Netiketti

Netiketti
Internetissä surffaillessa kannattaa aina noudattaa tiettyjä ohjeita ja sääntöjä, joista on poimittu oheen tärkeimmät, jotka kannattaa pitää mielessä Aku Ankan nettisivuilla surffatessa.

Ole oma itsesi
Rekisteröidy sivustolle aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Säilytä salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Esiinny Aku Ankan keskustelupalstalla pelkästään omalla Ankkaprofiilillasi äläkä paljasta muille henkilöllisyyttäsi tai yhteystietojasi.

Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin
Jos kirjoitat viestejä Aku Ankan keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä samaa viestiä tarpeettoman moneen ryhmään. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi riitoja tai hauku muita keskustelijoita. Älä käytä voimasanoja äläkä lisää viesteihin linkkejä.

Tutustu käyttöehtoihin
Aku Ankan käyttäjäksi pitää rekisteröityä, jotta voi osallistua sivuston sisältöjen tuottamiseen (esim. kirjoittaa keskustelupalstoille, Akupediaan, pisteyttää sarjoja, lähettää Ankallisgalleriaan piirustuksia ja luoda oman Ankkaprofiilin). Lue sivuston käyttöehdot huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne. Jos olet alle 15-vuotias, pyydä huoltajaltasi lupa rekisteröityä Aku Ankan nettisivujen käyttäjäksi.

Noudata lakia
Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset:

  •   Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki. Älä siis lähetä Aku Ankan nettisivuille, esimerksiksi keskustelupalstoille, Ankallisgalleriaan tai Akupediaan sellaista aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, tekstiä, valokuvia ja piirroksia - johon sinulla ei ole oikeuksia. Aineiston luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin.
  •     Älä häiritse tietoverkon toimintaa. Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä.
  •     Hakkerointi. Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö – jopa pelkkä sen yrityskin – on rikos, josta voi seurata vankeutta. Myös toisen käyttäjän tunnusten ja salasanojen arvailu ja kokeileminen on kiellettyä.
  •     Virusten kirjoittaminen ja levitys. Haitallisten virusten kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä.
  •     Rasismi. Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä.