Voi sitä Ankallispäivää näinkin viettää. Ruutu on Vicarin sarjasta Ankkaelon ihanuus ja kurjuus.
Voi sitä Ankallispäivää näinkin viettää. Ruutu on Vicarin sarjasta Ankkaelon ihanuus ja kurjuus.

Joulukuun viides on todellinen ankistin pyhäpäivä. Se on Walt Disneyn syntymäpäivä, ja 5.12. ilmestyi myös ensimmäinen Aku Ankka vuonna 1951. Siksi olemmekin julistaneet joulukuun viidennen Ankallispäiväksi!

Tänään, 5.12.2013 Aku Ankka on siis ilmestynyt jo 62 vuotta. Kun Aku Ankka -lehden näytenumero ilmestyi, tuskin kukaan uskoi, että 60 vuoden kuluttua Akkari olisi Suomen suurin ja suosituin viikkolehti. Vuosikymmenten kuluessa Aku Ankasta on kehkeytynyt instituutio, joka viihdyttää kansalaisia vauvasta vuorineuvokseen joka keskiviikko.

Tänä vuonna Akkarin historiaan on pystytetty monenlaisia merkkipaaluja, kuten lehden 3000. numero ja digipalvelu Lataamon avajaiset. Lisäksi sisarjulkaisumme Aku Ankka Ekstra saavuttaa 200:nnen numeronsa joulukuussa, ja Taskari numero 400 ilmestyi huhtikuussa.

Lataamo on printtisaavutustemme lisäksi toimituksen suuri ylpeydenaihe, tuohan se Akkari-fanien ulottuville kaikki tilaajille aikojen saatossa kannetut Aku Ankat kätevästi sähköisessä muodossa. Sieltä löytyy näppärästi muun muassa tuo mainittu Aku Ankan näytenumero, jonka hyväkuntoisesta alkuperäisversiosta kiihkeimmät keräilijät ovat sivumennen sanoen valmiita maksamaan jo noin viisituhatta euroa riihikuivaa rahaa. Digipalveluna se on vielä untuvikko, ja sitä kehitetään koko ajan, mutta Lataamo on jo ehtinyt osoittaa meille, että Akkaria pitää viedä myös rohkeasti myös uusiin ulottuvuuksiin – laadusta tuumaakaan tinkimättä.

Aku Ankan sydän on kuitenkin hauskoissa tarinoissa ja oivallisen oivaltavassa suomen kielessä. Akkarin sivuille on aina valittu vain kaikkein parasta tarjolla olevista tarinoista, emmekä siitä periaatteesta aio laistaa tulevaisuudessakaan. Samoin pidämme kunnia-asianamme, että jokainen Akkarin puhekupla on huolella muokattua, mahdollisimman hauskaa suomea. Sanojen vääntely on toimituksen työn suola, pippuri ja sokeri! Emme kehtaa edes paljastaa, kuinka monta kuppia kahvia saattaa kulua vaikkapa osuvan nimiväännöksen pohtimiseen toimituksen porukalla!

Hauskaa Ankallispäivää siis itse kullekin. Parhaiten sitä juhlistaa lukaisemalla tuhdin tukun Akkareita!

P.S. Viikon 49 Aku Ankasta sukeutui kuin itsestään varsinainen Arild Midthun -spesiaali. Tästä kuultuaan Arild ilahtui niin, että piirsi pikavauhtia Ankallispäivän erityistervehdyksen kaikille suomalaisille Akkari-faneille. Tässä se on, olkaa hyvät!

 

Eikä tässä vielä kaikki! Nimittäin...

 

Ankallispäivänä voi lukea Akkarin lisäksi vaikkapa uusinta Ilta-Sanomien kanssa yhteistyössä tehtyä uunituoretta keräilylehteä Aku&Joulu. Lehdestä löytyy muun muassa Don Rosan ja Tuomas Holopaisen yhteishaastattelu erään ankallishenkisen levyprojektin tiimoilta.

 

 

 

Aku Ankan toimituksella on nyt myös ikioma Instagram-tili, jonka kautta pääsee muun muassa kurkkimaan Ankka-toimituksen arkeen. Luvassa on myös erilaisia kuvahaasteita ja sekalaisia videoklippejä. Mars heti etsimään käyttäjä AKU_ANKKA_ANKKALINNA!

 

 

 

Kaiken muun hyvän lisäksi Ankallispäivää voi juhlistaa vaikkapa testaamalla Akkarin toimituksen ja filosofi Esa Saarisen yhdessä kehittelemällä Kallon- kutistuskojeella, millaisista Akkari-komponenteista oma persoona koostuu.

 

Hupaisia ankallishetkiä kaikille Akkari-faneille!

 

 

 

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.