomman korvakäytävän puhdistamista parin viikon välein. Korvat puhdistetaan jollakin nestemäisellä puhdistusaineella tai keitetyllä vedellä, puhdistamiseen olisi parasta käyttää vain sormen ympäri kietaistua paperia, jotta ei vahingossa puhdista liian syvältä.

Hampaiden hoito

Oikea ruokinta on hampaiden terveyden perusedellytys. Koirat yleensä hoitavat itse hampaitaan luita jyrsimällä, mutta saattaa silti olla tarpeen välillä pestä koiran hampaat hammasharjalla ja koirille tarkoitetulla hammastahnalla. Hampaiden puhtaanapito on tärkeää hammaskiven ehkäisemiseksi. Hoitamattomana hammaskivi johtaa ientulehdukseen, ikenien vetäytymiseen ja vähitellen hampaiden irtoamiseen. Kun koiran hampaita hoitaa hyvin pennusta asti, ne ovat vielä melko puhtaat vanhanakin.

Alkuun

Silmien hoito

Koiran silmät on tarkastettava usein ja säännöllisesti. Pikkukoirat ovat ulkoillessaan alttiimpia pölylle kuin suuremmat koirat. Pöly tarttuu silmäkulmiin ja voi aiheuttaa silmätulehduksen, ellei sitä poisteta. Vuotavat silmät on puhdistettava säännöllisesti, muuten erite tekee rumia tahroja silmien alapuolen karvapeitteeseen. Silmät puhdistetaan esim. keitetyllä vedellä ja paperinenäliinan kulmalla pyyhkimällä sisäkulmasta ulospäin. Jos koiran silmät vuotavat tai rähmivät paljon, saattaa silmässä olla haava ja sitä on käytävä näyttämässä eläinlääkärille aina kaiken varalta, koska aina on sokeutumisvaara.

Tassujen hoito

Koiran tassut on tarkastettava aina ulkoilun jälkeen. Talvella pitkät karvat on syytä leikata anturoiden välistä, koska muuten tassunpohjaan kerääntyy lumipaakku, joka jäätyy sinne kovaksi kokkareeksi koiran kävellessä ja tekee kipeää. Myös lasinsirut ja terävät kivet voivat tarttua anturoihin ja aiheuttaa pahaa jälkeä. Eikä koira edes aina välttämättä itse huomaa tai tunne, jos sillä on jäänyt jokin esine tassuun. On siis erittäin tärkeää, että muistat tarkistaa tassut aina ulkoilun jälkeen.

Kynsien leikkuu

Kynsien leikkuu on yksi niistä useista asioista, joka on opetettava koiralle jo pentuna! Kynsien leikkuu on useilla aikuisilla koirilla lähes mahdotonta ilman nukutusta, mikäli niitä ei ole totutettu siihen nuorena. Nukutus myös maksaa ja lyhentää koiran elinikää.

Koiran kynnet eivät kulu luonnollisesti pehmeillä matoilla tai liukkaalla lattialla, ei edes jalkakäytävillä tai kadulla. Liian pitkät kynnet kääntävät varpaita väärään asentoon ja vaarana voi olla koko kynnen murtuminen. Siksi kynnet olisikin leikattava säännöllisesti. Kynnet kannattaa leikata rauhallisessa paikassa, jonne koira pistetään vaikka istumaan, tapahtuma on suoritettava aina rauhallisesti.

Jos koiran kynnet ovat tummat, niistä ei erota paljain silmin kynnen ydinosaa. Silloin kannattaakin yrittää leikata kynnet kirkasta valoa vasten, ettei vahingoita ydinosaa. Mutta yleensä myös siitä tietää, että milloin ydin on lähellä, kun kynsi alkaa leikatessa murentua. Kynttä kannattaa lyhentää vähän kerrallaan. Jos kuitenkin leikkaat kynttä liikaa, ja siitä alkaa tulla verta, niin pidä kynnen päällä pumpulituppoa, joka on kastettu keitettyyn veteen. Vaikka verta tulisikin paljon, se ei yleensä ole vaarallista, ellet sitten ole leikannut lähes koko kynttä pois. Vaaleat kynnet onkin melko helppo leikata.

alkuun

Ulkoilutus

Pentua ei kannata ulkoiluttaa pihan ulkopuolella tai antaa tavata muita koiria ennen kuin se on saanut vahvistusrokotteen, ja rokotuksenkin jälkeen vasta noin kahden viikon kuluttua. Eikä pentua saa käyttää pitkillä tai rankoilla lenkeillä mieluiten alle vuoden ikäisenä, koska sen luusto ei ole kehittynyt valmiiksi, mutta silti sen lihaksiston tulisi antaa kehittyä liikkumalla. Lenkkien pituutta tulisi lisätä vähitellen. Koiraa kannattaa tietenkin ulkoiluttaa niin paljon kuin mahdollista. Mieluiten ainakin aamulla, päivällä ja illalla. Ja joku näistä lenkeistä voisi olla ainakin tunnin mittainen. Koira nauttii ulkoilusta saadessaan haistella paljon uusia hajuja ja saahan se samalla myös purettua ylimääräistä energiaansa.

Pesu

Koiraa ei kannata pestä kovin usein, mutta kun se on likainen, haisee tai on menossa näyttelyyn, se tulisi pestä. Koiran pesu aloitetaan kastelemalla ensin takapää ja selkä kunnolla, sitten levitetään shampoo, joka hierotaan hyvin turkkiin, viimeisenä päähän. Varo korvia ja silmiä! Huuhtelu aloitetaan päästä, shampoo on pestävä kunnolla pois, sitä ei saa jäädä ollenkaan, ettei koira ala kutiamaan. Puristele turkista ylimääräinen vesi pois, jos koiralla on pitkät karvat ja odota, että koira ravistelee. Lopuksi kuivaa koira, erityisesti korvat, pyyhkeellä ja pidä se lämpimässä. Märkää koiraa ei saa päästää ulos. Tulipas pitkä viesti ;) Vähän netistä tietoa ;) ja oman pennun hoidosta

Ketju on lukittu.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat