Hupu, Tupu ja Lupu (engl. Huey, Dewey and Louie) ovat identtisiä kolmosia. Heidät erottaa toisistaan vain lakkien väristä. He ovat Aku Ankan siskonpoikia, mutta heitä on kutsuttu suomennosvirheen takia vanhoissa sarjoissa veljenpojiksi.

Nykyään heitä kutsutaan yleensä ankanpojiksi, koska he ovat oikeasti Akun sisaren Della Ankan poikia. Tupun, Hupun ja Lupun isää ei olla koskaan tarinoissa nähty. Don Rosan versiossa Ankkain sukupuusta ankanpoikien isän pään edessä istuskelee lintu eli hänen kasvonsa jäävät piiloon. Nimen kohdalla lukee vain "Ankka", sillä etunimen taas peittää puun oksa.

Ankanpojat loivat käsikirjoittaja Ted Osborne ja piirtäjä Al Taliaferro. Poikien ensiesiintyminen oli 17. lokakuuta 1937 sanomalehdessä julkaistussa sarjakuvassa. Tarinassa Aku saa kirjeen siskoltaan Della Ankalta. Hän lähettää pojat Akun luokse, koska heidän isänsä tuolin alla räjähti raketti, ja hän joutui tämän takia sairaalaan. Syyllisiä onnettomuuteen olivat juuri nämä kolme veijaria. Eräässä tarinassa kolmoset kyllästyvät toisiinsa ja lähtevät maailmalle, mutta päätyvät kuitenkin takaisin yhteen.

Ankanpojat käyvät ankanpään ala-astetta, jota Akukin aikoinaan kävi.

Pojat erottaa lippalakkien väreistä; Tupulla on yleensä sininen lakki, Hupulla vihreä (vanhoissa sarjoissa keltainen) ja Lupulla punainen. Tästä aiheesta on käyty usein kiistoja, ja ovatpa pojat joskus saattaneet vaihtaa lakkeja keskenäänkin. Don Rosan tarinassa Valvova silmä selviää, että Aku tunnistaa heidät ilman lakkejakin. Tupulla on kuulemma silmässään pieni täplä ja tupsu pyrstönsä alla sekä lisäksi ylimääräinen ripsi, ja hän kantaa sudenpentujen käsikirjaa. Hupulla taas on peukalossa ylimääräinen takana. Lisäksi hänessä on erilainen valkoisen sävy kuin muissa. Lupulla on käyrä pisama ja hyttysenpisto korvan takana. Tupu on se, joka yleensä aloittaa veljesten lauseet ja Lupu lopettaa ne.

Ankanpojat eivät varsinaisesti tiedä, että heidän setänsä on Taikaviitta. Joissain tarinoissa he saavat sen selville, mutta unohtavat sen pian jonkin Taikaviitan apuvälineen avulla. Yhdessä sarjassa Aku menee aikakoneella tulevaisuuteen, jossa Tupusta, Hupusta ja Lupusta on tullut Taikaviitta-kolmikko.

Nokkapokka-animaatiosarjassa (engl. Quack Pack) ankanpojat ovat teini-ikäisiä, vaikka muuten heidät on esitetty melko nuorina, noin 10-vuotiaina. Nokkapokassa he eivät myöskään käytä heille ominaisia lakkeja ja vaatteet ovat muutenkin "trendikkäämpiä" ja nykyaikaisempia. Lisäksi Nokkapokassa veljesten värit on sekoitettu; Tupulla on punaiset vaatteet, Hupu on vetäissyt päälleen sinistä ja Lupu suosii vihreää. Myöskään Sudenpennut eivät ole mukana kuvioissa. Joissakin Nokkapokan jaksoissa ankanpojista tulee supersankareita Taavi Ankan keksinnön avulla. Siinä Tupu tunnetaan nimellä Vauhtipoju, koska hän on niin nopea. Hupu osaa siirtää tavaroita pelkän ajatuksen voimalla, ja hänen nimensä on Älypoika. Lupu on Kapteeni Lihas, koska hän on erittäin voimakas. Sarjan dubbauksen on tehnyt PVP. Nykyisin Nokkapokkaa voi katsoa Disney Channelilta. Aku Ankan taskukirjassa nro. 352: Velvollisuus kutsuu tarinassa Virtuaalijuonittelua ankanpojat käyttävät samoja vaatteita kuin Nokkapokassa. He ovat yhdessä Akun kanssa pääosassa Nokkapokka-sarjassa.

Tupu, Hupu ja Lupu ovat tunnetusti eläinrakkaita, joten heidän lemmikkikatraansa on hyvin kattava. Usein eläimet ovat tulleet Akun taloon Akun tietämättä. Tunnetuin poikien omista lemmikeistä on ehkä Joe-poika Singaporesta (papukaija), joka aiheutti suorapuheisuudellaan melkoisen kaaoksen. Argentiinalaiset muurahaiset taas tuhosivat Akun talon. Hieman paremmin Aku on sietänyt Pulivari-koiraa, Kisumisu-kissaa, kirjekyyhky Silosiipeä sekä maaorava Huiskahäntää. Ankanpojat ovat myös antaneet Aku-sedälleen eläinaiheisia lahjoja kuten poro Aslakin ja kameli Abdulin. Abdul pääsi esiintymään televisioon ja Aslakin piti viipyä Ankkojen talossa vappuun asti joululahja-aiheisen Ankkalinnan lain mukaan. Pojilla on myös eräässä tarinassa ollut kolme sammakkoa. Kerran Ankanpojat yrittävät salakuljettaa eläimiä Aku-setänsä huomaamatta, mutta Aku teki heidän touhuistaan lopun.

Ankanpojilla on ollut monia ystäviä, mukaan lukien lukuisat koirat ja mainittakoon ystävistä puhuttaessa myös seikkailija Heimo Huima. Ankanpoikien ystäviin kuuluvat tietysti myös Sudenpennut. Ankapoikien ensimmäinen elokuva oli Kadoneen lampun metsästäjät.

Tupulla, Hupulla ja Lupulla on ollut aikojen saatossa myös monia keräilykohteita. He ovat keräilleet mm. postikortteja paikoista joiden nimessä mainitaan Tupu, Hupu tai Lupu. Esim: Tupustan ja Lupunsuo.

Pojat ovat myös työskennelleet ATP:ssä (Ankan Tiedustelupalvelu) ja yleensä ovat olleet fiksumpia kuin LäPä7:n ja ToTa12 (serkukset Aku ja Touho). Poikien koodinimet ovat SiSu1 (Sininen Suojelija), VihI2 (Vihreä Intomieli) ja PuHTi3 (Punainen HuippuTiedustelija). He auttoivat kerran myös PAM:ia tietämättään (Aku Ankan Taskukirja 363).

 

Toisinaan sarjakuvissa on esiintynyt myös ylimääräinen, yleensä vahingossa tarinaan piirretty neljäs ankanpoika, jolle Aku-fanit ovat antaneet lempinimen Rupu Ankka. 

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.